Nisam gledao kako radi bas ta namyslo kratka , al imam neki osjecaj da vecina ovde nezna sta je kratka tanjiraca i koja joj je namjena ? Culi ste svi vjerovatno za razne sisteme obrade zemlje , dvoumim se dal da koristim eng ili domace nazive ? Problem je sto su neki pojmovi relativno novi pa nema adekvatnog SH izraza . Aj da probam , culi smo za tzv punu obradu , znaci oranje , plitko oranje , duboko oranke , rigolanje , .. tanjiranje isto spada u potpunu obradu , mada ga neko ovde po meni pogresno svrstava u redukovanu obradu pa caaaak i u direktnu sjetvu sto nema veze , ... al dalje ,.. podrivanje i to 2 vrste , sa prevrtanjem ako su krilca u pitanju i podrivanje usko , bez krilaca ,.. obrada u trake , tzv strip till skoro da ga nema kod nas, direktna sjetva bez ikakvog diranja zemlje osim sijacice , , vertikalna obrada i tzv plitka obrada . Kratka tanjiraca , kao koncept je namijenjena za tu plitku obradu . Cilj podesavanja kratke tanjirace je da zamijesa ostatke sa zemljom i usitni povrsinski sloj a pri tom radi STO PLICE MOGUCE . Tako sam ja skontao kratku tanjiracu i tako radim trecu godinu , mozda grijesim , a mozda i grijesite i vi koji mislite da kratka tanjiraca nece u dubinu ??