Tanjirače

tezina je vise od pola posla

dxmnt2.jpg

- - - - - - - - - -

nosena 900kg
vucena 1400kg (becejske tanjirace)

Da se ukljucim u pricu,Ćiro pre svega radi nosene pa i vucene tanjirace zavisi od uslova zemljista,kao i vremenskih.Tanjiraca od 3000e da ti stoji malte ne cele godine pod supom po meni nije dobro ako imas usluga u redu.Ja cu isto uzeti nosenu 24,raditi sa njom kad su uslovi, ako bude u tom vremenskom periodu kad se seje psenica uslova za oranje naravno da cu orati.Malo vlaznije zemljiste i kisna jesen tanjiraca moze samo da stoji pod supom!To sto je ova godina bila izrazito susna pa sad svi pokupovali tanjirace to je druga stvar ja cu iz tog razloga uzeti nosenu mene ce sluziti a i isplatiti se brze nego vucna od 3 000e.

Ja se samo plasim da nece nosena da uradi posao za setvu... Inace imam da kupim nosenu tanjiracu od 24 diska za 1100 evra a od 28 diska za 1250 evra.. Tanjirace su super uradjene kod mene ih puno selo a radi ih Backa Palanke koliko se secam...

Ja se samo plasim da nece nosena da uradi posao za setvu... Inace imam da kupim nosenu tanjiracu od 24 diska za 1100 evra a od 28 diska za 1250 evra.. Tanjirace su super uradjene kod mene ih puno selo a radi ih Backa Palanke koliko se secam...
Ako se odlucis za nosenu, onda uzmi 28 diska, sa diskom 560mm, ne tu od 1100e sa diskom 510mm. Vucena od 24 diska je 3500e, proizvodjac Minav. Polako naicice neka polovna. Ako sam ja nasao, zasto ne bi mogao i ti.

Hvala svima... Ako naidje nesto polovno od 24 diska to kupujem.. Jer ima da se kupe novi tanjiri za sve tanjirace??? Pitam jer recimo ako kupim neku nepoznatu marku tanjirace a diskovi pri karaju jer postoji mogucnost da nemogu da nadjem posle tanjire za nju>>> Ili je sve to unirvezalno???

cira92
Skoro svi proizvodjaci prodaju i delove,pa tako i tanjire.Nisu sve osovine na koje idu tanjiri iste,znaci ni tanjiri nisu svi isti.Najbolje je da pozoves nekog ko prodaje delove-tanjire,(pre nego sto kupis polovnu)pitas koje su dimenzije,precnik tanjira i za koju osovinu,cisto da imas u vidu cene i mere,pa ako je potrebna zamena da znas na cemu si.

Tako cu i da uradim kad budem naleteo na neku polovnu.. Da vidim kako stoji stanje za nabavku diskova ako su pri kraju.. :ppozdrav:

Krlemrle, daj tacne argumente, jer sam i ja u tom pitanju a u temi gruber nema odgovora. Treba mi tanjiraca imam zelju consum polovnu vucenu, a traktor MTZ 820. Tanjiracu koristio samo za predsetvenu obradu za psenicu, i to skoro iskljucivo tanjirao suncokretiste. Vidim da gruber se moze koristi i za obradu strnista, koje trenutno ne radim uopste, vec samo ide duboko oranje. Kakva je situacija gruberisanje kada ima korova u suncokretistu, kako tada odradi gruber.

Tanjirača daleko bolje uništava korove ali njena osnovna obrada je plitka i portebno je posle ići drljačom ili setvospremačem. Gruber radi dublju i kompletniju obradu, ali nije dobar za korov. Ja sam pristalica dublje obrade zbog drenaže. Par puta me je poplava gadno ošinula po džepu.
Ja nemam tešku tanjiraču niti traktor kadar da radi sa njom. Pokušavao sam da radim lakom tanjiračom i to nije posao. Onda sam nešto plitko orao, a nešto platio da mi se uradi teškom tanjiračom. Nikad to tanjirano ne ispadne kao orano, a teže se posle i podrlja. Sad ili sam plitko orem(20cm) ili platim/kompenzujem uslugu da mi se gruberuje.

Poslednja izmena:
Pa ona i jeste namenjena za plitku obradu, a ne za duboku osnovnu obradu i ne moze zameniti plug na taj nacin, ali ga vise nego uspesno menja u prolecnoj obradi za okopavine i pri obradi za setvu psenice.
moje misljenje da ako se uzima orudje samo zbog plitke obrade, tanjiraca ima prednost naspram drugih orudja...

Po meni je diskutabilnija tema tanjirača ili gruber kada je u pitanju osnovna obrada pred setvu ozimih kultura nego za prolećnu obradu. Tek je za jare kulture potrebna dubina rastresitog sloja, a da se ne izbacuju džombe.
One 2010. godine kada mnogi nisu uspeli da uzoru u jesen, ko je uradio u proleće gruberom taj je uradio! Ko je uradio tanjiračom taj se izvukao, a ko je plitko orao u proleće taj je... ne smem da upotrebim meni razumljivu reč da me ne bi opet banovali.

- - - - - - - - - -

Ne znam da li sam se dovoljno jasno izrazio, ali sve vreme pokušavam da kažem da tanjirača ima manju radnu dubinu od grubera i kao takva radi posao za pred jesenju setvu u dva prohoda. Čak u nekim slučajevima(korov, netarupirano suncokretište...) predstavlja bolji izbor od kompleksnih oruđa, ali za prolećnu osnovnu obradu za okopavine je gruber daleko u prednosti. Kukuruz i suncokret traže svojih 25-35cm rastresitog sloja.

Ferocoopova tanjiraca od 24 diska fi56cm (bez valjaka) je 3800 evra... Ja sam pitao pre neki dan... A za vecu moras da pitas ali sigurno je mnogo skuplja...

Nazad
Vrh