Tanjirače

Jedan lik odavde je predprošle godine samo tanjirao u jesen.Nije hteo da ore jer je bio ubeđen da je ovako mnogo bolje i da on sa tanjiračom u 3 prelaza preko parcele istanjira mnogo dublje nego što se obično ore zimsko oranje.Prošle godine je orao a i ove tako da...sami izvucite zaključak kako je prošao.
Pre nekoliko godina sam isao jednu parcelu dve godine za redom zito i preko leta sam tanjirao po 3x nisam hteo ici sa hemijom.Kada je doslo da se ore jako je tesko ulazio plug jer se zemlja prilicno sabila.Podrivanje da ali ici stalno sa tanjiracom nije bas dobro.

img20130927083816.jpg

Опасно оруђе, а не као ове наше играчке.
Гледао сам на њиховом сајту, најмања тањирача им је 30 дискова, захвата 3.6м и тешка 3750кг, а размак између дискова је 235мм.

Моја ферокопова од 30 дискова, 3м и 2 тоне дође као играчка наспрам њихове.

Ja to mogu samo da sanjam... Nemam ni cime to da vucem a nemam ni gde... Nije to za njivu od 1h.. A nekim maksimum 7h u tabli... Takve su njive kod mene uglavnom od 1h (ima i do 0.5h) pa na vise...

Tu posle ide sejalica koju vuce isti takav JD. kome to treba od nas?
Slovan Komerc ima Kuhn-ovu slicnih gabarita, pa nemogu da je nameste da izfinisira za setvu psenice, a nepada mu napamet da kupuje jos jednu!
to za mene izvinite nije tanjiranje.

Poslednja izmena:
Ne moze Kuhn Discovery finisirat jer ima prevelike tanjure i razmake između tanjura. To je kao da hoces finisirat sa OLT Tara tanjuracom, za to su OLT Drava, Kupa, STT sa razmakom 18cm i manjim diskovima. Ovo sa Kverneland je pravo tanjuranje i prašenje strnjaka, jest da je zemlja savrseno lagana ali izgleda super posao.

Steve, ako nisi primetio ova Kverneland spada u teske tanjirace sa diskovima preko 600mm i razmakom izmenju diskova preko 200mm,(zato sam je uporedio sa Kuhn koju sam video kako sprema za setvu psenice) i ne prasi strniste nego sprema za setvu psenice i posle nje ide finiserka, o tome sam i pisao.

Pišete da bi se pisalo pa šta god bilo.Ako neko ne zna svrhu i tipove tanjirača bolje da prelista temu od početka nego da džabe troši tastaturu.

Na zadnjoj osovini desno na Kvernelandu, 2 diska se okrecu ekscentricno :haha: to se kod njih ne popravlja nego kad je dotuku, zavrsi u Srbiji i jos nekoj ne razvijenoj zemlji kao poslednji krik tehnike :haha:

Steve, ako nisi primetio ova Kverneland spada u teske tanjirace sa diskovima preko 600mm i razmakom izmenju diskova preko 200mm,(zato sam je uporedio sa Kuhn koju sam video kako sprema za setvu psenice) i ne prasi strniste nego sprema za setvu psenice i posle nje ide finiserka, o tome sam i pisao.

A dali si ti primjetio na kakvoj zemlji je radila ova Kverneland teska tanjuraca ? Dali mislis da Kuhn nebi na toj tabli napravio isti posao kao i ova ? Ja sam uvjeren da bi. Nije tesko bit finiserka na zemlji koja se rasipa kao pijesak. Nije isto tanjurat masnu zemlju i takvu laganu, tu nebi ni Kuhn ni Tara izvaljivali grude kad se to sve rasipa. Na teskoj zemlji bi svaka teska tanjuraca sa 660 diskovima i 25 razmakom orala a ne radila ovo kao sa snimke, to je jednostavno nemoguce dobit na teskim tlima. Vidio sam i ja kako radi Kuhn Discovery novi ali ja nemam zemlju da se tako rasipa, jedino kratke tanjurače sa valjcima uspiju sitno napravit. Ja sam puno puta vidio da ljudi sa plugom prakticki finisiraju za sjetvu, jer imaju takvu zemlju, tamo moze svaka tanjuraca napravit da se sije direkt. De nek ta Kverneland napravi za sjetvu na ovoj zemlji sa prve slike:

Ja koliko znam Padina je na obodu deliblatske pescare i ta Kuhn sprema u lakom zemljistu, kao i ova Kverneland i opet im treba finiserka. mene ne impesionira rad ovih tanjiraca.
Al me impresionirao rad kratke Amazon tanjirace, stigla je jedna u susednom selu, u ljuscenju strnista kad je bilo ono suvo vreme ide kao u sir, a u vlaznom zemljistu nemoze ni jedna od ovih da joj pridje jer joj svaki disk zaseban i nema gusenja i lepljenja.

Nazad
Vrh