Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja imam posejano oko 10ha kondija i ne planiram zetvu pre 25 avgusta,juce je cale bio da pogleda njivu i kaze da je jos zeleno,inace ocekujem prinos od oko 3000/ha dobro izgleda ove godine, a svi pricaju da nece biti ispod 30 din. :ppozdrav:

Može da se desi da kombajn nemože ni da udje u parcelu.Voda se taman povukla ali sinoć dodala .

Juče skinuo 5.5 ha barola.Prinos je 3150kg po hektaru sa vlagom od 11.7%.Taman smo završili i došlo je nevreme koje ne da je polomilo i poleglo suncokrete i kukuruze nego i krovove kuća i drveće po ulici.Nešto što ni naj stariji meštani ne pamte.
Sa suncokretom sam ipak zadovoljan.

Obišli par njiva, na jednoj ima polomljenih štapova suncokreta bar 15%, a na drugoj 50% :zli: Pošto standardni uređaj za suncokret ovo ne može da skupi, zanima me da li postoji neki drugi način da se ovo odradi mašinski? Razmišljamo da probamo sa kukuruznim adapterom, da bi se šiljkovi podvukli ispod polomljenih štapova, a pre toga naravno da se urade potrebne prepravke na adapteru.... Da li je neko ovo radio?

ja :D tako radim od kad znam i imam kombaj.Problem može da se pojavi ako istrule te glave koje su dole na zemlju.
Post je spojen: [time]1282051493[/time]
Juče skinuo 5.5 ha barola.Prinos je 3150kg po hektaru sa vlagom od 11.7%.Taman smo završili i došlo je nevreme koje ne da je polomilo i poleglo suncokrete i kukuruze nego i krovove kuća i drveće po ulici.Nešto što ni naj stariji meštani ne pamte.
Sa suncokretom sam ipak zadovoljan.

Odličan prinos.Utekao si u pet do dvanaest :D sa kosidbom.Jel si bar sve pokosio?

Znam za taj sistem kada je na njivi sve ok, ali u ovom slučaju su glave na zemlji a štapovi prekrjani na ~ 30cm od zemlje , i sad bi trebalo spustiti adapter skroz dole da rije zemlju, da bi onda šiljak mogao da podigne stabljiku suncokreta. Da li si imao problema sa skupljanjem polomljenog suncokreta i kakva su tvoja iskustva? Na šta treba obratiti pažnju?

Ja znam za neke koji su ovo probali da rade pre nekoliko godina pa odustali jer su se štapovi isprekrštali na adapteru i napravili kamaru, tj ništa nije odlazilo u spuž.... ali evo muka nas naterala da opet razmišljamo o taj ideji...

DOO "Produkt" (na zeleznickoj s. u Tomasevcu)....danas zvao da pitam za cenu psenice, i onako usput pitao da li ima neka opcija za suncokret na zeleno, i kaze gospodjica -"31 din, pare legnu za 2-3 dana"...
btw, psenica 16...sorry za off ::namigivanje::

Meni je ponuđeno 32 dinara avansno i na kraju oktorbra presek pa ako je cena veća onda dodatak.
Polomljenih ima zato što je to bolest stabla suncokreta.
Ostalo mi je 30ari koje je pokosio vetar i 4ha koji je u cvetanju i nije oštećen nimalo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh