Tanjirače

A po preoranom kukuruzistu za zito tih problema je bilo manje?

Kolega, znam samo da sam to iskusio na vlastitoj koži i ne bi htio opet.

Po tanjuranom suncokretištu taj problem nisam imao.
Tako da kukuružnjake orem obavezno ili neću sijati po njima pšenicu.
mislio sam na ovaj post, al su me pretekli

Ovde masa ljudi seje zito upravo na kukuruz , zbog plodoreda.

Ove godine sve psenica ide tanjuranom zemjiste prosle godine na orenom kukuruzu mi mnoge losije bio psenica nego na tanjiranom razlika oko 700kg /kj

Komsija @ becar zato kodnas se jos uvek pali kukuruzovina,u nadi da ce biti manje stete dogodine.Ja tu agrotehnicku operaciju bi uporedio sa onom izrekom :seci uvo i krpi **greška

Uh, nema kod nas paljenja, kazne su ogromne, postoji mogućnost i ostajanja bez poticaja.

Evo i slike kako je to izgledalo, premda nije ta tema.

A završilo ovako:

Poslije nisam imao više volju slikat.

Ako je pitanje za mene onda je odgovor :ne znam.
Nikad nisam sejao žito u orano kukuruzište.Razloga je više.
npr,oranje,tanjiranje,drljanje.....puno operacija -skupa nafta. Drugo ,iz iskustva moga oca ,koji je vodio poljoprivrednu proizvodnju na jednoj RJ agrokombinata , posle u Fidelinci i njegovih 35 god iskustva u poljoprivredi rezultati pšenice na drugim kulturama su bili bolji nego na kukuruzu (neki prosek).

Ako je pitanje za mene onda je odgovor :ne znam.
Nikad nisam sejao žito u orano kukuruzište.Razloga je više.
npr,oranje,tanjiranje,drljanje.....puno operacija -skupa nafta. Drugo ,iz iskustva moga oca ,koji je vodio poljoprivrednu proizvodnju na jednoj RJ agrokombinata , posle u Fidelinci i njegovih 35 god iskustva u poljoprivredi rezultati pšenice na drugim kulturama su bili bolji nego na kukuruzu (neki prosek).
Ajd jos malo off!A,sta predlazes kao predkulturu za psenicu?

Ne bih rekao da tanjirano kukuruzovinište šteti usevu pšenice kao hemija sa kojom je taj kukuruz prskan.Kod nekih preparata jasno stoji upozorenje da je oranje obavezna operacija ukoliko želimo sejati pšenicu nakon kukuruza na parcelu koja je tretirana određenim hemijskim sredstvom.Većina poljoprivrednika se igra hemičara prilikom prskanja na crno pa dodaje pride još neke preparate ili doze veće od preporučenih ne bi li pospešila dejstvo ali u prevodu kratko rečeno naprave kombinaciju boli glava,uši otpadaju.

Ne bih rekao da tanjirano kukuruzovinište šteti usevu pšenice kao hemija sa kojom je taj kukuruz prskan.Kod nekih preparata jasno stoji upozorenje da je oranje obavezna operacija ukoliko želimo sejati pšenicu nakon kukuruza na parcelu koja je tretirana određenim hemijskim sredstvom.Većina poljoprivrednika se igra hemičara prilikom prskanja na crno pa dodaje pride još neke preparate ili doze veće od preporučenih ne bi li pospešila dejstvo ali u prevodu kratko rečeno naprave kombinaciju boli glava,uši otpadaju.

Kao šta, koji u preparati to?

I na sojištima će biti problem sa hemijom ako se

preteralo sa dozama pošto kiše nema pa nema ni spiranja u dublje slojeve.

2000 godina smo sejali u tanjirano kukuruzivonu,suncoret ,2003 kuk.,sunc,soja isto ,2007 isto ,prosle godina isto ,nije bilo problem, ako ides punom dozom pivotom u soju tamo lepo pise nemoze u toj godinu psenica cak u roku 2 godine secernom repom.

adkpi8.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Evo kako je to danas izgledalo .

Prilikom današnjeg povratka sa terena sretnem jednog uvaženog člana ovog foruma sa njegovim ljutim mašinama:
img0016.jpg
img0017.jpg

Posto nameravam da od nosene v tanjirace napravim vucnu v (pisao sam vec u ovoj temi o tom),skupljam po malo materijala,pa me zanima koliki treba da bude precnik klipa,koliki treba da ima hod i kako se krecu cene takvih polovnih?

Nazad
Vrh