Terminska prodaja ratarskih useva

Od cena svih žitarica će uticati globalno tržište gde su veliki proizvođači. I naravno vremenske prilike odnosno neprilike. Trenutno javljaju da su jake suše i u Južnoj i Severnoj Americi sa delovima Severne gde ima i dosta tzv. prolećnih mrazeva koje još više utiču na budući prinos. Po meni je za trenutno stanje cena na svetskom tržištu taj da Kina najviše uvozi velike količine žitarica. Dokle će ovo da traje videće se.
Klima sigurno utice na cijenu ali ono sto je utjecaj broj 1na ove cijene je inflacija usko povezana sa bijegom novca od investitora u sirovine. Da kukuruz opravdava 70 posto vecu cijenu ako iskljucim inflaciju morao bi bit u svijetu podbacaj od 40% u hrani a to kad bi se desilo bilo bi gladi a to nije slucaj. Po meni inflacija je broj 1 i zainteresiranost investitora da kupuju sirovinu a medju njima je i hrana. Ako im postane hrana manje interesantna samo tada predvidjam znacajniji pad.

Kod svih "berzi" na izveštajima koje prosledjuju svojim pretplatnicima stoji obaveštenje da je bilo kakvo javno prikazivanje, kopiranje i deljenje zabranjeno. To što ti tražiš tvoj advokat sigurno može da dobije na koja god vrata da pokuca samo da se malo potrudi a to ti je i moja preporuka. Naravno da svaka zvanična informacija košta, toga si sigurno svestan. Mesto gde ti možeš dobiti te sve podatke je otkupljivač ili jos bolje ako je to zadruga sa kojom saradjuješ.
Nemam advokata.
Nisam znao da je zabranjeno prikazivati izveštaj... Ok, ne može zvaničan papir, ali može li neko bar da vidi koje su bile cene u oktobru, novembru pa do sad i da mi to kaže. Čisto da ja znam kolike su bile da ne isčitavam sad forum da vidim, jer je pisano javno na forumu. To valda nije tajna. Ako mi niko ne pomogne na forumu naravno da ću otići do otkupljivača, al' računam pre ću tu informaciju dobiti ovde nego da tamo objašnjavam zašto mi to treba a ne da njih kontrolišem koliko su plaćali i sl.

I sto kaze fendt i mirban kombinacija jednog i drugog .
Opet ja isto dukej , jesi li provjerovavao dali priznaju podatke zavoda za statistiku ?
Premda opet ,kad sam ja bio na sudu 2014g u vezi pdva . Nisam priznao manjak izlaza sto je nasla inspekcija ,tj imao sam te godine manje prinosa od republickog prosjeka zbog poplava . Pravnik iz pdva je donio te podatke , a sudija je rekao ,nemozemo racunati prosjek, neko ima i ispod prosjeka , ako ste htjeli tacne podatke morali ste doci u nj8vu u zetvi . A sad mars

Od cena svih žitarica će uticati globalno tržište gde su veliki proizvođači. I naravno vremenske prilike odnosno neprilike. Trenutno javljaju da su jake suše i u Južnoj i Severnoj Americi sa delovima Severne gde ima i dosta tzv. prolećnih mrazeva koje još više utiču na budući prinos. Po meni je za trenutno stanje cena na svetskom tržištu taj da Kina najviše uvozi velike količine žitarica. Dokle će ovo da traje videće se.
Sve si ti u pravu, ali je pitanje da li se upustiti u ove terminske prodaje. Cene su stvarno primamljive za sve kulture.

Cesto kroz pricu cujem nudi se unaprijed cijena tolko i tolko , pa onda ljudi kazu , a i ja sam isto , necu sad da se kockam , sacekacu pa kolko bude ...
Al kad bolje razmislimo nije tako , upravo je kocka cekati jesen ili proljece ljeto , ovo sa terminskom je u stvari ko nece da kocka .

Ljudi imaju u glavi da ako je sada 200e terminski da na jesen mora biti skuplje. U praksi bude i ovako i onako. Te terminske cene sluze da se smanji rizik od poremecaja trzista u bilo kom pravcu.

A šta bi ti Bojčetiću uradio, neki tvoj lični stav... U priči si, radiš u firmi koja se bavi otkupom!

1/3 planiranog minimalnog roda ide na terminski ugovor pa kako bude na kraju. Kod mene je taj planirani minimum kod kukuruza 4t/kj. Kako vi racunate planirani prinos? Inace današnje ponude za kukuruz 24 din sa 8%pdv.

27 je nemoguce da je terminska sem ako neko nije resio da pokrade ljude pa ih navlaci.
@aca74 Na ove cene terminske prodati 1/3 robe. Kod mene je matematika 500kg soje/kj i 2t kukuruza po kj. Inace iako radim u firmi za trgovinu svoju soju sam prodao jeftinije nego sto sam poslednja 3 dana sklapao ugvore. Sada ide preko 60din soja. Ja sam prodao na nekih 55din 25t terminski.

Kod nas 27 sa 8%.

27 je nemoguce da je terminska sem ako neko nije resio da pokrade ljude pa ih navlaci.
@aca74 Na ove cene terminske prodati 1/3 robe. Kod mene je matematika 500kg soje/kj i 2t kukuruza po kj. Inace iako radim u firmi za trgovinu svoju soju sam prodao jeftinije nego sto sam poslednja 3 dana sklapao ugvore. Sada ide preko 60din soja. Ja sam prodao na nekih 55din 25t terminski.
Kako mogu da me prevare?

Nazad
Vrh