Suncokret 2023

Исти као моја "Неома" и "Пионир" сто-тридесет-и-нешто прошле (сушне) године, када сам их испрскао имазомоксом, само твојима фали још и жутило. :sneaky:
јел било нешто од њих на крају

Bilo je pokusaja toga , vidjao sam posejan sunc posle jecma, ali su bile susne godine i nije bio dobar suncokret. Drugi problem je sto stize kasno i mnoge zadruge vec zavrse sa otkupom suncokreta i pocinju kukuruz. Nece niko da otkupi tu manju kolicinu, nema za kamion, sta ce im.
Bolje kukuruz, neki rani
Ili bolje nista, da se odmori njiva, i ocisti od korova

Meni je voda od 9kj potopila bar pola mozda i vise, bio suncokret, dvoumim se da posejem neki kukuruz, al to tek kada se prosusi, mozda za 10, 15 dana, jos ima vode po malo, i blata. Luda godina

јел било нешто од њих на крају
Пази кад јесте. Због те суше, која је баш ужасно продужила (ја мислим да је бар месец дана) тај период боловања и жутила, заиста је сунцокрет изгледао ужасно (заостао и жут к'о да ће сутра да се осуши) практично месец дана, а онда је почео да сустиже остале "нормалне" сунцокрете по атару. На њиви је било око 2/3 "Неоме" и 1/3 тог неког "Пионира" и општи просек је бико 17 метери по ланцу, с тим што је "Пионир" био макар шта. Без њега, верујем да би "Неома" бацила преко 20 метери и то понављам - на прошлу сушну годину.

Ал' да се разумемо - ти хибриди су прскани са хемијом којом је и требало, а не нечим грешком.

Ево ове године, са падавинама и без неке врелине, "Неома" је имазомокс прегурала само са краткотрајним жутилом и ено је почиње бутонизацију.

Meni je voda od 9kj potopila bar pola mozda i vise, bio suncokret, dvoumim se da posejem neki kukuruz, al to tek kada se prosusi, mozda za 10, 15 dana, jos ima vode po malo, i blata. Luda godina
Evo kod mene će ovo biti jubilarna 20-ta postrna sjetva zaredom na ječmu/ranoj pšenici..Postrni kukuruz 6x bio a soja postrna bila svake godine...
Ova godina bi mogla biti dobra za postrni kukuruz rane hibride al više preferiram soju..Jeftinija za proizvesti, ulog samo gorivo i amortizacija + vlastito sjeme a i ostavi N u tlu, i bolje podnosi toplotne udare u 7/8mj.,a kod kukuruza imaš trošak i gnojivo, i sjeme i bar 2 prskanja (kod soje 1 split sa pola doze, ili nekad ni treba jer dosta brzo sklopi redove)

Jedino pozitivno iskustvo za postrni suncokret je od kolege koji sije kamilicu i na to ide postrno suncokret, al kamilica se bere početkom/sredinom 5.mj što je bar mjesec dana prije žetve ječma pa zato i uspije suncokret....

Evo kod mene će ovo biti jubilarna 20-ta postrna sjetva zaredom na ječmu/ranoj pšenici..Postrni kukuruz 6x bio a soja postrna bila svake godine...
Ova godina bi mogla biti dobra za postrni kukuruz rane hibride al više preferiram soju..Jeftinija za proizvesti, ulog samo gorivo i amortizacija + vlastito sjeme a i ostavi N u tlu, i bolje podnosi toplotne udare u 7/8mj.,a kod kukuruza imaš trošak i gnojivo, i sjeme i bar 2 prskanja (kod soje 1 split sa pola doze, ili nekad ni treba jer dosta brzo sklopi redove)

Jedino pozitivno iskustvo za postrni suncokret je od kolege koji sije kamilicu i na to ide postrno suncokret, al kamilica se bere početkom/sredinom 5.mj što je bar mjesec dana prije žetve ječma pa zato i uspije suncokret....
Da li navodnjavas? I koliko bude prinos postrne soje i kukuruza?

Da li navodnjavas? I koliko bude prinos postrne soje i kukuruza?
Nisam nikad navodnjavao!
Jedino navodnjavanje kod nas bi se po meni isplatilo 'kap na kap' ali to je 'malo veća investicija' i nije provediva kod mene jer moja najveća parcela je 4,7ha (al ta je podijeljena na 3 zbog plodoreda), a i kratke su parcelice, prosječna dužina je 180m pa i to predstavlja problem za takvu investiciju....

19 god postrne soje prosjek= 2,63 t/ha (sve je na 70cm sijano)
Najlošija prošla 1,3t/ha i prethodna godina 1,45t/ha (rekordne suše kod nas i ljetnih dana bez kiše 90-115) al bila dobra cijena, a ulog mali pa se opet zaradilo solidno..
A najbolji prinos 4,7 t/ha...a te godine recimo proljetna soja prinos mi bio 4,2 t/ha

6x postrni kukuruz prosjek 6,7 t/ha al je ulog veći u njega i jedne godine sam ga vršio početkom 12mj, prinos bio odličan al odustao sam od postrnog prije 5g baš zbog tog kasnog skidanja s oranice...

Agrotehnika za soju do 2020te poslije žetve ječma/rane pšenice:
tanjurača 1-2x, oranje, tanjurača 1x, sjetvospremač 1-3x, sjetva kukurznom, (po potrebi 1x split pola doze od trave)
A zadnje 3 godine: oranje, (1x teška drljača u težoj zemlji) i sjetva roto+sijačica kukuruzna (u lakšoj zemlji direkt sjetva s kombinacijom na oranje)...i eto zadnje 3god nije bilo potrebe za špricanjem od korova (sušna ljeta bez kiše)

(A ove ili od sljedeće možda direkt bez oranja tj još jedan prohod manje)

Nisam nikad navodnjavao!
Jedino navodnjavanje kod nas bi se po meni isplatilo 'kap na kap' ali to je 'malo veća investicija' i nije provediva kod mene jer moja najveća parcela je 4,7ha (al ta je podijeljena na 3 zbog plodoreda), a i kratke su parcelice, prosječna dužina je 180m pa i to predstavlja problem za takvu investiciju....

19 god postrne soje prosjek= 2,63 t/ha (sve je na 70cm sijano)
Najlošija prošla 1,3t/ha i prethodna godina 1,45t/ha (rekordne suše kod nas i ljetnih dana bez kiše 90-115) al bila dobra cijena, a ulog mali pa se opet zaradilo solidno..
A najbolji prinos 4,7 t/ha...a te godine recimo proljetna soja prinos mi bio 4,2 t/ha

6x postrni kukuruz prosjek 6,7 t/ha al je ulog veći u njega i jedne godine sam ga vršio početkom 12mj, prinos bio odličan al odustao sam od postrnog prije 5g baš zbog tog kasnog skidanja s oranice...

Agrotehnika za soju do 2020te poslije žetve ječma/rane pšenice:
tanjurača 1-2x, oranje, tanjurača 1x, sjetvospremač 1-3x, sjetva kukurznom, (po potrebi 1x split pola doze od trave)
A zadnje 3 godine: oranje, (1x teška drljača u težoj zemlji) i sjetva roto+sijačica kukuruzna (u lakšoj zemlji direkt sjetva s kombinacijom na oranje)...i eto zadnje 3god nije bilo potrebe za špricanjem od korova (sušna ljeta bez kiše)

(A ove ili od sljedeće možda direkt bez oranja tj još jedan prohod manje)
Hvala ti,bice soja 😀 a koju fao grupu ides?

Hvala ti,bice soja 😀 a koju fao grupu ides?
prije samo Pedro, pa onda pola Pedro pola Ika a od 2015-te samo IKA

Tj ista grupa soje kao i za proljetnu normalnu sjetvu...A Ika i Pedro su msm srednje rane sorte (01)

Htio sam ove godine probati neku s još kraćom vegetacijom al pošto kod nas od ove godine daju poticaj na tu postrnu sjetvu ovi 'berači poticaja' pokupili svo sjeme, nestalo sjemena krajem 3mj-a haha

Dobar je i kukuruz, možda bi čak i bio bolji ove godine nego soja al problem je to što žetva postrnog kukuruza zna biti od kraja 11mj do sredine 12mj... (kukuruz rane fao300 grupe)

Mislim da će moj ostati neošpartan i u travi. Danas sam trebo to taman prisilit i ošpartat jer je već prevelik kad juče 50 l kiše u pola sata i stalno je javljaju....

Ti kad tog vrsis nece jos primati suncokret na otkupnim mestima :LOL: .
Da dodam nesto sto svi misle ,podigni te grane ovako ne radis nista maltene.

Podignute su poprilično i preko toga kada je cisterna puna hoće da prevali traktor u nazad...Ovako je taman preko lista.

Nazad
Vrh