Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kupljeno tretirano cruiserom,danas obisao neomu i na 5.5kj ima mozda 30-tak presecenih suncokreta,a na ns velja su malo vise nagrnuli,isto njiva 5kj al su pasli dobro,ospricao sa konzul i neke detalje sam rucno presejao koliko sam imao zivaca :udri:

Isao sam u obilazak njiva danas evo malo slika suncokreta ZP Alvaro,sejan 11.04.
lvfiq.jpg
2lt09ag.jpg

Farmer Bob je napisao(la):
@zrine - dobro ti ova drljaca pokriva tragove od traktora. ::svaka cast::

Ma vidi se tragovi.Ali to su tragovi od zatvaranje zimske brazde kada sam rusem zatvarao.Inače moram si napraviti poništivač tragova.Ali svake godine ih otkinem :zli:

Za sada je u super stanju.Barolo sejan 31.03.2010.
2utguu8.jpg

2lkr4va.jpg

Isto stanje isto odstojanje samo druga njiva
2i7332t.jpg

I moj suncokret je takav sad tera drugi pravi par listova sejan 17-18.04 a onaj sejan 24.04 ima jedan pravi par listova.

Ja imam problem,nije veliki ali ipak je problem...U suncokretu imam samorasli suncokret i sad,znam da cu ga spartanjem poseci ali dosta ce i ostati na pojedinim mestima u vrsti...Ima li neko iskustva,sta ce na kraju biti sa tim samoniklim?Pretpostavljam da ce izrasti i napraviti glavu ali ona nema genetski potencijal kao pravo seme i verovatno ce biti prazna ili tako nesto?!Da li neko ima slican slucaj?

Ako ga imaš dosta imaćeš veće muke nego sa bilo kojim korovom.Nateraće sejani suncokret u visinski rast i onda ćeš imati šta da vidiš u kosidbi.Kombajn će ti ga pola srušiti i otresti ma koliko se kombajner trudio.

savato je napisao(la):
Ja imam problem,nije veliki ali ipak je problem...U suncokretu imam samorasli suncokret i sad,znam da cu ga spartanjem poseci ali dosta ce i ostati na pojedinim mestima u vrsti...Ima li neko iskustva,sta ce na kraju biti sa tim samoniklim?Pretpostavljam da ce izrasti i napraviti glavu ali ona nema genetski potencijal kao pravo seme i verovatno ce biti prazna ili tako nesto?!Da li neko ima slican slucaj?

Koliko ti je visok suncokret ? Moja preporuka zakvači kultivatora i sto sporije ga zaogrni i pazi da za ne zatrpaš.Druge ti nema.

Nije strasno ali ipak ce motika da radi posle spartanja...Danas sam ga isprskao PANTEROM protiv uskolisnih korova,cekam 15-tak dana...i krecem u fizicki napad na samonikli suncokret :D HVALA u svakom slucaju svima...

Kod mene u ataru ima dosta parcela koje su "zaražene" samoniklim suncokretom.Koliko sam primetio najgori je samonikli suncokret od NS-111.Verovatno je došlo do cepanja hibrida pa su se razvile neke divije forme ,koje narastu preko 3 m i imaju po 20-30 glavica koje imaju neko sitno seme.Stablo je u osnovi deblje od ruke i prilikom kombajniranja nekada neće da prodje do kose nego se zaglavi u prolaze izmedju kljunova te ruši normalan suncokret.Jako velik problem stvara i kad udje u bubanj pošto je po pravili zelen kad normalan suncokret sazri.Zato bolje ga se sada rešiti pa makar i motikiom nego ga pustiti da se razvije.

Pre dva dana smo pčeli špartanje suncokreta pa nas kiša oterala .Evo kako lepše izgleda onaj što je ošpartan od onog koji nije.Korovi izuzetno brzo napreduju a u njivu se nemože.Biće "čupavo" kad se ovremeni.

Free Image Hosting by ImageBam.com

Stručnjaci u Subotici presejavaju suncokret
Autor poljopartner
Wednesday, 19 May 2010
Ekipa stručne službe u Subotici obišla je danas polja pod suncokretom i u prvim procenama utvrdila da će na više od 900 hektara biti potrebna nova setva, jer su biljke potpuno odumrle zbog bolesti nekroze na listovima.

Agronomi pretpostavljaju da su uzrok ove pojave obilne padavine, u kombinaciji sa novim hebricidima koji su prvi put primenjeni u ovogodišnjoj setvi.
Njihova procena je da je suncokret potpuno stradao na oko deset posto od ukupno 8.000 hektara posejanih površina.
Najviše su stradala stabla koja su imala prvi par listova, dok je suncokret koji je ranije iznikao a samim tim bio i jači ostao neoštećen, iako je tretiran pre vremena istim hebricidima.
Stručnjaci smatraju da je najveći problem čime presejati ove površine. Postoji bojazan da će, ukoliko se ponovo zaseje suncokret, i on propasti, a nakon toga neće moći da se obavi treća setva, te će površine ostati neiskorisćene za ovu godinu.
izvor(Tanjug-ekos)

Video sam danas u mom ataru dve parcele (misliom da su od šogora Farmer boba)koje tako izgledaju.Radio je posle setve a pre nicanja ali neznam sa kojim sredstvom.Pre dosta godina sam imao priliku da vidim kako Afalon posle jake kiše nakon tretiranja uništi suncokret u nicanju.Molio bih člana Farmer bob da pita šogora sa čim je tretirao.

sjebali su sav suncokret ja sam video njinu njivu vene trava vene suncokret jos pre kise sta ce tu biti :sta: ici cu sutra da obidjem moje pa cu videti bas kakav je moram slikati

kiraj je napisao(la):
Video sam danas u mom ataru dve parcele (misliom da su od šogora Farmer boba)koje tako izgledaju.Radio je posle setve a pre nicanja ali neznam sa kojim sredstvom.Pre dosta godina sam imao priliku da vidim kako Afalon posle jake kiše nakon tretiranja uništi suncokret u nicanju.Molio bih člana Farmer bob da pita šogora sa čim je tretirao.
mislis da smeju da mu kazu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh