Питао сам зато што ја лично мислим да сунцокрет не би требало да је толико жилав коров који се тешко очисти из њиве. Ако никне, заоре се или на други начин среди. Он не расте поново (чичока, међутим расте као зубача).
Даље, семе сунцокрета користе птице и глодари и вероватно неке ситне живуљке. Ако не клија, иструлиће (под условом да га нешто не смаже пре тога).
Ако би и остало семенки сунцокрета, он би „погурао“ да никне и онда би га докусурила зима. Нема више ницања у пролеће. Итд...можемо само набрајати догађаје када је расут и зашто није у међувремену сузбијен (на различите начине – мање штетно заоравањем и слично или више штетно хербицидом). Ако се чичока испрска хербицидом, може се рећи да је то бацање пара и губљење времена и загађивање тла за џ.
Онда ми је занимљиво да ти ниси споменуо чичоку (чисто реда ради), него постављаш питање које може бити и увредљиво, донекле.
Навео сам зашто, а то је што мислим да самоникли сунцокрет није толико опак коров, ако се не запусти и не „рецне“ на време. У том смислу, није добро саветовати колеги да не сеје сунцокрет, јер касније неће моћи да живи од сунцокрета-корова. Подсетио бих да је сунцокрет 2012. године спашавао ситуацију, јер је много боље поднео сушу (колико је мени познато).
И још нешто „гледе“ твоје примедбе о камилици...имао сам само најпоштенију намеру. Пољоинфо форум пратим дуже, а пријавио сам се када је један колега показао слику ларве буба-маре (једне једине). На листу сунцокрете и питао да ли да прска усев!
Тако да, не знају сви људи све...ето зашто сам поставио „неозбиљно“ питање и то у најбољој намери (наглашавам само наизглед неозбиљно, за некога ко унесе мало своје „ничим изазване“ нервозе и не постави лоше питање).
Играм шах против компјутера и не могу више да образлажем своју непримерену упадицу...извини.