Tanjirače

Nije mi jasno zasto juris samo dvene lezajeve???? :sta: Recimo kod mene tanjiracu sa drvenim lezajevima niko ni nece vise... Ja sam prodavao OLT 20 diska i prvo pitanje koje mi svako postavio je da li je sa metalnim lezajevima...

A i svi kazu da se te tanjirace sa drvenim lezajevima MNOGO teze vuku... A uverio sam se i u cenu istih... Recimo ima jedna sad OLT 24 diska sa drvenim lezajevima i covek je ceni 300e a dao bi je i za 250e siguran sam a pored nje ima sa metalnim lezajevima i nju ceni 500e... Pa sad proceni sta ti je bolje... Ali garantujem da nikad nemoze biti bolja ta sa drvenim lezajevima od tanjirace sa metalnim..... Ali kako hoces,razmisli...
A u mom kraju pricaju kako treba uzeti iskljucivo sa drvenim lezajevima. Razlozi: jeftinija zamena i to mnogo, ukoliko metalni zariba, zamena ne samo da je skupa, nego mora odmah da se menja, a kod drvenih lezajeva moze da se prolongira ako se nema vremena za zamenu.
E sad prvi put cujem da se sa drvenim lezajevima teze vuce.

Tanjiraca sa drvenim lezajevima se teze vuce to je tacno, ali kad se razbiju metalni lezajevi ili se ne promene na vreme dolazi do ostecenja osovine i kucista... Takodje i u mom kraju se prica da su bolje sa drvenim lezajevima. Ne bih znao sta je po sredi ali zasigurno znam da se lakse vuce sa metalnim!!! Moj glas ide za tanjirace sa drvenim lezajevima.

Ajmo naj prije razjasniti neke osnovne stvari. OLT tanjuraca s drvenim lezajevima ne postoji kao sto ne postoji LEMIND tanjuraca s metalnim lezajevima. (pricam o malim, nosenim tanjuracama 20,24,28 tanjura)

Nadalje, imao sam uvijek tanjurace s metalnim kuglicnim lezajevima i sve dok je osovina ravna i dobro stegnuta metalni lezaj ce posluziti duuuugo duuuugo. vucna tanjuraca mi je rumunjske proizvodnje ali je prijasnji vlasnik na nju stavio OLT kucista s metalnim lezajevima kakvi se nalaze i na manjim tanjuracama. Evo u 2 sezone kako imam tanjuracu zamijenio sam jedan jedini lezaj i to onaj koji je los i dosao na tanjuraci.

Postoje drveni i plasticni umetci za metalne lezajeve koji "glume" kuglice ali to postaje klizni lezaj koji se takodjer s vremenom trosi a manjih je dimenzija nego LEMIND drveni lezajevi.

Po meni je jedina prednost LEMIND tanjurace naspram OLT ta sto kad lezaj i ode, prevrnes tanjuracu, odvrnes cetiri sarafa, izvadis bateriju, zamjenis lezajeve, dotegnes 4 sarafa i teraj dalje, dok se kod OLT tanjurace mora skidati baterija (8 teze dostupnih sarafa) i onda kad se baterija skine s tanjurace onda jos i tanjure moras skidati s osovine da se zamjeni lezaj... Malo vise posla ali uigran majstor za pola sata zavrsava posao tako da ni to nije neki problem.

Ja glasati necu, neka covjek sam odluci.

Samo da napomenem da ja u zivotu nisam vidio OLT tanjuracu 20-24 da nije varena na mjestu gdje se "treca tocka" spaja s ramom. To im je ogromna boljka i ja sam vario obje svoje OLT tanjurace na istom mjestu i pojacavao...

A u mom kraju pricaju kako treba uzeti iskljucivo sa drvenim lezajevima. Razlozi: jeftinija zamena i to mnogo, ukoliko metalni zariba, zamena ne samo da je skupa, nego mora odmah da se menja, a kod drvenih lezajeva moze da se prolongira ako se nema vremena za zamenu.
E sad prvi put cujem da se sa drvenim lezajevima teze vuce.

Sa drvenim lezajevima se dosta teze vuce i takvu tanjiracu kod mene niko nece.... A lezajevi se i tako menjaju i nevidim u cemu je tu problem... A nevidim ni koliko je jeftinije odrzavanje za tu sa drvenim kad jedan drveni lezaj kosta oko 500din a jedan metalni mozda malo skuplje od toga...
|
Uz to sa drvenim vezajevima baterije uvek malo setaju levo desno i struze o cistace!!!! JA licno sa drvenim lezajevima ne bi ni pogledao tanjiracu... Pa primera radi zasto se nove tanjirace nerade sa drvenim????

A verovatno pricaju da je bolja sa drvenim samo zato sto ih mrzi da zamene metalne ili da rasturaju to da bi zamenili....

Ciro, metalni lezaj u HR je neovisno o proizvodjacu preko 10€ pa ti vidi... Zivko&Sinovi lezajevi su mi napravili vise stete nego koristi i sad kupujem neke kineske... Kad srpski lezaj vadim napolje tu je jedna gumena brtva, ona "kruna" sto drzi kuglice razmaknute se stopila, kuglice deformirane totalno. Nedavno sam bas mjenjao lezaj ORIGINAL iz tvornice sto je dosao i vidi cuda, nije se nista razletilo unutra, vec je mast presusila u njemu i postala kao mljevena kava unutra. Eno ga lezaj citav sa svim kuglicam i krunom, samo nema ni jednu zastitu sa strane posto sam ga otvorio da vidim u kakvom je stanju original lezaj... Za nedaj boze i taj bez ikakve zastite ce odraditi dan-dva ako bas toliko zagusti.

Pricao mi kolega da je u ratno doba bilo nemoguce nabaviti metalni lezaj i ako ga je negdje i bilo to su bile sulude cifre nesto oko 80 DEM ako se dobro sjecam... i sta ce, nego izbaci potrganu plasticnu "krunu" iz lezaja, obrusi malo i jednu i drugu stazu lezaja tako da sa strane moze ubacivati jednu po jednu kuglicu dok ne popuni lezaj kuglicu do kuglice. zavari taj kanal sto je brusio da kuglice ne mogu ispadati napolje i kaze da je radilo bez greske i tako...

Nije mi jasno zasto juris samo dvene lezajeve???? :sta: Recimo kod mene tanjiracu sa drvenim lezajevima niko ni nece vise... Ja sam prodavao OLT 20 diska i prvo pitanje koje mi svako postavio je da li je sa metalnim lezajevima...

A i svi kazu da se te tanjirace sa drvenim lezajevima MNOGO teze vuku... A uverio sam se i u cenu istih... Recimo ima jedna sad OLT 24 diska sa drvenim lezajevima i covek je ceni 300e a dao bi je i za 250e siguran sam a pored nje ima sa metalnim lezajevima i nju ceni 500e... Pa sad proceni sta ti je bolje... Ali garantujem da nikad nemoze biti bolja ta sa drvenim lezajevima od tanjirace sa metalnim..... Ali kako hoces,razmisli...

Dali postoji olt sa drvenim lezajima mislim da je to leskovacka pozz

Marko, kakvu god da uzmeš nećeš pogrešiti osim ako je previše potrošena. Već su ti rekli da nema velike razlike ako su prednji ili zadnji nazubljeni što i ja mislim. Obično je kombinacija da su prednji nazubljeni a zadnji diskovi ravni.
Ja imam tanjiraču sa drvenim ležajevima od 20 diskova (Lemind Leskovac) a i sa metalnim ležajevima OLT od 28 diskova. I dajem prednost ovoj manjoj tanjirači bez obzira na drvene ležajeve, jednostavno lepše radi posao. Bez obzira što je OLT i teža i veća tanjirača i pored dodatnog opterećenja koje sam joj stavio, lepše mi radi manja tanjirača a ne bih rekao da ima razlike u vuči ove sa drvenim i sa metalnim ležajevima. Doduše vučem ih sa različitim traktorima. Ali mi ne stoji da se teže vuče ova sa drvenim ležajevima.
Kod Olt-a ima dosta nedostataka, rekao bih da je previše mekana, već je varena na dosta slabih tačaka a i probleme sa čistačima što kaže Bobo nikako rešiti. A na Lemind-u ništa dosad nije pipano sem zamene ponekog ležaja koja je dosta lakša nego kod ove sa metalnim ležajevima.
Tako da te to ne plaši. Obrati pažnju na čistače a diskove ako baš hoćeš možeš i sam iseći odnosno nazubiti.

Drveni ležaj nije 500 već 75 din,drugo tanjiraču sa drvenim ležajevima je teže vući zato što dublje ide u zemlju a ne zbog ležaja. probana je i olt i lemind u voćnjaku znači u tvrdom i to su iskustva i obavezno svi nazubljeni diskovi.

Drugari, hvala svima na savetu.
Upravo sam se vratio iz Vojvodine sa kupljenom tanjiracom :ppozdrav: Lemind Leskovac 24 diska sa drvenim lezajevima.

Uvazio sam sve sto ste posavetovali, odustao od zadnjih tanjirastih diskova, poceo da gledam sa svim nazubljenim i takvu sam kupio.
Nasao sam je u odlicnom stanju u Dolovu. Kada sam cuo gde se vlasnik nalazi, zamalo da odustanem, ali sam preko prijatelja saznao da nije jedan od onih prevaranata i da je sve ok.
Cenio ju je 550e, ali je bez ikakvih problema spustio na 500, pa i na 470e. Prevoz 30e tako da za 500e je kod mene u dvoristu.
Kaze da, kada su kupovali traktor, da je bio uslov da nesto od mehanizacije moraju isto da uzmu. Izabrali su tanjiracu, ali se ispostavilo da im ne treba za njihovu zemlju, pa je godinama stajala nekoriscena ili se koristila jako malo. Imaju svega 4ha zemlje. Stvarno je kao nova i uzivo, a ne samo na slikama :)
Evo oglasa koji ce verovatno brzo biti izbrisan,
https://www.kupujemprodajem.com/tanjiraca-24-diska-super-stanje-12381420-oglas.htm

a evo i slika sa kupujemprodajem koje sam printscreen-ovao

ovako sa slike nista specijalno, cim vidim da je baterija pricvrscena za svoj nosac sa 2 srafa najezim se, umesto na cugovima, kao da im je to investicija od 500 evra pa im se ne pravi..... negde ce i ovako trcati, ali u banatu malo veci gas izgubis bateriju..
vucnatanjiraca2.jpg

Nazad
Vrh