Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danger, sad ima pre da sazri...

u tome i jeste vic,pola ce da sazri pola da kasni pa ce biti veselo kombajniraje,ustvari na vagi kad budu uzorak uzimali
Post je spojen: [time]1281206654[/time]

Što si razočaran u neomu?
Jedan moj prijatelj je imao prošle godine na nekoj lošoj i zakorovljenoj zemlji na arendi 18m/kj. Ranije je sejao rimi na takvim njivama, a kaže da je neoma daleko bolja, da ne zaostaje za ostalim sortama. :sta:

Gledajući NS Velju sa Dangerove slike setio sam se da sam pre par godina imao NS hibrid koji je imao isti položaj glave te je usled kiša dosta zadržavao vodu i dolazilo je do trulenja i ispadamja cele glave sa drške glave.Te godine su i drugi hibridi imali slične probleme ali u manjoj meri zbog položaja glave i nezadržavanja vode u njoj.Na ovoj slici je Kondi i vidi se da kod njega nemože da ostane voda.

Uploaded with ImageShack.us

naspram velje neoma je ::lose:: ::lose::,imam je na vise parcela i svugde ista prica,lepo izgleda na oko ali dosta manje glave skoro upola spram velje i sredina glave suplja dok je i zrno jako sitno dok velja je komplet nalio glavu i zrno krupno,puno,u svakom slucaju izvestaj sledi posle zetve,imam neomu,velja,ns111,i dusko,trebao sam dolbi al mi seme izmaklo pred nosom pa sam zato uzeo neomu,sve ce vaga da kaze svoje na kraju

Danas sam stigao sa godišnjeg odmora i odmah sam obišao suncokrete.Razočarao sam se 100%.Na jedno 20cm od zemlje stabla su dobila belu boju i počela su da pucaju.Po mojoj slobodnoj proceni toga pologa ima oko 5%.Glave su veličine moje pesnice mada je sejan na neki normalan razmak od 23.5cm.Ne mogu da kažem da se glava nije uvila u šešir i da nije puna ali od roda koji sam očekivao izgleda će biti dosta manje.Sledeće stvar koja mi se ne sviđa jeste visina koja je otprilike 188-195cm.To sam merio onako po sebi.Mislim da će i kombajn ostaviti iza sebe haos od glava oborenih pred heder.Prosečna vlaga je danas bil oko 11.2% ručnog uzorka.
Sutra ću kositi jednu manju parcelu od 0.5ha da vidim pravi uzorak i kako će to ići pa ako bude sve OK(vlaga do 14%)u nedelju skidam još 5.5ha. Svi smo se iznenadili koliko su glave sitne u odnosu kolike su bile u cvetanju ali je za nadu to što moj ćale kaže da nikad nije video sa manje glava veću kilažu zrna.

Juče sam u prolazu video jednu moju parcelu pod suncokretom .Nešto mi je čudan,nema poleglog ,glave nesazrevaju jednako,ima glava koje u sredini sa prstom probušim a ima i normalnih.Nije još za kosidbu ali mislim da će biti razočaranja u prinosu pošto je zrno dosta sitno.

Danas sam se sa odmora vraćao preko Vršačke regije i video dosta pokošenih suncokreta.Ja sutra skidam za probu pa ću javiti šta i koliko je bilo.

Ma ko će znati što je tako brzo stigao.Ali verujem da će u naredna dva dana i drugi početi da kose.To su sve martovske setve.

suncokret 348,5 eura sa isporukom u oktobru...Ocekujemo dalji rast i otkupnu cenu ne manju od 30 dinara
Post je spojen: [time]1281775342[/time]

Provereno znam da se trenutno suncokret za isporuku u septembru plaća 32 dinara odmah sa ugovorom overenim u sudu.

Z.Z Milenijum placa avans 30 din. sto znaci da ce cena biti 30-35din... Ali ce prinosi biti manje od proslogodisnjih, ali prosle godine 16din ::lose::

Malopre sam se vratio sa pokušaja vršidbe suncokreta Barolo.Kombajn nije mogao da se našteluje (neki kvar oko vetra) tako da nismo mnogo kosili.Kada sam iz te prljavštine prosejao malo zrna vlaga je oko 16.Ali u tu masu je ušla zelena uzglavnica i pola prvog prohoda takođe dosta zelenijeg u odnosu na celokupnu njivu.Sve u svemu tu se lomi kosidba u naredna dva dana ali je evidentno da će prinosi biti manji čak i od prošle godine.Glave su trule,puno je slomljenog i dosta otpadnutih glava.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh