Tanjirače

U planu je kupovina obicne nosene tanjirace od 24 tanjira. Siguran sam da je ovo pitanje mnogo puta postavljeno, i izvinjavam se sto nemam vremena da iscitam sve ove strane jer imam jednu ponudu za kupovinu, pa bih zamolio nekoga za odgovor.

Da li je bolje kupiti tanjiracu sa narezanim i prednjim i zadnjim tanjirima, ili je sasvim ok uzeti da prednji budu narezani, a zadnji obicni tj tanjirasti?
Plan je da kupim tanjiracu od 24 diska za zetora 5711. Razmisljao sam se i da uzmem sa 28 diskova, ali imam svega 5ha zemlje, i nema potrebe za tim.
Sa 20 tanjira je teska 320kg, sa 24 tanjira 350 a sa 28 je teska 380kg. Znaci, svega 30kg nije nista znacajno, a opet sa 24 mogu brzo da se krecem.

Imao i jednu i drugu varijantu i mogu ti reci da ja osobno nisam primjetio neku bitnu razliku. Prvu tanjuracu sam imao 20d OLT nazubljeni i jedni i drugi i radilo je to dugo godina, za 549 sam kupio istu takvu tanjuracu samo 24 diska. Kasnije se ispostavilo da prednje baterije na njoj nisu bile dobre i povoljno kupim dvije kompletne baterije s glatkim tanjurima i njih stavim nazad a zadnje, zdrave, baterije sam prebacio naprijed i sad primjecujem da tanjuraca ide nazad dublje kako su glatki tanjuri namontirani.

Na vucenoj tanjuraci iza takodjer imam glatke tanjure i ona sjeda do osovine i sasvim fino tanjura...

Gledaj ono sto ti je povoljnije za nabaviti i odrzavati jer je za te male, lagane, prikljucke svejedno kakvi su tanjuri.

Po logici, kada su prednji narezani tanjiri, i kada udare u brazdu, ukoliko je jace oranje, tanjiri mogu da je "probiju zubima" pa zadnji lakse prodiru i poseku lepo, a kada su prednji tanjirasti, kao i zadnji, onda u tezem oranju ti tanjiri mogu da "preskoce" brazdu. Zato pitam kakva su vas iskustva.

Nema to veze... Recimo imas KUHN i Kverneland velike vucene tanjurace gdje su tanjuri po osovinama rasporedjeni jedan nazubljeni, jedan glatki i tako na sve 4 baterije. Razmisljao sam da i ja tako napravim kad sam radio remont na mojoj tanjuraci ali je velika razlika u obodu jednih i drugih tanjura pa mi se nije dalo zezati.

Ista stvar s nazubljenim i glatkim crtalima... kod nas svi vicu da su nazubljena crtala bolja, a glatka kao da vuku kukuruzovinu za sobom i da se ne okrecu i sta ti ja znam. Ako se pravilno podesi glatko crtalo ce uvijek biti bolje od nazubljenog al svako ima svoje razmisljanje i neka radi kako mu volja.

Ja ti samo kazem da se neka razlika u radu ne vidi ako su zadnji glatki ili nazubljeni. Bar se meni nije pokazalo. Mene na tanjuraci najvise pate cistaci a sve ostalo je zanemarivo u cijeloj prici.

Po meni bolja varijanta je kad su sve cetri baterije nazubljene zbog lakseg prodiranja u zemlju.ali mislim da imaju veci koeficijenat habanja.Nije losa ni varijanta prvi nazubljeni drugi ravni(ja imam takvu).A varijanta sve cetri ravni tanjiri NIKAKO(mislim da ta vatijanta i ne postoji)

U planu je kupovina obicne nosene tanjirace od 24 tanjira. Siguran sam da je ovo pitanje mnogo puta postavljeno, i izvinjavam se sto nemam vremena da iscitam sve ove strane jer imam jednu ponudu za kupovinu, pa bih zamolio nekoga za odgovor.

Da li je bolje kupiti tanjiracu sa narezanim i prednjim i zadnjim tanjirima, ili je sasvim ok uzeti da prednji budu narezani, a zadnji obicni tj tanjirasti?
Plan je da kupim tanjiracu od 24 diska za zetora 5711. Razmisljao sam se i da uzmem sa 28 diskova, ali imam svega 5ha zemlje, i nema potrebe za tim.
Sa 20 tanjira je teska 320kg, sa 24 tanjira 350 a sa 28 je teska 380kg. Znaci, svega 30kg nije nista znacajno, a opet sa 24 mogu brzo da se krecem.

Uzmi sa 24 diska, nazubljeni i napred i nazad.Kupujes novu ili polovnu?

Po meni bolja varijanta je kad su sve cetri baterije nazubljene zbog lakseg prodiranja u zemlju.ali mislim da imaju veci koeficijenat habanja.Nije losa ni varijanta prvi nazubljeni drugi ravni(ja imam takvu).A varijanta sve cetri ravni tanjiri NIKAKO(mislim da ta vatijanta i ne postoji)

Postoje vucne tanjurace sa svim baterijama glatkim, kako ne bi postojale...

Uzmi sa 24 diska, nazubljeni i napred i nazad.Kupujes novu ili polovnu?
Ma polovnu i jurim iskljucivo drvene lezajeve. Za mojih 5ha i koriscenjem jednom godisnje tj dva dana u godini za ovih 5ha, i posle 15godina se nece primetiti potrosenost. Jedino se neckam oko ovih varijanti nazubljenih ili kombinaciji napred nazubljeni a pozadi diskosna crtala. Mada, kao sto rece clan Bobo, ne znam koliko tu velika razlika moze da postoji u radu..

Ma polovnu i jurim iskljucivo drvene lezajeve. Za mojih 5ha i koriscenjem jednom godisnje tj dva dana u godini za ovih 5ha, i posle 15godina se nece primetiti potrosenost. Jedino se neckam oko ovih varijanti nazubljenih ili kombinaciji napred nazubljeni a pozadi diskosna crtala. Mada, kao sto rece clan Bobo, ne znam koliko tu velika razlika moze da postoji u radu..

Nije mi jasno zasto juris samo dvene lezajeve???? :sta: Recimo kod mene tanjiracu sa drvenim lezajevima niko ni nece vise... Ja sam prodavao OLT 20 diska i prvo pitanje koje mi svako postavio je da li je sa metalnim lezajevima...

A i svi kazu da se te tanjirace sa drvenim lezajevima MNOGO teze vuku... A uverio sam se i u cenu istih... Recimo ima jedna sad OLT 24 diska sa drvenim lezajevima i covek je ceni 300e a dao bi je i za 250e siguran sam a pored nje ima sa metalnim lezajevima i nju ceni 500e... Pa sad proceni sta ti je bolje... Ali garantujem da nikad nemoze biti bolja ta sa drvenim lezajevima od tanjirace sa metalnim..... Ali kako hoces,razmisli...

Da se ukljucim i ja sa svojim skromnim znanjem.Imam tanjirace gde su samo prednji nazubljeni tanjiri a iman gde su i prednji i zadnji nazubljeni.Mnogo bolje radi gde su i prednji i zadnji nazubljeni.Ona nije teska kao vucene pa da bude svejedno.Moj ti je savet oba reda da budu nazubljeni.Uostalom vrati se par stranica u nazad pa pogledaj sta se kupuje i sta trazi.Svi koji su kupili novu vucenu su uzimali nazubljene.

Nazad
Vrh