Tikva i Bundeva

Ja sam drzao 6-7 sati,dok nije svenuo na suncu.

Danas oplodjena i poslednja,za sad dobro napreduju. 3 bundeve zauzimaju oko 12 kvadrata. Sad uzimam yarinu dvojku i nastavljam da ih dopingujem. Danas postavljam i mrezu za zasenu.

Pozdrav forumaši,otvorio se jedan ženski cvet ali nema nijednog muškoga da se otvori da bi vršio oprašivanje,kako je tomoguće;i još jedno pitanje,kako tikvu gajim u maloj baštici na ograničenom prostoru gde su i ostale kulture,radi dobijanja prostora da li mogu poseći pojedine listove na tikvi i ukloniti sporedne loze da bi dobio na prostoru;hoće li to uticati na samu tikvu i glavni rod;

Nije mi to jasno s obzirom da sam ja imao po 5-6 muških kad su se otvarali ženski. A ovo drugo ne znam,pretpostavljam da ce sigurno uticati na veličinu ploda posto veca lisna masa znaci obimniji proces fotosinteze,a samim tim i vise hranljivih materija za biljku.

- - - - - - - - - -

Krenuli plodovi. Da li da ih ostavim da stoje na zemlji ili da ih stavim na recimo stiropor?

To je vec odluceno,imam na svakoj po jedan formiran plod,a ostale sve ženske cvetove skidam.

Koliko sam razumeo,cim se ženski otvori moraš da ga oplodis,a tebi su ženski bili otvoreni pa je moguce da su te insekti preduhitrili. Kako vam napreduju plodovi? Ja nesto nisam zadovoljan,velicine su teniske loptice,a oprasio sam ih pre 10 dana.

momci kakvo je stanje , kod mene je plod velicine rukometne lopte i napreduje.

Kod mene je jedan tezak blizu kilograma,postavio sam ga na stiropor,izgleda zdravo,jednom nedeljno u vodu za zalivanje dodam Jaru 2,kad prskam dodajem Murtonik,a njega planiram da ubrzo ubacim umesto Jare jerima vise kalijuma. Skoro sam prihranio i sa Sanom(šaka otprilike po bundevi),po neki list ima fleke od sunca ali i to sam resio mrežom za zasenjivanje. Do sad 3 puta prskao protiv plamenjace (antracol i ridomilom) i jos jednom cu sad kad prodju kise koje najavljuju u sledecih par dana. Danas prskao signumom protiv truleži. Na drugoj bundevi ima plod velicine krupnije kajsije,a na trecoj sam danas tek oprasio. Inace je na svakoj po jedan plod propao do sad. Planiram kad jos uznapreduju da opet prihranio sa nekim azotnim djubrivom,da cepam jaru i Murtonik pa dokle doguraju.

pozdrav,jel to mora da se postavi tikva pod stiropor,jel onda bolje raste ili se postavlja zbog nečega drugoga?

Ima par stvari ,bolje napreduje manje je podlozna truljenju,misevi se usele u stiropor a nju nediraju,itd.

Kako otprilike izmeriti tezinu ludaje dok je jos na lozi! Video sam jednom u Petkazanju kad je merio Desnica ali sam zaboravio!:sta:

Izmeris je oko drske i delagde je bio cvet stim da ides ceo krug , onda izmeris bocno od zemlje do zemlje obim sa time da je meris bocno, i zatim od zemlje preko drske do dela cveta i zemlja. te tri mere saberi i posalji mi koliko je to i reci cu ti kilazu.

Nazad
Vrh