Tanjirače

Ja je inace vucem na donju poteznicu ali sam je probao sa 577 DV vuci i na gornju s' tim da sam spinglu nastelovao da obe baterije idu jednako duboko i nije bilo razlike u vuci. Jednom prilikom kad sam radio sa obicnim 577 sam prebacio teziste vuce u skroz levi ugao donje poteznice i zanosenje traktora je bilo vidljivo manje.

Ruda mora biti tako nastelovana da od tanjrace minimalo pada prema poteznici da bi bolje isla u zemlju.
U suprotnom traktor vucom podize prvu bateriju uvis!
Ja sam svoju rudu isto malo pomerio u levo i bolje jeste ali ima momenata kad se opet malko kosi i iskreno vam kazem zabole me!

Danas sam pogodio da kupim ovu tanjiracu.

5ygqs2.jpg

Kaze seljak da je pre njega neki sa bager vuko da pravi snjom zemljane puteve. A posle je on kupio i platio u garazu da mu je prerade za traktor.

Ruda mora biti tako nastelovana da od tanjrace minimalo pada prema poteznici da bi bolje isla u zemlju.
U suprotnom traktor vucom podize prvu bateriju uvis!
Ja sam svoju rudu isto malo pomerio u levo i bolje jeste ali ima momenata kad se opet malko kosi i iskreno vam kazem zabole me!

Pre ce biti da tanjiraca usled vuce na gornju poteznicu 'vuce' traktor ka dole i zadnji pogonski tockovi bolje prijanjaju na podlogu nego da traktor izdize tanjiracu. I dalje postoji spingla da se baterije izjednace...

Ja kačim na poluge , nimalo ne zanosi ,a na uvratinama samo dignem poluge, malo usporim i okrenem ,uopšte ne dižem na točkovima ,nema preskakanja.

Ne znam da nije malo kasno da se sad tanjira. Svajcarci tanjiraju njive odma drugi dan posle sto vrsu zito.

E pa druze ovo je drzava SRBIJA!ovde se nista ne radi kao svuda u svetu...salim se malo,izvinite...nije kasno,mi smo pre 4 dana tanjirali zbog trave,i izuzetmo lepo je islo...a bas bi te video kako bi se proveo(i traktor i tanjiraca sa tobom)da si drugi dan posle zetve tanjirao,sobzirom kakva je susa i stanje zemljista bilo.

Imam običnu tanjiraču, kao ovu sa slike
tanjiraca1.jpg

Zanima me pravilan način podešavanja i tanjiranja. Tanjiram međ voćem uglavnom sa ciljem suzbijanja trave i slično, nemam puno mehanizacije i nije mi skoro u planu nabavka još zbog nemanja para :)

1. Na koju rupu da kačim rudu onu na samu tanjiraču, na donju, srednju gornju?
2. Onda je spustim na beton, vrtim rudu i pratim tako da tanjiri prednji i zadnji budu u ravni tj na istoj visini tako što dignem pa ako ne valja spustim je pa opet vrtim?
3. Bočne lance dotegnem da ne mrda levo desno?
3. Ukrstim zadnje tanjire a prednji pravo, tako prođem, pa onda ispravim i jedne i druge pa prođem još jednom? Probao sam da ukrstim i jedne i druge, tanjiri se tako češu međusobno...

I najbitnije...kad se tanjira? Pre kiše, posle kiše, koji su sve ciljevi tanjiranja u voćnjaku?

Puno hvala!

Nazad
Vrh