Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas smo nešto suncokreta skinuli.Hibrid Dolbi sejan 17.o4 na 2,5 kj dao punu zmajevku koja je težila 4460 kg.Vlaga 11 primese čekamo da se ispitaju.

Uploaded with ImageShack.us
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S2whGo2uUfg [/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r_b2Cf_nNPE [/youtube]
Drugu parcelu smo uradili samo do vode ,otprilike jutro i frtalj ,prinos 2000kg,ista sorta ali je vlaga 13%

Uploaded with ImageShack.us

@kiraj
to je trebalo skidati mnogo ranije,lagana ti zmajevka puna,ja skidam sa zelenijim glavicama i vlaga je bila 11.1 na neomi i velji,kad ovrsis ranije imas tezine a ako ti vlaga bude 12 13 samo ti odbiju par kila a neide na susenje a imas vecu tezinu,posao je kad dobijes na zmajevki bar 50 meteri,kad ti sacekas da glave pogarave od tog nema vajde mnogo,inace suncokret je jako tesko pogoditi dan vrsenja

Znam druže kako se radi sa suncokretom.Nije ovaj sazreo,nego je crn od silnih kiša.Prošle i predprošle godine ovako puna zmajevka je imala i 5300-5500 kg sa 8-9%vlage a glave su bile žute kad sam vršio.Danas je jedan poznanik probao da vrši njivu sa žutim glavama ali je vlaga 16% te je prekinuo.Na većini parcela u našem ataru bolest je uzela deo prinosa i procene su da će prosek biti oko8-9 metara po jutru.

Danas probali da pokupimo polomljeni suncokret sa hederom za zito, skoro i da moze da se tako radi , ali smo odustali jer je bilo zagrnuto i u tom slucaju ide dosta zemlje u kombajn tj, bunker....mada ko ima selektor bolje i da to sve propusti kroz selektor nego da placa radnike da skupljaju :udri:

Ima,ali ne preterano.Koliko sam primetio pali su samo oni koje je bolest stabla ranije uhvatila.Imam jednu parcelu gde sam primetio da ima prilično izlomljenog ali nije sa kosidbu.(palo oko20-30%)

Kod mene 450 obrtaja ,a sita klasična.Donje otvoreno na jednu četvrtinu a gornje malo manje od pola.Danas smo radili parcelu od 8,75 kj prinos 9900 kg vlaga 9,4 primese 5.Hibrid Kondi.
Da li je neko probao da skuplja glavice.Mi sutra idemo da probamo sa nekoliko radnika da vidimo da li je isplativo.Na ovoj parceli je bilo dosta polomljenog suncokreta od vetra pa se osetilo na prinos,a ima i mnogo truleži.
Druga parcela je dala 1430 kg/kj sa istom vlagom i nečistoćom.

Jedne godine sam sakupljao glave od Gricka. Bile su pokisle, pa se zrno na kraju osetilo na buđ. Nije pomoglo ni sušenje.

imam jedno 15-20% polomljenog.ali dosta visoko polomljen. videćemo dal' će da pokupi..

Danas njih petoro skupili sa oko 1,5 kj polomljenog sunccokreta punu petotonku i još pola trotonke glavica.Nas četvoro smo to za oko pola sata ubacili u kombajn i navršili 780 kg suncokreta.

Žetva suncokreta se zahuktava a sve neizvesnosti u pogledu otkupne cene su sada otklonjene. Victoria Logistic je kao najveći otkupljivač uljarica i žitarica u Srbiji objavila cenu koja je veoma prihvatljiva za naše proizvođače. Na današnjoj sednici upravnog odbora Victoria Logistike objavljena je otkupna cena i to za pravna lica organizatore proizvodnje, otkupna cena suncokreta je 36,2 din./kg plus PDV od 8%, dok je preporučena otkupna cena prema registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima - proizvođačima 38 dinara po kilogramu sa obračunatim.

Ovo je viseeeeee nego odlicno!!!!

ralekiraj je napisao(la):
KishRobert je napisao(la):
Kod nas avansno placaju 33,6din/kg, 780x33,6=26208din
Trosak za radnike je 4000din, znaci da ostane 22000din, nije za bacanje
A kombajn neplaća ,pošto je obaveza okog ko vrši da ovrši i skupliene glave

Kod na avansno 38 dinara za kilogram.Danas sam poceo da vrsem Barolo RO ali ne ide bas naj bojle.Stabljika trula pa rusi dosta.A i u 2 petotonke samo 5080 kg.Sutra kad zavrsim tu parcelu videcemo kakav je prinos.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh