Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

I kod nas danas skinula jedna :osmeh: komsija klao, pa se i ja ucipio da i meni jednu zakolje, ja nisam klao 30 i vise godina, danas probah al ne ide pa je ipak majstor sve odradio.

eq74i8.jpg

Kako ostavljte slaninu kad ovako oderete svinju,i zašto se tako skida kožura?
 
Potvrdjujem da se nikada ne sure, sto potvrdjuje i moja slika na predhodnoj strani.

Prosle godine sam jedva nasao jednog kasapina koji je pristao da dodje i da osuri veliku svinju. Kazu kasapi da im je to mnogo veci posao.

Takodje, kada se osuri velika svinja sa sve kozom, pored vece organizacije oko posla, i kasnije mi napravi problem. Ne mogu lepo da secem slaninu, a pogotovo ne na masini mesoreznici. Mucim muku da prosecam nozem pored koze, pa seci kozu pa tek onda na mesoreznicu.
I jos ako izvadim tu zaledjenu slaninu sa kozom iz zamrzivaca, umesto da je lepo iseckam onako zaledjenu, cekam da malo koza popusti da mogu da je opet nozem odstranim.
 
Ima ih u svim bojama ,crni ,crveni ,beli ,šareni...
Svinje ne gajimo ,"kompenzujem" sa šurakom .
 
I ja moje danas "odradio"...
Večerali, posedeli i malopre se razišli, pa rekoh da se pohvalim...
Ista ekipa kao i prošle godine, jedino je sestrić stasao za punopravni udeo u poslu, čak je uzeo i slobodan dan u Srednjoj Poljoprivrednoj, zvanično bio na klanju, opravdan ceo dan !!!
Moram priznati da nisu ni približni kao prošlogodišnji rekorderi, ovi nisu imali više od 160-170 kila, ali, opet sam zadovoljan, što kaže moj brat od teče, kolki su da su, makar znaš šta jedeš !!!
I još nešto, volim brate kad stigne pozna Jesen i krene sezona zabijača, ali ne u svojoj kući...
Priprema jedan dan, pa klanje, pa sutradan pranje i rasklanjanje, boli me ćorsokak, sutra lagano potpalim pušnicu, pa vatru pod oraniju, a sakrio sam i litru belog vina, g(l)azirana voda je obezbeđena, biće gemišt za moju dušu uz tamburaše sa auto ozvučenja, pa koliko uradim, što ću mu ja, nije poso zec, neće uteći, bitno je da sam i to obavio, tek sledi kod komšije i sestre i zeta, al to je sve u tuđem ataru...
Evo par fotki i jedan video od današnjeg rusvaja po dvorištu:

20181206-081154.jpg

20181206-104039.jpg

[video=youtube_share;GIs2c_sg_q8]https://youtu.be/GIs2c_sg_q8[/video]
 
Kolega svaka cast za posao, a i poplocano dvoriste treba zivaca ali nema blata domacinski

Послато са SM-A310F уз помоћ Тапатока
 
I mi sustali. 200kg kobasica sa dva topa punjeno. Kulena 140kg a 60kg obicnih. Svargle, urke, slanine i sunke. Ekipa momacka. Odma pokaceno, i meso usoljeno. Sutra najtezi deo posla, sklanjanje. Moraću i ja ko kolega gemišta da pravim. Malo crnogorskog krstača i kisele vode
5265b92463e1be8cd49258ee81aa081e.jpg


Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
u Somboru i okolini,Srbi i Bunjevci kazu za svinjokolj da su Karbinje.Ponosni smo na taj stogodisnji naziv.Danas smo karbinjali :osmeh:
5 komada 1100 kila,bice kulena i kobasica svih fela,volem i lemeski i baninski i obicnu čajnu.Volem i petrovački i novosadsku
volem i krstac a volem i Pipino Čonopljansko vino od kupine.Ma volem sve Bačko
poz. iz Radojevića
photo.php
photo.php
:ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh