Tanjirače

И код нас највећи заговорници редуковане обраде и љути противници плугова ено покуповаше нове плугове и тракторчине од преко 250кс и све почели да ору. А до прошле године се кунули у разриваче и тањирача. Иначе ради њиве за пример али нешто прећуткују нешто не штима, а има и више од 15 год када су распродали плугове и престали да ору, а сада зеленко из неке 8ххх серије са 5 бразди обртачем се добро презнојава у орању.

Nece lemken u gvozdje jer ce uvek biti nekog ko ne veruje… na peskovima nije izgoreo kukuruz od tanjiranja nego od vrucine i suse… ja jedini ne orem u tom predelu, a svi su fasovali… cak neki gore prodjose od mene… pokupovase traktore od 250ks, a lose bilo zadnjih 15godina…

@DraleTD sta je pisac hteo da kaze.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Па прича се о редукованој обради па ето неко моје запажање из чистог примера како редукована обрада не иде свугде исто. Јер нису сви атари и њиве исте. Негде може, а негде на мишиће па опет на крају плуг.

Ne slazem se sa tobom. Navedi neki primer koga poznajes da je odustao.

И код нас највећи заговорници редуковане обраде и љути противници плугова ено покуповаше нове плугове и тракторчине од преко 250кс и све почели да ору. А до прошле године се кунули у разриваче и тањирача. Иначе ради њиве за пример али нешто прећуткују нешто не штима, а има и више од 15 год када су распродали плугове и престали да ору, а сада зеленко из неке 8ххх серије са 5 бразди обртачем се добро презнојава у орању.
Sve ima prednosti i mane, jedina mana razrivaca je ako ljudi ne stigu skinuti usev i okisa se vreme, razrivacem ne mozes raditi i tu je gotova prica a ti ljudi verovato rade puno i zato se vratili na plug sa njim mozes i po vodi pa kako god izmrznuce...

Po blatu ne moze ni podrivac, ja radim 6 godina jednu njivu istanjiram tuluziniste posejem psenicu posle psenice podrijem zimsko i na prolece setva kukuruza i tako u krug, i ne planiram da menjam nacin obrade samo cu sada umesto podrivaca raditi razrivacem zimsko bez pluga ...

Imam ovaj laki kembriz valjak i ovu tanjiracu jel ima smisla namontirati nazad na tanjiracu ovaj kembriz valjak

Iza tanjirače je zemlja rastresita i vlažna. Taj kembridz radi dobar posao e sad verovatno se ta zemlja neće nalepiti na njega ali bitnija stvar je tip zemlje:da li se ta zemlja stvrdne i skameni kada se osuši ako se vlažna sabije?Još nešto, jako ćeš poremetiti ravnotežu tj. odnos mase tanjirace napred-nazad kada to okačiš pozadi.

Виђите ову прелепу редуковану обраду код француза...изгледа не знају како најбоље пшеница успева, па троше јефтино гориво.....а и изгледа немају јадни пара да купе нешто озбиљније од плуга...ај што ору, ал што исти дан сеју..па то треба да одстоји једно 10-15 дана, па онда да утераду сејалицу у њиву....

Виђите ову прелепу редуковану обраду код француза...изгледа не знају како најбоље пшеница успева, па троше јефтино гориво.....а и изгледа немају јадни пара да купе нешто озбиљније од плуга...ај што ору, ал што исти дан сеју..па то треба да одстоји једно 10-15 дана, па онда да утераду сејалицу у њиву....
Koliko njima rodi psenica dali si upoznat. Ovde ima 500000 eura vrednost masina na njivi skroz nepotrebno.

Па сигурно не раде 50Ха земље када имају такву механизацију или малко више....а и цена им је највиша у европи из неког разлога, а и имај утакву климу где роди добро, па ваљда се људи играју апора због отга на овај начин...

I nesto slabo drze pravac u oranju, plus pitanje da li flasa od 2l koka kole staje u ovu brazdu.. :ROFLMAO:

Galicije kako redukovana obrada?
Lepa zemlja pa se i rasipa posle oranja. Kod nas se malo teže rasipa ovako, mada svi samo tanjiramo pre setve pšenice.

Pogledaj kako obradjuju za psenicu u Manitoba Kanada ili Kansas SAD, pa i Rusija , to su najvece svjetske zitnice sto se tice psenice. I Francuska ima dosta psenice , bio sam tamo i to kud sam prosao i vidio psenica i repica se siju uglavnom drill sijacicama iza topdown i slicnih prikljucaka ili direktno .

Nazad
Vrh