Suncokret 2018

Na zeleno nije realna cena, ipak se uzimaju novci unapred to mora da se naplati!
Kod terminske prodaje vec moze da se nasluti neka priblizna cena.

Terminska prodaja je bila u pitanju, i tu ponudu dobila je i zadruga sa kojom saradjujem ja i jos par clanova ovog foruma.A takvu ponudu su dobili u isto vreme prosle godine oko 310-315e/t.

Koliko sam ja pratio, psenica i repica jesu posejana vise nego ranije. Ovo ostalo, kukuruz, soja, secerna repa, suncokret, po toj logici ne moze biti posejano vise. Posto je svima kukuruz broj jedan, pa se ostale kulture prema kukuruzu planiraju, tako da.... ne verujem u neke rekordne povrsine pod suncokretom u 2018.

Imao bih pitanje za kolege sa većim iskustvom. Ostalo nam je iz 2017. godine 4 džaka semenskog suncokreta novosadske sorte RIMI PR, na deklaraciji stoji da je datum važenja 10.07.2017. da li po vama može da se seje ove godine ?

Nanesite SLAVOL S na seme i samo cepajte,posejte to prvo i ako imate lose nicanje i fali dosta lako se to preseje..

Može i za 5godina,suncokret najduže drži klijavost

Ko zna koliko je puta prepakovan......

Prve godine bio dobar poslije datuma, tako da vjerujwm da ce mu biti dobar, druge godine nije mi niknulo ni 50%, morao presijati....pioneer je bio u pitanju, lijepo krupno sjeme bilo

Bacvani povecavaju povrsine pod suncokretom,to nije dobro.

Danas procitao neki post od jednog agro analitacara, I kaze da je prosle godine bilo pod suncokretom oko 200.000 ha sada ove godine bice preko 260.000ha.

Ja sam ga izbegavao ali izgleda da cu ove godine pod oranicama biti samo suncokret, prosle godine na susu mislio sam da ce vise podbaciti, dao je bolje prinose nego kukuruz.

Sa kukuruzom necu se vise kockati, 1godine ga ubodes narednih 5 godina gubis i na ceni na njemu i na prinosu, sada kakva je susa bila prosle godine trebao bi biti kukuruz min.23din ja ga imam na danasnji dan da ga kupim za stoku za 17din koliko hocu a mogu i da se cenkam sa nekima.

Neka svako radi kako misli da treba ali ova god vec je mnogo bolje pocela nego prosla.Ako bude toliko posejano eto njima razloga vise da stuku cenu ,a i vec se suska nesto oko 25 d tako da dobro treba razmisliti onaj ko moze mozda je pametnije posejati soju

Mislim da i Pioneer i KWS imaju isti broj zrna tj. 75000. Verovatno je razlika zato što nisu popularni i imaju malu prodaju pa pokušavaju da privuku ljude manjom cenom. Ja sam dosta dugo sejao Barolo RO i bio sam zadovoljan. Prošle godine je seme imalo jako malu klijavost pa sam uzeo Dragon. Imao je solidan rod, oko 1,6t/kj, posebno ako se uzme u obzir suša. Na oko je bio katastrofa, mali i nikakav al je bilo nešto od njega na kraju. Ove godine smo uzeli LE99 pa ćemo videti.

Послато са SM-J320F уз помоћ Тапатока

I ja za dragon mogu da potvrdim...jes bio ruzan,al je nacurio isto ko i drugi mnogo skuplji...

Kod mene su se prosle godine i Dragon i Barolo ukakili stim sto je dragona bilo malko vise,ali porazavajuce klijavost katastrofa mesec dana su nicali i rekao sam ove godine kupujem samo strano seme odnosno samo ona koja nisu pakovana kod nas jer ova nasa bagra ko zna sta je upakovala i prepakovala.Tako da vam je moj savet samo sto je negde preko grane pakovano od nasih prepakivaca bezite ko djavo od krsta.

Nazad
Vrh