Suncokret 2020

Imao sam ove godine za probu LE 113 ,dobacio je 1900 kg /kj ,nije bio ni preterano lagan ali daleko je on i svi Pionirovi hibridi od Sindžente.

Nije ni sindzenta sto je nekad bila. Kod nas ove godine kondi najgori, pa sumiko pa neoma. Svi se zale ceo atar gde je sindzenta nije bilo dobro. Prve godine kada smo posejali sumiko imali smo rekordan prinos 2440kg/kj. Te godine kondi je dao 2t i neoma isto. Ove godine smo najlosije prosli sa sumikom. Nije ni pionir bio nesto bolji ali je imao jako dobar prinos na losem zemljistu. Na peskovima je izvukao prosek. Sindzenta jako sere sa semenom, ko zna sta oni nama prodaju. Za dogodine ne znam sta sejati.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Imam nekih 8 jutara Kondija i preksinoć sam išao u obilazak, neki đavo mu se desio, ima jedno 5-6 % nekih degeneričnih glavica, skupile se kao pesnica ali nema ni jedno zrno? Jel ima to neko?

Имао мој рођа на некој државној земљи, узео и посејао сунцокрет и то му се исто појавило као и код тебе.Звао ове из синџенте кажу нису то до сада видели нигде. Онда су морали нешто да изведу како би оправдали себе и наводно је киша спрала остатке хемије у доље где се скупила велика концетрација и сунцокрет је ту фасовао .То је њихов закључак био али сунцокрет и на осталим деловима те парцеле где нису доље није личио ни на шта.

Nije kondi kao nekada što je bio ali i ovakav ima veliku težinu zrna i stabilnost prinosa.Izgleda da mu je genetika "otkazala".Mnogo je biljaka koje ranije sazru ,kao da su obolele.

I dalje je Syngenta najbolja sa prinosom. Imao sam Neomu i KWS Ahil ove godine i bolji prinos je dala Neoma iako je posejana na dosta lošijoj zemlji. KWS je bolje izgledao ali slabo važe, iako je imao znatno višu vlagu manje je vagnuo. Za dalje nema više eksperimentisanja, samo Syngenta.... Uslužno sam kosio i pionire koji su isto lošiji prinos dali a i neke domaće koji su doživeli debakl....

Od Neome sam vise ocekivao. Sitne su glave verovatno zbog manjka padavina. Pionir sam izbacio jer ima dosta praznog zrna, a i manje vagne po jedinici. To nadoknadi jeftinijim semenom i jeftinim herbicidom tako da gde si tu si. Videcemo da li ce Vibala doprineti da se vratimo obicnim hibridima.

Takva je godina, generalno svi suncokreti su podbacili. kao sto ni kukuruzi nece biti bogzna kakvi, pogotovo na boljim zemljistime. U ritu i to tamo gde u normalnim godinama lezi voda, ove godine rekordni prinosi. Bez obzira na kulturu.....

@coci064 I ja cu zbog istog razloga izbaciti sledece godine pioneer,pogotovo le25,mozda ostavim malo le99 za par hektara,a na veci deo ce ici LG,i bice nesto hektara za Ronin od NS,njega samo na najcistije parcele stavim.No opet,videcemo sta kaze ovaj Vibala,mozda i povecamo obicne hibride.

Jesi video kombinaciji sa kojom radi pa tako pišeš?
Case MX285 po prohodu potroši 14l goriva po k.j pa puta dva ili tri pa izračunaj šta koliko košta.

Ne znam koliko je teška ta tanjirača ni koliki joj je zahvat ali ako je primerena tom traktoru ta potrošnja nije normalna. Kamins motori nisu veliki potrošači... Moj JD 4250 ne pređe 7L sa Comet Consum 32 diska sa jačom gredom a JD motori su veći potrošači od Kaminsa...

Comet Consum 32 diska izgleda kao igracka kraj OLT tare , nekad su je ovdje vukli sa zglobnim traktorima od 270ks.

Na "vaku" taru , kad se kaze OLT Tara , inace ovaku sa snimka su navodno vukli preko 300ks , a uzi model sa 270ks. Normalno kas su bile nepotrosene.

Nazad
Vrh