Suncokret 2020

Rakin

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2010
Poruka
660
Ja ne znam dal postoji skuplje resenje od laudisa

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
Za rezistentan sirak(semenski) kod nas on je jedino i najjeftinije rešenje, rizomski sirak moramo da čistimo u suncokretu ili posle na strnjici. Već 4 godine samo sa njim prskam njive u dozi 1l na kj , i posle dve medjuredne obrade njive budu potpuno čiste do žetve.

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
5.404
Za rezistentan sirak(semenski) kod nas on je jedino i najjeftinije rešenje, rizomski sirak moramo da čistimo u suncokretu ili posle na strnjici. Već 4 godine samo sa njim prskam njive u dozi 1l na kj , i posle dve medjuredne obrade njive budu potpuno čiste do žetve.
Pa zato vam je i rezistentan jer prskate samo sa jednim te istim otrovom odnosno istom aktivnom materijom, i sam kažeš da več četiri godine prskaš sa laudisom.Ja suncokret sejem svake treće godine i nemam problema sa samoniklim jer posle vršidbe sačekam neko vreme pa ide total sledeće dve godine sejem kukuruz i prskam uvek sa drugom aktivnom materijom. I ako je prošli suncokret bila Neoma sledeći put na toj njivi ide Kondi i obrnuto. I nema problema.

Rakin

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2010
Poruka
660
Pa zato vam je i rezistentan jer prskate samo sa jednim te istim otrovom odnosno istom aktivnom materijom, i sam kažeš da več četiri godine prskaš sa laudisom.Ja suncokret sejem svake treće godine i nemam problema sa samoniklim jer posle vršidbe sačekam neko vreme pa ide total sledeće dve godine sejem kukuruz i prskam uvek sa drugom aktivnom materijom. I ako je prošli suncokret bila Neoma sledeći put na toj njivi ide Kondi i obrnuto. I nema problema.
Pisao sam o sirku koji je najveći problem u kukuruzu barem kod nas, kod mene je plodored kukuruz suncokret par godina za redom pa jednom presečem sa pšenicom izmedju, mada sledeće godine planiram i kuk na kukuruz, što se suncokreta tiče meni se najbolje pokazao Kondi i gusta setva 21,5 cm, već 5 godina ga sejem i ispod 1700 kg ga nisam imao osim kad je polegao a tada je rodio oko 1100 kg a zna na dobrim parcelama i 2300 kg da rodi, prosek ove godine oko 2 tone. Što se samorasta tiče u kukuruzu laudisom se veoma lako suzbija (sav pogori bez obzira na veličinu) mislim da bi ga laudis u pola doze bez problema odneo. Što se suncokreta tiče, nikne poneki samorast i u njemu ali špartačem se uredi i taj samorast da glavicu sa zrnom( ne pravi one roge barem samorast kondija) tako da ne smatram da je to neki problem u suncokretu, po meni najveći problem u konvencionalnom suncokretu je čičak iz razloga što nijedan preparat za tretiranje posle setve a pre nicanja ne može da ga suzbije( Girasolin, Racer mogu da ga uspore donekle) mada posle dve medjuredne kultivacije ( jedna u zadnji momenat ulaska u parcelu) on ostane ispod suncokreta i probije tek pred žetvu ali ne može da naškodi prinosu. Do ove godine djubrio sam suncorket sa 150 kg NPK u oranju i 70 kg ureje predsetveno, a od ove samo 200 kg NPK u oranju bez ureje.

Poslednja izmena:

kiraj

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
29 Jan 2009
Poruka
12.559
Mislim da grešiš ,jedino ako je zemljište prebogato sa azotom.Redovno idemo sa 60-70 kg ureje po jutru u suncukretu.

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
29.079
Ne znam brat radi dosta suncikreta par godina i u kontaktu je zbog posla sa dosta proizvodjaca i kaze da mu daje dobar prinos bez ureje,samo mesavina.
Nov sam, ne sejem puno pa mogu da se igram.

Matić

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
40.970
Bacim 50-60 kg Uree po k.j.Bude problem kada se pretera, biljka dugo bude zelena i žilava iako je zrno tehnološki zrelo diže mu vlagu kada prođe kroz kombajn pa nastaje problem a hoće i da izđika dosta u visinu pa ako dune neka salauka zna se scenario a u nekim slučajevima bude velik problem za kombajn i samo skidanje.

DraleTD

Član
Učlanjen(a)
10 Sep 2017
Poruka
4.706
Најбоље ми се показао КАН у сунцокрети али како га је теже набавити увек идем са АН-ом 100кг/кј.Ове ћу године заорати на једну њиву пола мапа,а пола 3х16 и на пролеће исто ићи пола Ан,а пола уреа па да видим има ли разлике.

Jaške

Član
Učlanjen(a)
3 Avg 2015
Poruka
159
KAN ide na kisela zemljista. Kod nas u Backoj a i u Vojvodini je bazno zemljiste pa treba da se koristi urea i an.

IMT577dv

Član
Učlanjen(a)
19 Nov 2012
Poruka
3.384
Jel ima neko informaciju koliko je kostala Vibala u zemljama gde je bila dostupna ?
Cudi me jos niko nije otvorio novu temu

Milos88_

Član
Učlanjen(a)
7 Feb 2013
Poruka
1.682
Bas zbog ovih za'ebancija oko djubrenja sam jedne godine, iako radim sitno ali me nije mrzelo, eksperimentisao. Zaorao sam oko 110-120 kg/kj 3x15 ma jednoj parceli, na drugoj zaorano 110-120kg/kj 3x15 + na prolece oko 50kg UREA i na trecoj samo u prolece oko 100kg/kj UREA. Sejana je Neoma i na ovo duplo djubreno a Le99 na cistu Ureau...razlika je bila 1m u korist Neome, koja je inace bila skrooooz izgorela (bila je papreno toplo to leto) dok je LE bio zeleniji...posle toga sam isao samo UREU u prolece a od ove, zaorano 150 NPK i caos, nema urea vise

MONTOYA

Član
Učlanjen(a)
21 Jun 2009
Poruka
17.123
Ove godine sam za suncokret zaorao MAP jer sam imao viska... sad dal ima ekonomsku isplativost videcemo
Prethodnih godina sam samo u redove prilikom spartanja bacao 250kg AN-a i bio sam zadovoljan

prnjavor3

Član
Učlanjen(a)
19 Feb 2011
Poruka
3.824
Pozz. Prvi put ove god sijem suncokret na 4.5 ha pa molim za savjet. Zaorao nisam nista a planirao sam u sijaču 250 kg ha 3x16 ruska i kasnije špartanje sa 250 kg ha kana. Zemlja srednja zalost.

Vrh