Tanjirače

A jel puno 620 kg za ferdzu,proizvodjac tanjirace kaze da moze.

Ne preteruj sa dodavanjem tegova da ti se tanjirača ne raspadne.Jednostavno nije namenjena za takva planinarenja.

Što direktno utiče na eksploataciju traktora
560 bi,ako bi opteretio prednji kraj dovoljno,i kad bi zakačio 1500kg,slomile bi se poluge u mestu ili u najboljem slučaju u prvoj rupici
iskreno nikad nisam nosio teret za koji znam njegovu tacnu kilazu.
zetor 4911 (nema kabine) sam podvlacio poluge sa svojim 560 na njegovu donju poteznicu i bez pola muke odizo zadnji kraj traktora. opet napominjem. ne znam tacno koliko je tezak zadnji kraj tog traktora.

- - - - - - - - - -

Moj 558 je nosio tanjiracu od 700 kg po proizvodjacu. Nije lako nosio, lupala je pumpa ali nosio je. Radio je sa njom bas lako. Tanjiraca je bila u v izvedbi sa 560 mm diskovima. Takvu mora da moze da nosi i 560.
a na 558 komplet hidraulika od 533 ako se ne varam. tako da mislim da 560 mora dizat pofin teret, za 1500kg sumnjam da moze bez problema nosit u svim poslovima ali ni 1000kg nije malo.

Momo je u pravu. Ako se teret udalji od traktora opterećenje hidraulika se neće povećati(povećava se opterećenje na toplink). Jedino se povećava moment sile koji propinje traktor. Opterećenje na hidraulik bi se povećalo u slučaju da je teret okačen samo na donje poluge. U tom slučaju što je duža poluga veći je i moment sile koji stvara teret a samim tim veće je opterećenje na hidraulik.

Aman ljudi :) nije velika tanjiraca,samo hocu da mi otprilike kazete koja bi tezina tegova bila najbolja da se doda na tanjiracu...evo slike kako izgleda,uzeo sam sa neta da ne moram sad da izlazim da slikam moju,ali iste su.

untitledzps746abc3b.jpg

Ja sam na svoju stavljao 4 metra brdske sine(zeljeznica), ali je 28 diskova, moglo je i vise ali nije bilo vise sina.
(normalno skracena na manje komade:) )

- - - - - - - - - -

Momo je u pravu. Ako se teret udalji od traktora opterećenje hidraulika se neće povećati(povećava se opterećenje na toplink). Jedino se povećava moment sile koji propinje traktor. Opterećenje na hidraulik bi se povećalo u slučaju da je teret okačen samo na donje poluge. U tom slučaju što je duža poluga veći je i moment sile koji stvara teret a samim tim veće je opterećenje na hidraulik.

A zasto onda na svim vilicarima imas tabelu ili dijagram sa strane, udaljenost tezista tereta od sredine vilica(ili oko 70 cm od ose kotaca ) i tezina koje moze podici;)

Momo, nisi u pravu. Kao sto je neko vec napisao "na krajevima traktorskih poluga..." sto znaci da nije isto opterecenje na hidraulik ako se isti teret okaci tako da mu je teziste blize ili dalje traktoru. Uzmi sam pa proveri sa vilom zabodenom u balu slame/sena/deteline/cega vec. Probaj da dignes balu tako sto drzis rukama na kraju pa onda probaj tako sto ces drzati rukama do same bale. Sve ce biti jasno.

@momo
Pre par godina smo se zaglavili u martu kad smo krenuli u prihranu. Imali smo oko tonu djubriva na prikolici. Posto nije bilo puno dzakova, resimo da ne odustanemo , nego da džakove do njive prenesemo na setvospremacu koji je bio zakacen za 560. E sad stavim ja 6-7 džakova na spremac, onako pazljivo ih rasporedio da se ne probodu, međutim neće 560 da digne. Kad sam deo džakova što su bili na zadnjem delu spremaca premestio napred, 560 odmah digao. Tako da raspored tereta , provereno u praksi, ima uticaja na podizanje tereta.

kad bi 560 podigo 1.5T prednji kraj bi gledo u nebo sigurno. a kad bi ga naprijed opteretio da se napravi vaga mozda bi puklo nesto a mozda i ne.
samo me zanima jedno, ako sigurnosni ventil radi svoj poso, on bi trebo sve zastit. znaci ako se napravi vaga a previse mu bude on bi to trebo spustit na zemlju bez ikakvih lomova. ispravite me ako nije tako.

jjova ovo što ti porediš ručni rad vilama , nema veze sa ovim što ja tvrdim . To je dokaz za veću i manju silu dizanja kod traktora koji na polugama ima 2 ili više položaja (rupe) za spajanje podiznog cilindra (ako je vanjski) ili spajanje podiznih upora na poluge . Tačno je da je veća sila dizanja ako se poluge spoje na dalju rupu , ali je manja maks. visina . Znači vile držimo jednom rukom za vrh držalice (to nam je onda spoj početka poluga sa šasijom traktora) , drugom rukom držimo za neko mjesto na držalici (ta tačka je spoj podizne upore ili cilindra hidraulike sa polugama ) a ne mjesto spajanja tereta . Ono što ja tvrdim je da su obe ruke u istom položaju i da će biti potrebna ista snaga za dizanje istog tereta na istu visinu od zemlje bio on na vrhu vila ili recimo 20cm prema nama.

Ovo što kaže kova bi bilo to što ja pričam , ali idalje sumnjam da je teže dići traktoru isti teret dal on bio na kraju spremača ili bliže.

Momo, ne mogu da ti objasnim ali ipak nisi u pravu. Ipak je prnjavor u pravu, poluga je to.
Ne prave se prskalice bez razloga da idu u visinu - to je da bi se tržište približilo traktoru a onda može da diže veću masu nego kad bi daj centar bio dalje od traktora. Prnjavor je dobro uporedio sa klackalicom jer je to u suštini isto: manja sila treba za dizanje istog tereta koji je bliže traktoru nego da je udaljen. A sto se tiče imt 560 mislim da mu je puno 1.5tona gde god da je teret. A i tona mu je možda mnogo ako ide po rupama pa cupne. Jedno je šta piše u katalozima a drugo je praksa. Jer to što piše tamo je u idealnim uslovima, bez cupkanja itd.

Momo kolege su u pravu teret koji je tvornica propisala se računa na kraju poluga što dalje od toga nosivost se smanjuje sistem kao na građevinskim dizalicama na početku diže 3 tone a ta kraju 700 kg.i da ti dam još jedan primjer kolega je za 587 kupio prskalicu 1000 l sve skupa voda i prskalica 1300 kg i morao je ugrađivati vanjske pomoćne cilindre jel nije mogao da je digne znači 560 ni u snu ne može 1500 kg mene je na 560 oltova tanjirača tof 33 prevrtala na guzicu a nema tonu

Hvala ljudi,probacemo da stavimo 50-80 kg,pa ce mo videti da li je dovoljno. :)
Do te tezine stavi balast a preko toga ne. Traktor ce nositi ali hoce ram tanjirace ili osovina puci. Mi na istu takvu 28 diskova mah stavljamo oko 100kg betonski blok i to je to .Ove godine je drugaru pukla osovina i tanjir pod balastom jer je hteo strnjiku suvu da pretanjira. Kad uslovi nedozvoljavaju ide sledece orudje za obradu ili se cekaju povoljniji uslovi a ne kidati prikljucak.Svaki prikljucak je predvidjen da svojom tezinom radi

Nazad
Vrh