Tanjirače

Ukosi ti tu od 32 diska skroz koliko moze podigni tockove pa da vidimo sta kaze tag 82.1...

Ajde bre, pa moj Reno od 145ks se pati sa 30 diska a kamoli 82.1 sa 32 diska.
Jeste razlika u tanjiracama ali je razlika I u snazi traktora.

Ako cemo da se radi kako treba...

Ukosi ti tu od 32 diska skroz koliko moze podigni tockove pa da vidimo sta kaze tag 82.1...
Oćeš da ti kaže tvoj drug šta kaže 82.1 sa adutovom 32diska,ojačani ram,ukošena skoro do kraja i podignutim točkovima skroz?Kaže eh što nisam porastao još 20 konja.Ta kombinacija nije uopšte za rad.To je paćenje traktora,sebe,njive....

Прво, чини ми се да је та Ферокопова(24) тањирача тежа од Адутове(32). Имао сам раније овакву као што је сада Ћира има.
Друго, размисли мало да ли дубина рада може бити иста ако већу тежину ставиш на мањи број дискова. Или исту ту тежину ставиш на већи број дискова. Одмах је и већа површина налегања и мање оптерећење по диску, па самим тим и пличе иде у земљу. Не треба имати 3 факултета да би се схватиле неке логичне ствари.
Грунт, може се само једном проћи са тањирачом и урадити да одмах буде за сетву. Пре неки дан сам имао таквих неколико њива, док сам имао и оне које ћу морати још једном да пређем. Потребно је само да буде довољно влаге, а код нас би могло још кише да падне јер на лошијим њивама захтева још један проход тањирачом.

Dali je neko na samo tanjirano sejao soju ili kukuruz i kako se pokazao prinos? Planiram da kupim tanjiraču samo u slučaju da je kod nekoga bilo uspešno. Pšenicu ne sejem za sada.

Знам да је прошле године стриц половну њиве узорао, а половину потањирао и посејао кукуруз. У приносу није било разлике, сад колико је пожељно тако обрађивати земљу...

Ako tanjirača može uraditi na 15 cm a kako čujem puno ljudi oru na svega 20 cm , što i nije neka razlika, onda bi tebalo probati.

Po meni ipak bi bilo pozeljno orati,ovo sa tanjiracom mozda jednom uradis i uspe ali vise puta neznam,jer ipak donji sloj samo se sabija i koren ne moze tako lako u dubinu,tanjiraca je pod psenicu prva liga,ali za kukuruz i za ostale kulture ne. -nema gazde bez duboke brazde- :osmeh: po meni ipak neki minimum 25 cm bi trebalo da je oranje a ne 20

Jedan lik odavde je predprošle godine samo tanjirao u jesen.Nije hteo da ore jer je bio ubeđen da je ovako mnogo bolje i da on sa tanjiračom u 3 prelaza preko parcele istanjira mnogo dublje nego što se obično ore zimsko oranje.Prošle godine je orao a i ove tako da...sami izvucite zaključak kako je prošao.

Ovo sam već spominjao, prošle godine uzorano je bilo na vreme na vreme posejao i sve redom a od kukuruza ništa. Komšiji sam samo potanjirao strnjište u aprilu koje je stajalo od pretprošle godine i posejao je. Kukuruza kao drva

Oćeš da ti kaže tvoj drug šta kaže 82.1 sa adutovom 32diska,ojačani ram,ukošena skoro do kraja i podignutim točkovima skroz?Kaže eh što nisam porastao još 20 konja.Ta kombinacija nije uopšte za rad.To je paćenje traktora,sebe,njive....

Potpuno se slazem sa tobom druze... Pa ja sa mojim vucem 24 diska i vidim da ima jos snage ali nista preko 26 diska,vec 28 mu je mnogo za dobra rad... Danas sam probao da vucem moju tanjiracu 10 kilometara na cas i de bez problema toliko u dugom prohodu... (jos pazim nesme trunke dima da ispusta jer je to odmah znak da mu je tesko,probao sam tako jedan krug i posle sam spustio brzinu nise i milnia...)

Ciro tako se radi sa njom, a bez oranja se nemoze i nikakve to veze nema sa prinosom, jedino ima veze sa korovima i naredne sezone za obradom zemljista, ja sam sojiste tanjirao prosle godine i posejao zito, ove godine tanjiraca u dva prohoda nije htela vise od 10cm dubine, pa sam posle bacio djubar i otisao na 30 cm da orem, napatio sam se ko isus dok nisam uzorao, a orao sam par dana posle kisa.

Ja sigurno ne planiram da tanjiram njivu uzastopno vise sezona,sad gde je isla tanjiraca tu se na leto skida Psenica,pa oet tanjiraca,pa total posle pa na jesen duboko zimsko oranje za kukuruz ili Suncokret... Ne planiram da sejem Psenicu uzastopno vise godina na istim parcelama i uvek sa tanjiracom.... To je lose za njivu...

Ma kakvo oranje samo tanjiranje i to 3,4 puta godisnje i na prolece sejanje i dogodin opet tanjiranje i nema jeda.CIRO druze imas li ti nekih snimaka tvog tanjiranja i ruje?Da vidimo mi taj ucinak te dve zveri?

Mogu da snimim aparatom ali stvarno enznam kako da prebacim posle snimak u komp,a posle kako da ga postavim na net???? Pokusao sam to vise puta i odustao sam,neznam sta sam zafrknuo i sad nemogu snimke da prebacim iz aparata u komp,neznam kako da popravim to... Mogu da uradim neke slike ali uvek neka zurba i krenem bez aparata na fon nemam kameru i tako... Bice siguran sam slika do kraja tanjiranja... :osmeh:

Nazad
Vrh