Tanjirače

Znam da je vec pisano o ovoma ali moracu opet i ja da pitam. Danas kada sam tanjirao desavalo mi se da mi tanjiraca strasno vuce trakor u jednu stranu iako je ukljucena prednja vuca,isao sam nekih 10 km/h i od jednom mi tanjiraca zabaci traktor,ili od jednom kao da tanjiracu neko povuce u nazad ,odma traktor malakse skoro da i stane. E sad da li neko zna o cemu se tu radi?

To se i meni desava i primetio sam da se to uvek desi kada naidjem na dosta tvrdji deo zemlje pa se malo zabaci i prilikom zabacivanja uhvati malo onog potanjiranog pa je i to malo povuce jer joj je lakse u vec uradjenom pa bezi iz tvrdog.

- - - - - - - - - -

Vladabb , da ti nije otišo neki ležaj tako da nekad vrti dobro a nekad se kuglica ili valjak popriječi pa zaglavi ? Ako traktor dosta skakuće treba probati promjeniti visinu kopčanja ako je moguće.

Dzaba promena kacenja i sve ostalo i moj skace ko jarac kad mu ukljucim prednju vucu sa sve tegovima napred tako da sad tanjiram bez prednje vuce

Skakanje traktora se dešava iz više razloga a najčešći su : fabrički loš raspored težine traktora (najčešće je bio problem kod traktora konstruisanih 70 ih godina duplaka koji su dovoljno teški naprijed ali ne nazad) , inače traktora sa dovoljno snage a manje težine , pritiska u gumama koji treba prilagoditi takvoj vrsti posla , visini kačenja ...
Današnji traktori su kraći,teži i težište pomjereno malo nazad pa se to manje dešava . Najjednostavnije je riješiti stavljanjem tegova i nazad i punjenjem zadnjih guma.

Skakanje traktora se dešava iz više razloga a najčešći su : fabrički loš raspored težine traktora (najčešće je bio problem kod traktora konstruisanih 70 ih godina duplaka koji su dovoljno teški naprijed ali ne nazad) , inače traktora sa dovoljno snage a manje težine , pritiska u gumama koji treba prilagoditi takvoj vrsti posla , visini kačenja ...
Današnji traktori su kraći,teži i težište pomjereno malo nazad pa se to manje dešava . Najjednostavnije je riješiti stavljanjem tegova i nazad i punjenjem zadnjih guma.

To je tzv. "Power Hop", veoma ozbiljan problem kod nekih traktora, posebno starijih kao što si rekao ali se može pojaviti kod svakog duplaka (može i kod traktora sa zadnjom vučom ako je predni most opterećen velikom masom tegova) kada vučna moć nije dovoljna da nadvlada otpor vučenja priključka a podloga ne omogućava lako proklizavanje, tada dolazi do jake deformacije guma koja rezultuje poskakivanjem traktora u trenutku kada se proklizavanje ipak desi.

Vrlo zanimljiv snimak:

Zombie je u pravu imam i ja isti taj problem skakuće Rus ko nenormalan kad tanjram 2 put skinuo sam mu prednje tegove sad manje skače ali i dalej hoće još da skače da li to znači da moram još 450 kg da skinem ili ne???

Zombie je u pravu imam i ja isti taj problem skakuće Rus ko nenormalan kad tanjram 2 put skinuo sam mu prednje tegove sad manje skače ali i dalej hoće još da skače da li to znači da moram još 450 kg da skinem ili ne???

koliko brzo ides,ja prvi prohod oko 13.5-14 a drugi 11-11.5,u drugom prohodu ako ti pocne skakutati samo iskljuci prednju vucu,ja radim drugi prohod sa blokadom na automatsko i onda vise neskace,probaj.......ako se drzis oko 11kmh onda i sp rednjom vucom nece skakutati

Danas tanjirao par sitna parcela ljudima (koju kintu za delovi) i to sam primetio da koji palili kukuruzivinu mnogo suvija zemja nego ko nije palio 20 -30 jutara jedna do druge . Kako gorio kukuruz i to malo vlagu izvukli sto je bilo

Ili sa pritiskom ko što reče mindjušar ili neskidaj prednje tegove nego nabaci nazad tegove na točkove to bar za rusa nebi trebalo biti skupo.

Ili sa pritiskom ko što reče mindjušar ili neskidaj prednje tegove nego nabaci nazad tegove na točkove to bar za rusa nebi trebalo biti skupo.

ja ti pricala o 1221,nisi daleko.......meni se to desava u drugom prohodu i to samo preko 11.5kmh,prvi prohod nema problema cak i do 14kmh a u drugom cim pocne da skakuce iskljucim prednju vucu darnem aut. blokadu i miran ko beba na sisi,kad idem oko 11-11.5 bude miran,probaj sutra pa javi,ja hocu da pokusam da napunim pneumatike,jos samo da nabavim aparaturu.....

danger koju tanjiracu vuces sa 1221?
i interesuje me kad okreces traktor dal nece elektronika ukljuciti blokadu ili je iskljucujes na kraju njive(uvratinama)? nisam koristio blokadu jos, pa neznam bas kako se koristi...

attachment.php

ja sam sa 5106 vukao consum 28 tanjiraču skoro maksimalno ukošenu brzinom 12-14km/h i tog poskakivanja nije bilo niti košenja traktor i sl. ali je tanjirača bežala na desnu stranu da je jedva pokrivala levi točak od traktora

Stigla danas minav-ova tanjiraca,probao sam je odmah i lepo radi,mada je zemlja poprilicno tvrda... a ono poskakivanje to nisam primetio

Nazad
Vrh