Suncokret 2023

Ја сам сунцокрет ("Неому") третирао "Гаучом" и посејао 13. априла и да бих имао мира, а не да бих сузбијао ову жгадију која многима на форуму брсти сунцокрет, 30. априла испрскао инсектицидом "Гром" (а.м. ламбда-цихалотрин). Што се каже: so far - so good. Сунцокрет се лепо уврстао и нисам видео да га је било шта дирало ни пре, ни после прскања. Изгледа да је наш атар избегао најезду ових пешчаних жгадија.

Хтео сам и ја да употребим "Нурел Д" или било шта са истим активним материјама, али их код мене у околини нема јер, како ми кажу, ти инсектициди се повлаче или повучени из продаје. Где их ви још увек налазите (и како), немам појма.

Бојим се зечије гозбе код мене је салашиште и напашће га чим угледа светлост дана.Јел има нека шпеција да се одради да их одбије

U soji sam rešavao sa Ekobusterom. Imam jednu njivu sa suncokretom pored pšenice, juče je počeo da niče, 9. dan od setve, planiram narednih dana da oprskam. Smrdi i to dobro.

Koliko si isao gromova po hektaru ?.
Па сто, јер.... "сто му громова"... ;)

Шалу на страну, ал' ишао сам са концентрацијом која је наведена на линку за румунски сајт и оно што је неко поменуо препоруку неког професора из Црепаје - три деци по хектару.

А "Гром" је онај "Агромаркетов" са 25 г/л активне материје.

Da li treba da prodje neko vreme od prskanja montom i terbisom do ponovnog sejanja? Moracu da presevam nesto, moja greska sto nisam proverio ali mogao je i traktorista da primeti...

Imam dosta sirokolisnih korova u suncokretu pa razmisljam da ih opalim meteorom ili tezisom pre nicanja,cini mi se da sam radio davno jednom ali se slabo secam on folijarno ne moze da skodi suncokretu?

Bio juče u obilasku suncokreta, posejan 22-23 i već krenuo da izlazi, ima ga 10-15% izniklog. Cenim da će za 2 dana sav izaći, bar onaj što je predodređen da nikne. Nisam pimetio da ga nešto jede, mada u ataru ima dosta bube, neki ga počeli i presevati. Jede ga i buba u zemlji, a čeka ga i ona na površini pa šta ostane. Koriste ljudi Konzul, kažu da ga ide 1,5 l/ha.

Syngenta Sureli,sejano 12.aprila.
d2b3803d89fd8f85a525d3d9c8baf861.jpg

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Nazad
Vrh