Tanjirače

Normalno da nemože da prevrne traktor ili nagne a i nema tolkog nagiba al može da polomi poteznicu kad se malo nagne ako je sve knap , a bolje je kad je knap zbog guranja u rikverc. Meni nikad nije polomilo poteznicu ali kod drugih jeste, pogotovo kad ne radi vlasnik.
Ako budem to radio mora improvizacija takve poteznice da se spaja sa poteznicom na polugama , zato što ja vučem tanjiraču na polugama.

Maticu moguce je.Pricao sam sa par ljudi sto imaju ovakve tanjirace i nisu imali nekih vecih problema.Istina da ih vuku manji traktori ali na terenu Obrez,Ogar.

evo da se i ja malo ukljucim u temu kupio sam consum tanjiracu 3,6. jos nisam radio sa njom tako da ne mogu jos govoriti o iskustvu kakva je, samo koliko vidim da je odradjena odlicno i po konstrukciji je jaka, ali to ce se sve pokazati kad je pustim u njivi.hteo bi samo da kazem da svako ima svoja iskustva i misljenje recimo kod mene je jedan kolega uzeo ferocop 4,0 m i vratio je cetvrti dan jer su joj otpali tocovi u njivi dok je radio, a bili podignuti. to se isto desilo komsiji na manjoj i ima jos par takvi tanjiraca i svima pucaju one cevi za stelovanje, razlog neznam.livac inzinjering je po meni jako dobra,jer koliko sam video kod nas jos niko nije imao problema sa njom steta sto se vise ne proizvodi

ne pucaju cevi na fero coop ima kod mene takvih par komada tanjiraci nego oni cugovi sto se dotezu 30 kljucem,to je bas lose uradjeno sto se tice cistaca i tockova ne otpadaju i ne lome se,kod normalnih vozaca inace tanjirace su stare 6,7 godina god.. A npr ima u susednom selu fero coop stara 2 godine sva je izlomljena i izvarena,da li je sada losiji kvalitet,ili sto je vuce par komsija ne znam...

Ima tu svega a najgora je nepažnja i silovanje mašine.Većina se vodi mišljenjem da je nova pa šta će joj biti ali u praksi nije tako pogotovo ako nekome date tanjiraču a on ne vodi računa niti mu pada na pamet.

Meni se raspala kutija sto nosi rotor ali koliko znam to je greska materijala jer se nikom od 8 tanjiraca u selu to nije desilo.

Obecana slika okretnice na tanjiraci, (za one koji ne znaju taniraca je Luta)

5y6xky.jpg

Jednom sam video jednu ogromnu taniracu na prodaju. Ali u to vreme nisam imao tel. koji fotografise , a nije ni postojao ovaj forum. Tanjiraca je imala ogromne tanjire , svaki tanjir je imao svoju oprugu , a pozadi 2 reda diskovi valjka , ali ti diskovi su bili vislji od 50cm a iza tih valjka , ne secam se vise sta je imala. znam da je imala 3x2 prikljucka za hidraulik.

Citam ako pisete da se tanjurace lome i da ramovi pucaju... Vjerujte mi nije do kvalitete tanjurace, nego do nepaznje i nemarnosti sofera. Vucena "X" tanjuraca se u okretanju MORA podizati iz zemlje inace ce pucati tanjuri, ramovi, odlazit ce lezajevi. Kod "V" tanjurace se okretati moze u lijevo ako se ne varam, jer u lijevom okretanju tanjuri nemaju napadni kut na zemlju, vec se samo kotrljaju da tako kazem u prazno...

Mi ovde imamo vrlo lako obradivu zemlju i bio sam svjedok kad je kolega u to vrijeme vukao "madjaricu" sa zetorom 120ks i u okretanju na uvratini je polomio tanjur i vikao je kako kvaliteta nije nikakva. Isti taj je lomio civija i civija, jer se tanjuraca kopcala na zadnje poluge, a ne na poteznicu. Klinovi za kacenje na tanjuraci bili posukani ko kifle (jedna civija se u okretanju slomi, pa vuce tanjuracu pod takvim opterecenjem samo na jednom kinu dok ne primjeti da nesto ne valja) a cjevaste spanere na zetoru je izlomio do krajnjih granica.

Ima takvih primjera jos u mom kraju i najvise me zacudilo sto u tanjuranju strnjaka po suhom jedan vrlo precizan gazda u tako tvrdom ne podize tanjuracu... To je kao da vucenu sijacicu ne podizete u okretanju, isti slucaj. Tu se pojavljuju velike bocne sile u lezajevima i u cjelom stroju a on za to nije projektiran i zato se lomovi desavaju.

Svaki komentar o nekvaliteti robe ne prihvacam od ljudi koji ne podizu "X" tanjuracu u okretanju.

Nitko se ne zapita kako to da nosene tanjurace ne pucaju tako cesto? Kod nas ima dosta FEROCOOP tanjuraca nosenih i jedan poznanik iz mog grada na ramu od tanjurace kopca radna tjela od podrivaca i podriva. kad treba tanjurati, namontira baterije na ramu i tanjura. Nikad nista rami nije bilo.

Ja mislim da vucna V tanjiraca moze da se okrece o oba smere u zavisnosti kako se baterije nameste.Ako ona stoji ovako < ,onda se skrece u levu stranu,a ako je ovako > onda skrece u desnu stranu.a ako se proba obrnuta onda moze doci do pucanja tanjirace

Tacno tako Vlado, zavisi kako su postavljene baterije, V tanjirace ili levo ili desno, X tanjirace nikako

Pozdrav svima,
Potrebna mi je mala pomoc oko kupovine tanjirace .Sta Mislite o ferocoop vucna teska tnjiraca trebalo bi mi za rusa 920???? Hvala unapred na pomoci. :osmeh:

poz ljudi...ja sam nov ovde...:)...da podelim svoje iskustvo,imam Rusa 82 i imam tanjiracu adutovu 28 diskova,merio sam je teska je 1400 kg,traktor je vuce solidno...nekad se mora i malo sporije ali uradi jako dobro...ja sam sa njom potanjirao od prosele jeseni pa do kraja ove oko 150 jutara i nije nigde pukla niti nista...samo se mora paziti,nemozes ti ocekivati da nepukne ako vitlas i nepazis...tako da ako neko hoce da kupi preporucujem mu adutovu...kod mene se dobro pokazala..:)

---------- Poruka napisana u 20:51 ---------- Prethodna poruka je at 20:48 ----------

uzmi od 28 diskova,on ima isto konja kao i moja 82,on ako je breg malo veci tesko mu je moram u manju brzinu a i na ravnom mislim da bi mu bila teska od 32 diskova...:)

Nazad
Vrh