Suncokret 2018

Tako je.Manji ulog a mnogo sigurniji prinos pogotovo kod nas koji nemamo dobru zemlju.I ja sam ubacio suncokret u setvenu strukturu ove godine.

Kod mene je suncokret zastupljen na 40%parcela,(mislim na ceo Vrsacki atar,vodjen nekim visegodisnjim prosekom (ne racunajuci 2012) ni suncokret nije neka srecna solucija. On manje omane u prinosu jel se krece od 1200 do 2000kg po jutru, a kukuruz od 1t-7t po jutru(pricam za moj teren od 2013god do danas),e sad uzmimo koje je suncokret imao oscilacije u ceni za navedeni period i izracunajmo prosecnu zaradu na kukuruzu na ovih 5 godina i prosecnu zaradu na suncokret.

Pšenicom se trguje po 11 din sa PDV-om na zeleno.Suncokret loša cena u najavi.Uljana repica takodje.Kukuruz čista kocka.Pa šta sejat?

Ide priča da su zasejane rekordne površine uljane repice pa rekordne površine pšenice atari se zelene, suncokreta će biti posejano više no ikad to ispada kukuruz niko neće sejati. Gde nadjosmo tolike površine zemlje kad je fond zemljišta takav kakav je ograničen.Što se dijamanta tiče ako se ne varam njihova konačna cena je bila 36 a suncokret se prodavao i po 40 tako da nije njihova poslednja.

Mozda ce sporazum sa Turskom da donese bolju cenu, nemojte biti pesimisti...I dobro je kad je na samom startu tako niska cena jer na kraju svaki dinar preko te cene je bonus :haha:

Kod mene ove godine 20% manje suncokreta u odnosu na prošlu, ali to mi sada dođe otprilike neki prosek, i sejem ga više zbog plodoreda, kao i pšenicu.

Nisam bas nesto siguran da ce biti posejano vise suncokreta nego prosle godine, bar kod nas...

Sto se tice neke cene suncokreta, ove godine ja pocinjem da pravim matematiku na cenu od 260-270evra. Tako se nesto shuska. Ali jos je to sve to daleko jako. Bolje da se obradujem kasnije boljoj ceni.

Nada poslednja umire.

Kod nas posto je licitacija bila 28decembra,na drzavnim njivama bice jedno 80% kod svih suncokret a 20%kukuruz.

Poznanik iz mog kraja uzeo na licitaciji 800ha, od toga 700ha ide suncokret, a nekiih 100ha kukuruza.S tim da kod suncokreta na 500ha mu je bio plodored isto suncokret tako da ce mu biti bas zabavno sa bolestima.

Sto se tice neke cene suncokreta, ove godine ja pocinjem da pravim matematiku na cenu od 260-270evra. Tako se nesto shuska. Ali jos je to sve to daleko jako. Bolje da se obradujem kasnije boljoj ceni.

Nada poslednja umire.
Tu kad se doda pdv-e bude cena kao proslogodisnja :osmeh:

Realno bi bili zadovoljni sa 45din. sto i nije nemoguce . Koja je cena sada u Budimpesti, jel prati neko?

Svejedno kako ce biti,cena suncokreta je uvek bila manja od cene uljane repice koje sad imamo ponudu na zeleno za 300e/t bila je u januara,sada nesto sam cuo da je isla ispod 300e.Znaci cena suncokreta samo manja moze biti.

Nazad
Vrh