Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo slika mog suncokreta Gricko.Neznam da li je ovo neko oboljenje ili je on vec zavrsio vegetaciju
s1l0n9.jpg
i6dqgk.jpg

21o0rdj.jpg
nwzi43.jpg

Post je spojen: [time]1280499408[/time]
Evo konacno i slika,zrno je lepo formirano i naliveno doduse ima poneka glavica u kojoj ima i praznog zrna.Nemam iskustva sa suncokretom GRICKO i uopste neznam kojoj grupi zrenja pripada.Pored te njive imam i "obican" suncokret i na njemu nisam primetio ovakve fleke
15mleza.jpg

Koliko vidim on je normalno završio vegetaciju.Danas sam prošao pored mog Dolbija od kog sam postavio slike pre nekoliko dana ,i on je počeo da gubi doljne listove a gornji menjaju boju.

kiraj je napisao(la):
Koliko vidim on je normalno završio vegetaciju.Danas sam prošao pored mog Dolbija od kog sam postavio slike pre nekoliko dana ,i on je počeo da gubi doljne listove a gornji menjaju boju.
Trebalo bi tako da bude :D jedva cekam da ovrsem Dolbi najbolje izgleda jos iz starta , Barolo i arena :nono: al prinosi ce reci sve

kiraj je napisao(la):
Danas sam primetio da su suncokreti koji su sejani kasno ,krajem maja dosta popadali.Uzrok neznam pošto nisu pali u jednom pravcu pa da sumnjam na vetar.

Uzrok bi mogao biti u naglom i brzom rastu, biljka nije stizala da parlelno razvija i vezivni tkivo i krutost stabljike. Jednostavno biljka je želela da sustigne stariju braću, a u obilju padavina to joj očigledno nije bilo teško.
Tako nešto se dešava i kod nas ljudi, kada u pubertetu neki dečaci naglo izrastaju, pa otkažu ili obole kolena.

Parcela Dolbia na kojoj sam još uvek sa pčelama iako je suncokret precvetao nema ovakvih problema.
Doduše taj suncokret nije presejavan, ali je imao zastoj u vegetaciji zbog primene peticida kada su početkom maja bili
samo patrljci stabljike bez listova. Ipak, kasnije se oporavio isteravajući nove listove.
Kao pčelar, zadovoljan sam prinosom.
Gubitke pčela nemam.

Cena suncokreta "na zeleno" je 22 din + PDV. Pošto li će biti kada krene žetva?

@ Dolovac

To je proverena cena, ja sam lično zvao odkupljivača i toliko plaća ODMAH za suncokret, inače sa njima već nekoliko godina sarađujem i do sada su bili korektni. Soju plaćaju 24 din + PDV.

malo je 22 dinara...moje lično mišljenje je da neće biti manje od 25 u žetvi...

Ja provereno znam da jedan otkupljivac daje 28 za suncokret, na zeleno. Trazi jos ugovor overen u sudu, i menicu na kolicinu novca koju ti daje....naravno, kasnije nema doplate...

Bice i kod nas sigurno preko 300 e/t,suncokreta je malo posejano a i dosta je propalo proletos od herbicida :ppozdrav:

evo mog velje slikan pre 10 dana,lome se glave,a sad taj isti nema na sebi ni jednog lista od jucerasnjeg i prekljucerasnjeg grada
2dl8b9k.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh