Tanjirače

Bećarina pusta je napisao(la):
Ukošena do kraja, podjednako na obje baterije.
Ako si radio sa baterijama postavljenim kao na slici, onda nije ukosena vec ispravljena do kraja.

X tanjirace mnogo bolje odrade posao od V tanjiraca. Nevuce na stranu, a prijatelj kaze da su se mucili sa namestanjem V tanjirace. X tanjiraca ima manu sto neistanjira to izmedju baterija, ali to su resili ukrstanjem istih ili kod starijih se doda jedna pacja noga tamo i gotovo... :ppozdrav:

Peter je napisao(la):
X tanjirace mnogo bolje odrade posao od V tanjiraca. Nevuce na stranu, a prijatelj kaze da su se mucili sa namestanjem V tanjirace. X tanjiraca ima manu sto neistanjira to izmedju baterija, ali to su resili ukrstanjem istih ili kod starijih se doda jedna pacja noga tamo i gotovo... :ppozdrav:
pa ako bolje rade x tanjirače što onda svi kupuju v možda zato što ljudi imaju para ja sam imao x i kad sam kupio v preporodio sam se

Istina je da V tanjiraca vuce u stranu zato sto joj baterije stoje kako stoje ali mnogo bolje uradi posao od ekvivalentne po velicini i masi X tanjirace. Sto se masivnijih tanjiraca tice (mislim za one koje su predvidjene za snagu traktora preko 200 KS), postoji vise razloga zasto su X. Neki od razloga su sama duzina V tanjirace.
U nekim prospektima sam video da JD V tanjirace imaju stelujucu rudu da bi moglo da se nadje teziste vuce prilikom kojeg ne bi dolazilo do zakosavanja traktora. U sustini to moze da se uradi i na ovim aktulenim tanjiracama na nasem trzistu jednostavnim otpustanjem srafova i pomeranjem rude blize vrhu slova V. Ja sam to pokusao na drugi nacin-pomeranjem poteznice u krajnju levu tacku gledano otpozadi tako da ruda ne ide po sredini traktora i efekat je bio pozitivan. U pitanju je bila CONSUM tanjiraca 28-ca sa jednakim uglovima obe baterije... :D

Bubu je napisao(la):
Istina je da V tanjiraca vuce u stranu zato sto joj baterije stoje kako stoje ali mnogo bolje uradi posao od ekvivalentne po velicini i masi X tanjirace. Sto se masivnijih tanjiraca tice (mislim za one koje su predvidjene za snagu traktora preko 200 KS), postoji vise razloga zasto su X. Neki od razloga su sama duzina V tanjirace.
U nekim prospektima sam video da JD V tanjirace imaju stelujucu rudu da bi moglo da se nadje teziste vuce prilikom kojeg ne bi dolazilo do zakosavanja traktora. U sustini to moze da se uradi i na ovim aktulenim tanjiracama na nasem trzistu jednostavnim otpustanjem srafova i pomeranjem rude blize vrhu slova V. Ja sam to pokusao na drugi nacin-pomeranjem poteznice u krajnju levu tacku gledano otpozadi tako da ruda ne ide po sredini traktora i efekat je bio pozitivan. U pitanju je bila CONSUM tanjiraca 28-ca sa jednakim uglovima obe baterije... :D

slazem se sa bubu. za velike traktore stvarno je bolja x tanjiraca ali za traktore kao nase koji su uglavnom 90-140,150 ks v tanjirace su majka :D

:ppozdrav: :ppozdrav:

Imali smo X tanjiracu rusku tesku ali za traktor 120 ks, tako da te price da za traktore iznad 200 ks padaju u vodu... Precnik diskova je imala 660, 32 diska, i tanjiri su joj bili uvijeniji od consum i slicnih tako da je isla duuuboko, do osovina, pivska flasa se nije videla u brazdi. Posao tanjiranja je prestao kad smo prodali stajera 120 ks, a ovaj sad sto imamo je mogao da se usere sa njom pa smo je prodali... :ppozdrav:

Sve je to relativno. U Pivnicama i Petrovcu moze na tu dubinu, u banatskom ritu ne bih bas rekao!!! :nono:
U Aradcu u zadruzi sam vozio Fiat 180-90 sa teskom Tarom V28 po strnjiki-ona je u toj zemlji iz prvog prohoda radila na dubini koju ti pominjes. Kada bi je kojim slucajem zakacili za tog Stajera kojeg si pominjao, zdravo bi se ukakio traktor sa njom...

Tara koju ti pominjes u pivnicama vuce covek sa internacionalom od 190 ks i ide ali dimi a ova nasa se lakse vukla. Neznam zasto i kako ali tako je, i kao sto rekoh nasa je bila X tanjiraca... :ppozdrav: Ako cu ga videti sa tanjiracom bas cu snimiti...

Tara i nije za traktor od 120 ks,on sa njom može da radi ali samo da je drži na točkovima i nikako više a to nije posao.

Posao je ako nekome ne treba recimo da ode previse duboko. Kod mene u selu Taru 28 vuce Volvo 814 solidno duboko (moguce je i da je vuce na tockovima) ali ne previse brzo.
Peter, kada bi pomenutu Taru i tvoju tanjiracu poredili u istoj zemlji sa istim traktorom, garantujem da bi Tara isla 30% dublje ako ne i vise. Jedino sto brzina kretanja opada porastom dubine...

Necu da vredjam da neznas, ali kako uopste mozes da komentarises tanjiracu koju nisi video u radu :sta:
Ali hajde da zavrsimo, tara je bolja od moje i gotovo...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jEpsJarbRjY[/youtube]

Evo od kolege sa HR foruma. Pogledajte koju silu tanjurača pravi traktoru od 200 ks. Tako da traktor od 120 ks nema šta raditi sa tanjuračom Tara 28 diskova.

ljudi nisam neki poznavatelj tanjiraca ali meni nista nije jasno....kako te vucne tanjirace prave toliko otpor traktoru...msm nikada nisam radio sa njima pa nzm ali tako vi pricate...ja imam nesenu tanjiracu od 28 diskova...i opusteno je vuce rakovica 60 ks i to po brdovitim terenima.? :sta:

w48lh.jpg

Ova tvoja je pre svega za sitnjenje posle oranja, a ove vučene ustvari plitko oru, dosta su teže pa idu dublje, imaju veće diskove, i zakošenije su od ovih nošenih. Imao sam nekad takvu, kad je kupljena vučena ta je prodata.

Evo paor me preduhitrio. :ppozdrav:

Zato što je to tanjurača sa promjer tanjurima 660 mm. Razmak između diskova je 260 mm,a radna širina te Tare je 3,40. Koliko sam ja čuo da ima otpor po jednom disku 100 kg. A radna dubina mu je max do 20 cm. Mozda čak i više. Sve zavisi u kojim uvijetima tanjura .

Pa normalno da treba 200 ks kad vuce u stranu, a samim tim i tesko ide. I jos nesto, niko nije pominjao da je vukao TARU sa 120 ks. Sa tim stajerom smo vukli i tanjiracu dubica 32 diska cisto za probu i islo je... :ppozdrav:

Lala iz Banata je napisao(la):
Bećarina pusta je napisao(la):
Ukošena do kraja, podjednako na obje baterije.
Ako si radio sa baterijama postavljenim kao na slici, onda nije ukosena vec ispravljena do kraja.

Bili su raspušteni šarafi na "klobnama" di se podešava zakošenje tako da se gadura skroz raspustila. :udri: A ja nisam provjerio zategnutost prije nego što sam išao potanjirat ta dva jutra. Prije nego sam išao ponovno tanjirat svoj strnjak sve sam dotegao i stavio ju na sredinu. Moj rođak to ništa nekontrolira, sunce mu njegovo. ::lose::

Nazad
Vrh