Terminska prodaja ratarskih useva

Plašim se da ćemo mi sa ovim skokom cena žitarica, biti sa još manjom zaradom. Pretpostavljam da će cene repromaterijala takodje da odu još gore.

Plašim se da ćemo mi sa ovim skokom cena žitarica, biti sa još manjom zaradom. Pretpostavljam da će cene repromaterijala takodje da odu još gore.
ako umes da racunas shvatices da nam odgovaraju cene ratarskih proizvoda. koliko ti je cena bila na 30 dinara suncokret a koliko ti je hemija sada?
takodje koliko hemije koristis po ha? a koliki ti je bruto po hektaru zitarice?
2000 kg suncokreta po 30 i x 50 din. koliki je % povecanja i koja je kolicina u pitanju.
hemija ako bi skocila i toliko opet ti je u interesu jer je povecanje tvog proizvoda kudikamo vece ...
ja sam hemiju ove godine dobio cak jeftinije nego prosle i to na odlozeno

1) Da li je negde moguće videti prosečne cene ratarskih kultura za period od prethodnih pet godina? Mada ne znam ni kako bi se to moglo videti kad su cene podložne menjanju i u jednom danu a ne za godinu dana. Možda max i min cena u toku jedne godine...
2) Da li neko ko je član produktne berze može da vidi (ili dobije) takve podatke?
3) Da li neko ko je član produktne berze može da mi pribavi cene soje, kukuruza, pšenice i suncokreta kako su se kretale od oktobra do sad? Na sajtu produktne berze mogu da vidim samo izveštaje par sedmica unazad, a treba mi od oktobra do sad kako je išla cena...
4) I za kraj, da li neko ko je član produktne berze može da mi dostavi cene navedenih kultura koje budu na produktnoj berzi u petak 21. maja ove godine?

To mi je potrebno za jedan sudski postupak (ročište je 24. maja) gde treba da se utvrdi nadoknada za štetu koju će mi pričiniti izgradnjom cevovoda kroz moje dve njive. Advokati protivničke strane odbijaju sve nalaze veštaka i pokušavaju da obescene svu štetu koju će napraviti. I onda moram imati neki papir kojim ću pokazati koje su stvarne cene jer "majke mi" na sudu ne prolazi... :)

Unapred cena za 21 maj!! Eeeee to je najinteresantnija stavka...pitanje za milion dolara! :unsure:

Ali on i košta, mada sud čim vidi takvu zategnutu situaciju, pošto ni sam nije vičan ostalim strukama, odmah poteže za angažovanjem sudskog veštaka čija se poštuje i uvažava. Ukoliko jedna strana ima prigovor na izveštaj tog veštaka, može da predloži, o svom trošku drugog veštaka, pa da se ćeraju do daljnjeg.

Sve kosta a troskove placa ko izgubi spor

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Unapred cena za 21 maj!! Eeeee to je najinteresantnija stavka...pitanje za milion dolara! :unsure:
E pa sad, toliki debil nisam... I gde vidiš da je napisano unapred? Lepo je napisano "cene koje budu 21. maja"...

Ne unapred, već 21. maja kad izađe neki izveštaj sa cenama (nisam član produktne berze pa ne znam u kojoj formi oni to objavljuju, al' pretpostavljam da postoji neki obrazac sa zaglavljem berze) da mi to neko pošalje na pp da bih 24. maja imao papir kojim bih potkrepio informaciju o cenama.

Kod svih "berzi" na izveštajima koje prosledjuju svojim pretplatnicima stoji obaveštenje da je bilo kakvo javno prikazivanje, kopiranje i deljenje zabranjeno. To što ti tražiš tvoj advokat sigurno može da dobije na koja god vrata da pokuca samo da se malo potrudi a to ti je i moja preporuka. Naravno da svaka zvanična informacija košta, toga si sigurno svestan. Mesto gde ti možeš dobiti te sve podatke je otkupljivač ili jos bolje ako je to zadruga sa kojom saradjuješ.

Od cena svih žitarica će uticati globalno tržište gde su veliki proizvođači. I naravno vremenske prilike odnosno neprilike. Trenutno javljaju da su jake suše i u Južnoj i Severnoj Americi sa delovima Severne gde ima i dosta tzv. prolećnih mrazeva koje još više utiču na budući prinos. Po meni je za trenutno stanje cena na svetskom tržištu taj da Kina najviše uvozi velike količine žitarica. Dokle će ovo da traje videće se.

Nazad
Vrh