Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I kako si zadovaljan prinosom?
Ja sam prosle godine sejao na 20,5, i nisam nesto zadovoljan. Imao sam koliko se secam oko 1400 kg/kj Jus. Ove godine cu ispostovati preporuku proizvodjaca, i sejati 50000 biljaka po ha, sto mu uz klijavost od oko 90% (+,- neki %) dodje na oko 25-26 cm

mi ćemo ove godine posejati 10 kj barola (neznam da li ro ili rm) ali sve jedno je jer kod mene nema volovoda...

inače uvek smo sejali NS111 i nikad nije bilo manje od 20 meteri/kj (čisto)....mineralnog đubriva smo bacali od 150-200 kg/kj... (AN-a)

ove godine ćemo probati barola, jer sam za njega čuo samo reči hvale, a bacaćemo 175 kg*kj AN-a...

da li neko može nešto više da mi kaže o barolu i da ga uporedi sa 111( prinos....)

NSH 111 je stvarno bio hibrid za ponos i primer svim ovim strancima.Kažem bio jer im se sad definitivno isfelio.Ni ljudi iz NS kuće ga ne hvale niti nude.
Ja sam zadnjih pet godina sejao samo njega i svake godine je bio sve lošiji.Pre je cela njiva bila potpuno indentična ,a prošle godine je bila skroz šarena i nejednaka po visini što je znak da im je čistoća sorte pobegla.Ove godine sam se odlučio da svih 10 ha pod suncokretom bude Barolo RO.On se u mom kraju pokazao u zadnje dve godine kao standardno rodan kod više proizvođača.

Kod mene lično a i još kod nekoliko proizvodjača kojima radim usluge kombajniranja suncokreta ,dolbi je davao veći rod od barola.Možda si trebao uzeti nešto i dolbija za probu.

kiraj je napisao(la):
Kod mene lično a i još kod nekoliko proizvodjača kojima radim usluge kombajniranja suncokreta ,dolbi je davao veći rod od barola.Možda si trebao uzeti nešto i dolbija za probu.

Ili Delfi on se kod nas pokazao za nijansu bolji od dolbya

diklofen je napisao(la):
NSH 111 je stvarno bio hibrid za ponos i primer svim ovim strancima.Kažem bio jer im se sad definitivno isfelio.Ni ljudi iz NS kuće ga ne hvale niti nude.
Ja sam zadnjih pet godina sejao samo njega i svake godine je bio sve lošiji.Pre je cela njiva bila potpuno indentična ,a prošle godine je bila skroz šarena i nejednaka po visini što je znak da im je čistoća sorte pobegla.Ove godine sam se odlučio da svih 10 ha pod suncokretom bude Barolo RO.On se u mom kraju pokazao u zadnje dve godine kao standardno rodan kod više proizvođača.
I sa pčelarskog aspekta ili interesa to je BIO jedan od najinteresantnijih hibrida.
Međutim koliko je meni poznato, svaki hibrid može biti u upotrebi 15 godina, pa vreme ovom hibridu je isteklo ili već ističe.
Da li neko seje nove NS hibride Baća i Šumadinac?
Imam informacija da poseduju veoma izraženu nektarnost, a ona je u direktnoj koorelaciji sa prinosima!
Tako je bar godinama do sada bilo sa NS45 i NS111.

Da li seme barola rm tretirano sa sredstvom APRONXL 350ES + CRUISER 350RS treba tretirati sa nekim sredstvom(npr furadanom) ili ne mora da se tretira, tj da ide odmah u sejalicu?

Farmer II je napisao(la):
Da li seme barola rm tretirano sa sredstvom APRONXL 350ES + CRUISER 350RS treba tretirati sa nekim sredstvom(npr furadanom) ili ne mora da se tretira, tj da ide odmah u sejalicu?
odma u sejalicu bez dodatnog tretiranja :cao:

zorancile je napisao(la):
A na koliko se seje barolo?
Pa ako možeš na 23.5cm sigurno bi bilo dobro.To ti je oko 61000 biljaka po hektaru.
Farmer II je napisao(la):
Ja sam ipak odradio i furadanom jer je zemlja puna žičnjaka.Kad god sam odkopavao da pogledam raspored zrna uvek sam našao po kojeg.
Danas sam isprskao posejan suncokret sa Acetohlorom 900-2lit/ha+Terbis -1lit/ha.Sada mirne glave čekam kišu u ponedeljak.

danas poceo sa setvom suncokreta,posejao ukupno 13kj neome i velje i taman markire sklapao i spusti se pljusak,bio sam do gaca mokar,od nedelje dalje,ns111 i dusko

kod mene kreće sjetva idući tjedan , ako vrijeme dozvoli , sjati ćemo whiskey , alium od rwa i brio

Barolo koji sam sejao 30/31.03. bi trebao da izbije sutra ,eventualno prekosutra.Sve to pod uslovom da padne kiša jer je jaka pokorica.Teško da bi mogao da izbije ako kiša ne omekne pokoricu.

mi samo bosejali 9,5 kj barola ro (10.04) i jutro NS 111 (11.04) ve na 24 cm...

sad treba da oprskamo dubinski, čim vreme dozvoli...

a dubninski cemo prskati raiserom, dansa ćale uzeo...

1079efa.jpg

j6js4x.jpg

Ovo je Barolo sejan 30/31.03.Pokorica je dosta jaka mada se suncokret lepo probija i diže pokoricu.U toku noći je palo oko 3 litre kiše i ponovo je počela da pada dok sam ovo slikao_Od slikanja do sada je palo još 10 litara i sad se razvedrava.Mislim da presevanja neće biti. :D

25iq82b.jpg

O pa dobar si, vec se vidi na vrsti.. :ppozdrav: kad sam video njivu odmah sam se setio drugovog pokojnog caleta koji je rekao da su tri najgore stvari koje moze da ima su zena ku*va, kuca na cosku i njiva na "ludoj" leniji.. bas kao tvoja njiva ::namigivanje::

Danas smo sejali suncokret Dolbi i Delfi 20 kj.Zemljište preterano vlažno .[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z6wUjLpgY6s [/youtube]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh