Ne znam jesam li u pravu temu ali kako imam hiljadu pitanja postiracu ovde pa nek me moderatori prebace kamo treba.
Ovako. Imam lavjoglavog muzjaka 8 meseci star i njegovu kcerku, bebica, 1, 5 mesec. Hocu uzeti jos jednog muzjaka I 1 zenku pa da ih parim unakrsno. Trebam napraviti kafeze napolju, zasad ih cuvam kuci, u plasticnim gajbama odvojeno jer muzjak bi odma da skace, a koliko znam u krvnoj liniji, otac I kcer ne mogu da se pare, ionako je ona jos mala. Imam ih tek nekoliko dana.
Problem imam sa izborom I kolicinom hrane. Znam da ne treba davati ni previse ni premalo. Zasad im dajem ujutro po jednu saku zrna psenice I jacmena, a uvece jednu saku suve deteline. Strah me je bas tog proliva, (dijareje) da im dajem nesto drugo, a necu da kupujem iz pet shopova posto mi je skupa.. Imajte u vidu da ih ne tovim I gojim za klanje, vec ih cuvam za rasplod domacih ljubimaca. Muzjaku dajem I desetak zrna kukuruza ali on ih ne jede. Stavila sam I nekoliko krugova sargarepe I malo parce paprike, ali I njih ne dira. Strah me je da su gladni I da im ta kolicina nije dovoljna, a kako jos nisam nabavila seno, ne bi im stavljala mnogo deteline jer sam citala da je jaka hrana., svejedno I kad nabavim seno za koe znam da ga mogu davati neograniceno I da uvek imaju, kolika je doza zrnaste hrane dnevo po zecu , ako dajem psenicu I jacmen , ovas , dali je dovoljno jedna puna salica od mleka (250-300 gr.) po zecu ili manje
Jos jedna dilema..Mogu li dva tri muzjaka da cuvam u jednom kafezu ili moraju odvojeno da se ne bi tukli Isto sa zenkama. Mogu li 2 ili vise da cuvam u zajednickom kafezu koja ima kotilicu unutra I jedna od njih da je parena I da okoti mlade. Zabunilo me je to sto sam procitala u knjizi Romana Kopanskog ( skinula sam je sa interneta u pdf formatu, ako neko zeli mogu mu je prepratiti, samo nek mi posalje mail) kad kaze stado. Na kakvo stado misli, Vise zenki sto zive zajedno u istom kafezu, I dali muzjak zivi u istom stadu ili uvjek odvojeno, osim za parenje
Kafeze cu cuvati napolje pa ne znam koliko kazeza mi trebaju. Za pocetak imacu 2 zenke I 2 muzjaka da ih parim unakrsno. Znam da za 1 mesec od okota moram odvojiti mlade muzjake u kafez, dali zenkice ostaju sa majkom?
Dali zimus, mogu ostaviti napolje kafeze samo prekrivene sa onom folijom (bela, mlecna, cvrsta) sto se sadi ispod nje I zimus??
I dali je mreza za pod dovoljna sa slamom ili moram napraviti pod od daske
I opet o hrani> Mogu li davati suseno lisce voca ( u dvoru imam jabuku, sljivu, kivi, badem, ljesnjak, smokvu, ruze, I puzavicu Lonicera tellmanniana, onu sto je kao ziva ograda, cvet je beli I zuti I lepo mirise, pa smo ih kao deca sisali). Moram to da znam da pokupim I prosusim lisce dok ga ima.
Znam da su 1000 pitanja, I da mogu internetom da trazim ali cenim vasa iskustva inadam se prijateljskom odgovoru od vas iskusnih kunicara I hvala unapred. Pozdrav do sve vas, Maja