cicimoric
Član
Samo skrecem paznju da nisu rotori tako slabi kao sto mislis... Poori na vrijeme i nema da i u najtezoj zemlji ista zakaze. Pa pricali su mi da su na BELJE kombinatu kuke mucili s proljetnom pripremom prije 10-ak godina... Ma kakvo tanjuranje, kakve rotodrljace, sve skakalo po njivi koliko su se brazde spekle. Zakopcali tesku drljacu jer drugo nisu imali sta i te godine je sve pripremljeno za sjetvu iskljucivo teskim drljacama. Dakle, u ekstramnim uvjetima su se pokazale kao pravi stroj a svi znamo sta rade u normalnim uvjetima.
Ako se normalno koristi, svaka ce izdrzati, kao i bilo koji drugi stroj.
Bobo potpuno si u pravu. Nikad nismo ni razmisljali i ne bi ni uzeli tesku drljacu da nismo imali problem proslog proleca sa pripremom. Koristili smo i RD i germinator i sve smo morali na kraju da parkiramo jer nisu odradjivali posao. Probao sam i sa gruberom ali je rezultat bio los jer je gornjih 5-8 cm bilo zabetonirano a ispod je bilo blato pa je gruber to vadio napolje. Teska drljaca je to sve odradila kako nijedan navedeni prikljucak nije mogao. Mogu da zamislim kako ce onda tek u normalnim uslovima da zavrsava posao, a ruku na srce jeftiniji je nekoliko puta od ostalih prikljucnih masina.
Svidja mi se kako ju vuce new holland. Ali mi se cini da ima i viska snage. Verovatno u nekim drugim uslovima i sa vise zemlje na krilima bi to bilo taman.
Ovo je treci prohod i kad se vozi ovom ( 12. brzinom ) ima jos snage za jedno krilo sigurno a mozda i za dva ali u to nisam siguran. Kad idem direktno na oranje onda ne mogu voziti ovako brzo jer mnogo skace traktor, pa bi opet mogao da vuce siru drljacu. Probao sam u ovoj brzini moze da je vuce ali ne moze da se sedi u traktoru.
Tako da mislim da smo mi isto odlucili. Hvala na pomoci svima.
Pametno ste odlucili
- - - - - - - - - -
Ako dobro vidim,Na snimku je drugi prolaz u pitanju,tako da nije problem vuci...inace drljaca kao drljaca-sve su iste,ali sami rotori odradjuju polovinu posla-a kod tupanjca je taj deo odradjen bez zamerki,velicina rotora,gustina flahova(jedino ponekad u jako mokrom je teze izvaditi blato iz njih),pritisak...jedino na sta mogu da se pozalim je kada je dosla,nije nam ostavio klinove kacenja za obe kategorije,nego da biramo jedne.
Ovo je treci prohod. 16 maja je ovo snimano a posejali smo nekih 10-12 kj oko 21-22 maja a ostatak 30 i 31 maja. Prva dva prohoda su bila sa germinatorom ali nije bilo vlage za setvu pa je dugo tako stajalo i krenuli su korovi opasno pa je zato radjeno 3 put sa drljacom. Bilo je mesta gde smo se namucili sa ciscenjem rotora ali u tim uslovima se svaki rotor zagusi od blata.