Terminska prodaja ratarskih useva

Nemam advokata.
Nisam znao da je zabranjeno prikazivati izveštaj... Ok, ne može zvaničan papir, ali može li neko bar da vidi koje su bile cene u oktobru, novembru pa do sad i da mi to kaže. Čisto da ja znam kolike su bile da ne isčitavam sad forum da vidim, jer je pisano javno na forumu. To valda nije tajna. Ako mi niko ne pomogne na forumu naravno da ću otići do otkupljivača, al' računam pre ću tu informaciju dobiti ovde nego da tamo objašnjavam zašto mi to treba a ne da njih kontrolišem koliko su plaćali i sl.

Nemoj reci da ne mislim o tebi, evo informacija iz produktne berze za zadnjih 14 god!

Da li se mozda slucajno zna kolika se ocekuje cena kukuruza i soje za rod 2022. Ovde kod mene vec pocele najave dizanja arende za oko 15-20%, kad su culi da cena soje i kukuruza na produktnoj berzi dobro skocila, pa da znam sta mi je raditi i kako se postaviti..
Trguje se oko 10 do 20 posto nize nego sada ovisi za koji mjesec se trguje. npr trgovanje soje za 2023.godinu je niza cijena oko 30 posto. Na chikaskoj burzi se trguje do 2024. Godine.... Ali sve se to moze promijeniti jer takvo dugorocno trgovanje cini mozda pola posto ako i toliko akko usporedis za 5. Mj 2021. Godine. Samo bi budala sam od sebe dizao cijene jer ce nama inputi porasti za 10 do 20 posto ako ne i vise a ova cijena moze lako bit srusena sve ovisi kako investitori budu htjeli ulagati svoj novac za godinu dvije tri.... Uglavnom ako moras prati arendu, onoga trenutka kad vidis da nema vajde odustani, tako i mi radimo ali nikom zdrave pameti ovdje ne pada da dize arendu osim gazda ali s njim malo ovak malo onako pa ne ispadne preskupo...

Mislio sam kad npr njemu na silos predaš?
Pa silos prazan npr kao kod Rističevica sto si naveo.
Tvoj primer je kao iz svog dvorišta da prodaješ
Terminska prodaja koju mi nude je direktno sa njive, neki priznaju vlagomer kod mene na mernom mestu, neki SGS a neki hoće da mere njihovim. Fora je da si uvek ti njima nešto dužan, nikad oni tebi. Kolega Bojčetić mi je nudio iz mog nekog skladišta, sve jako korektno ali ja nemam gde da čuvam kukuruz. Silosi gde držim robu mogu da propadnu, nije da ne mogu, čim propadne Fort Noks oni su sledeći...
Rističević je prevario državu, ne seljake, on je izvaćario robne rezerve, ukrao im 11000 tona žitarica i još mu plaćali lager za to...

Terminska prodaja koju mi nude je direktno sa njive, neki priznaju vlagomer kod mene na mernom mestu, neki SGS a neki hoće da mere njihovim. Fora je da si uvek ti njima nešto dužan, nikad oni tebi. Kolega Bojčetić mi je nudio iz mog nekog skladišta, sve jako korektno ali ja nemam gde da čuvam kukuruz. Silosi gde držim robu mogu da propadnu, nije da ne mogu, čim propadne Fort Noks oni su sledeći...
Rističević je prevario državu, ne seljake, on je izvaćario robne rezerve, ukrao im 11000 tona žitarica i još mu plaćali lager za to...
E to je nesto drugo.

E to je nesto drugo.
Pa zato tražiš neki avans ako ne znaš sa kim imaš posla. Poslednje gde sam rizikovao je kad sam radio za Knez Agrar uslužnu vršidbu, prve godine je ispoštovao dogovoreno 100 % a druge mi je ukrao nekih 200-300 evra...Radim preko 30 godina sa prevarantima pa nisu uspeli da me zeznu, dva puta su mislili da su uspeli ali im nije prošlo, koštalo ih X2...Opasniji su mi za rad pošteni i rodbina i prijatelji...

Pucaju firme oko mene samo tako pa ti nije svejedno kad vidis da ljudi izvise za npr 50.000€

A se nadam se kapiramo sada

Ako neka firma uradi recimo bar stotinjak terminskih ugovora po recimo prosjek dvjestotinjak tona na 230e t , a cijena padne na npr 115e , moraju da iskesiraju 2 300 000e sto nije malo za vecinu firmi ovde . Samo ce ladno uplatiti i idu dalje . Da neki ,al neki mozda i ne .
Samo diskutujemo o mogucim scenariima da bi odgovorili na pitanje ,kako .
Inace pitanje za Bojcetica , mada znam za neke druge , dali oni kao kupci terminski imaju vec sklopljene ugovore o daljoj prodaji za sledecu god ?

Ako neka firma uradi recimo bar stotinjak terminskih ugovora po recimo prosjek dvjestotinjak tona na 230e t , a cijena padne na npr 115e , moraju da iskesiraju 2 300 000e sto nije malo za vecinu firmi ovde . Samo ce ladno uplatiti i idu dalje . Da neki ,al neki mozda i ne .
Samo diskutujemo o mogucim scenariima da bi odgovorili na pitanje ,kako .
Inace pitanje za Bojcetica , mada znam za neke druge , dali oni kao kupci terminski imaju vec sklopljene ugovore o daljoj prodaji za sledecu god ?
Ne funkcioniše to tako, i oni su već prodali terminski taj kukuruz nekoj većoj firmi ili krajnjem kupcu kojem odgovara postignuta cena...

Uglavnom oni prvo urade ugovor sa inostranstvom i tek posle sklapaju ugovor sa nama . Ali ima i takvih koji ne urade ugovor pa se kockaju e te firme uzimaju veće pare ili propadnu.

Pucaju firme oko mene samo tako pa ti nije svejedno kad vidis da ljudi izvise za npr 50.000€

A se nadam se kapiramo sada
Zato sto su placali kukuruz 30din sa pdv spekulativno, a sada kada je izvestan ozbiljan pad prodace ga za 27din. Zato sto imaji u glavi da moraju kupiti po svaku cenu. Stapar gde sam ja cesto se ljudi zaigraju i predplate robu pa onda nadomeste tako sto okrune svoj cardak. Ja kao trgovac savrseno nemam problem da kupim tek svaku petu ili desetu ponudo oko ocenim da je rizicna.
Ne funkcioniše to tako, i oni su već prodali terminski taj kukuruz nekoj većoj firmi ili krajnjem kupcu kojem odgovara postignuta cena...
Prodamo 1000-2000-5000t krajnjem kupcu ili mega kupcu u Srbiji i onda se popunjava kvota. To da kupis a nisi prodao moze da ode u krajnost ovu ili onu. Ili ces zaraditi masno ili se zakucati 100-200-500k evra. Uglavnom manje firme se ne kockaju jer jedan los potez dovodi do bankrota.

Koja je ovo igranka sa ovim cena nasta ce to izaci.. niko ziv nezna

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh