Tanjirače

Rašide pročitaj pravila foruma i prostudiraj ista.Pisanje posta za postom smatra se kao trolovanje!Postoji opcija da se post izmeni ako nisi napisao šta si u tom momentu hteo a naknadno se setio.

Jesenje i prolecno, zimsko tu i tamo moze setvospremac, takva zemlja.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ok za prolećno..
Ali za jesenje oranje, ako se već ima vučna tanjirača, zašto orati???

Ja imam i teške zemlje, to u jesen ako uzoreš treba 4 puta da tanjiraš da bi uradio kako treba... A ako samo tanjiraš, iz dva prohoda uradi se odlično.

Ok za prolećno..

Ja imam i teške zemlje, to u jesen ako uzoreš treba 4 puta da tanjiraš da bi uradio kako treba... A ako samo tanjiraš, iz dva prohoda uradi se odlično.
Slozicu se sa ovim u potpunosti, takodje imam raznoraznih tipova zemlje i kad god se uzore za ozime kulture pa se onda pokusava tanjiranje i usitnjavanje ni na sta to ne lici. Em ruzno em se ne moze usejati u to kako treba, a onda kad dodje finale, kad udje kombajn u tako neravnu njivu tek je onda igranka.

Ove godine sam se pogotovo uverio u to jer smo sve sami spremali a jos uvek nemam tesku tanjiracu i j***s taj posao.. A pre 2 godine na nekim od ovogodisnjih parcela pod psenicom takodje je bila psenica i tada nam je jedan prijatelj sve spremio teskom tanjiracom u 2 prohoda. Pa to je bila milina, kad ferga moze 3. brzom preko njive a da ne poispadaju bubrezi znaci da se lepo uradilo.

Ne moze to kod nas, stara olt tanjiraca 24 diska, sta tu moze da uradi, jos ako su nepovoljni uslovi, suvo, ugazeno...
Vucena je ovde misaona imenica.
Zato planiram nesto tipa nova nosena 28 diskova ferocoop, da moze 560-577 da je nosi.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ok za prolećno..

A kad ima mnogo žetvenih ostataka posle kukuruza? Tanjiraš više puta?

1. Ja kad predlozim kolega Sasamatic da pogleda tanjirace kod Stevice u Vojci ,dobijam odgovor da ce morati kupiti odmah i aparat za varenje jer mnogo lose radi tanjirace a kad se on predlozi od clana Matica za delove to se akceptira kao da on dobija los materijal a ostali bolji i ne prigovara se kao da postoji bojazan od sankcionisanja.
2.Darko Dren,Vi slobodno mozete da visite i na fejsu,tviteru i gde Zelite i komentarisete koliko je snage potrebno za odredjene operacije,ja ne znam kod Vas a Vi neznate kakva je zemlja kod mene i da li ce biti prinosa i muke sa vasim nacinom obrade ali morate da prihvatite da nisam ja jedini koji ima takvu tesku zemlju i da tako radim. Radimo vecina nas ovde letnji ugar da se zetveni ostatak pomesa sa masom da nemamo problem u oranju zimskom jer ako ne odradimo zimsko a planiramo posle psenice kukuruz ili suncokret na prolece,dobijemo slab prinos i tesko odradimo prolecnu pripremu jer mrazevi ne pocepaju zemlju,samo se lepi u spremanju u prolecu. Da li bi Ste se Vi zadovoljili sa 3tkukuruza ili 500 do 700kg suncokreta u dobroj godini na Vas nacin pripreme? Za psenicu svi jurimo da pooremo posle kukuruza ili suncokreta i da prodjemo sa tanjiracom da se to pocepa dok moze da bi se posejalo jer kod nas na cistom tanjiranju pa setvi psenice ima izmrzavanja i posle su muke velike da se ta psenica oporavi a prinos bude i pored djubrenja i jesenjeg i prolecnog i pored prskanja uprolec protiv bolesti oko 3 do 4 t po ha jer psenica ne pusti koren dovoljno,jer je slaba. Sve smo mi to probali i moramo da radimo sa vise prohoda,nije komplikovano da se shvati.
3.Imate i primer clana Deks kako je stanje kod njega i sta Vam je rekao kako tece obrada kod njega,da li i on gresi i nema pojma o svojoj zemlji?
4.Bokibole,drago mi je da Vam je zanimljivo moje pisanje,neki put je i bolje pisati sam,bolje da ljudi MISLE da sam caknut nego da stvarno jesam jer neki put je sa ljudima najteze pricati i diskutovati.
5.clanu Sasamatic sam i hteo da predlozim da nadje tanjiracu shodno traktoru i kao sto je napisao clan Milan11 bolje da traktor bude jaci bar 20ks od masine a i clanovi Aca 74 i Stizanin su to isto komentarisali preporucili mu da gleda sta uzima da ne bude to tesko traktoru nego se ovo kao malo otelo kontroli pa je pala i mala rasprava i blagog podsmevanja na moj racun i na moje izlaganje ali nije ni bitno zeleo bih da okoncam ovo i da ne talasam previse,ne bojim se sankcionisanja ili bilo cega samo ne zelim da se dzabe poreckamo ovde,ovo je forum da razmenu informacija a ne za nadmudrivanje.

Ova nije losa , vucena a moze manji traktor . Neznam bili komsija prodao.

1TdP81u.jpg

Deks je lepo napisao za male nošene tanjirače, i to se slažem sa njim. Ali mi smo pisali za vučne tanjirače. Pisali smo o renomiranim domaćim proizvodjačima, a ti nam pišeš o tanjirači iz Vojke...
24 tanjira za minimum 130 ks???
Teška nebuloza...

Lepo si napisao čemu služi forum, a ti udaraš post za postom kao da je u toku takmičenje ko će više postova da napiše...

Deks je lepo napisao za male nošene tanjirače, i to se slažem sa njim. Ali mi smo pisali za vučne tanjirače. Pisali smo o renomiranim domaćim proizvodjačima, a ti nam pišeš o tanjirači iz Vojke...
24 tanjira za minimum 130 ks???
Teška nebuloza...

Lepo si napisao čemu služi forum, a ti udaraš post za postom kao da je u toku takmičenje ko će više postova da napiše...
Izvinjavam se sto sam lose razumeo deksov post. Sto se tice domacih proizvodjaca znaci po Vama je bolje dati 5500 evra od renomiranog nego 3500 evra za no name tanjiracu koje su slicno ili isto napravljene i koje rade slican ili isti posao? Ja sam mislio na vucene poluteske i teske za moju zemlju tanjirace da im je malo 130ks ne na nosene,nema jakih traktora dovoljno,svega par imt 5100,5106,5136,belarusa iz Vojvodine koliko hoces mahom 82 koji su stari 15+godina,tri kejsa 5140,par fiata 110-90,po neki stajer od 90ks novih ima par yto od 120 ks u okolini i poneki dzon dir ali sve se vrti oko 100ks plus minus 20 do 30 konja. Kod Vas u Vasem shvatanju je nebiloza,kod nas realnost. Opet se izvinjavam ako sam lose shvacen,necu da produbljujem dalje.

Ta Ferokopova vučena od 28 tanjira ne bi mogla da sastavi dve sezone ako bi je vukao traktor od 130 KS.Imam takvu ali je ram mislim 100x100mm.Vučem je sa traktorom od 80ks i nema pravu brzinu.Odlično bi je vukao traktor od 90-100ks.Slabi su joj ležajevi i traktor od 130ks bi je razbio skroz.

Malo,malo bude rasprava o vucenim tanjiracama i potrebnoj snazi . Mislim da glavni nesporazum o potrebnoj snazi polazi od toga sto neki clanovi podrazumjevaju rad tanjirace u osnovnoj obradi a drugi imaju na umu da se tanjiraca vuce po oranju i u pripremi . Tu je ta razlika 30ak konja otprilike . O velicinama kojim pricamo mnogo je lakse raditi normalno tanjiracama nego u oranju.

Izvinjavam se sto sam lose razumeo deksov post. Sto se tice domacih proizvodjaca znaci po Vama je bolje dati 5500 evra od renomiranog nego 3500 evra za no name tanjiracu koje su slicno ili isto napravljene i koje rade slican ili isti posao? Ja sam mislio na vucene poluteske i teske za moju zemlju tanjirace da im je malo 130ks ne na nosene,nema jakih traktora dovoljno,svega par imt 5100,5106,5136,belarusa iz Vojvodine koliko hoces mahom 82 koji su stari 15+godina,tri kejsa 5140,par fiata 110-90,po neki stajer od 90ks novih ima par yto od 120 ks u okolini i poneki dzon dir ali sve se vrti oko 100ks plus minus 20 do 30 konja. Kod Vas u Vasem shvatanju je nebiloza,kod nas realnost. Opet se izvinjavam ako sam lose shvacen,necu da produbljujem dalje.
Hoćeš da kažeš da je Consum tanjirača i tanjirača iz Vojke isto???

Ako traktor od 130 ks sa mukom vuče tanjiraču od 24 tanjira, onda je taj traktor na izdisaju...

Nazad
Vrh