Suncokret 2018

I ja potvrdjujem, ko nije radio da nema dilemu dali moze ili ne.
A kontra situacija kod mene jos nije dosla na red, al po coci-jevom pisanji (a nema razlog da mu ne verujem) ni malo mi se ne svidja!

Meni je covek pre 2 godine to dokazao: njegov traktorista,skrenuo u duz ranije i umesto da prska njegov Sumo,on opali moju Neomu sa Stockstarom,tih 18 vrsta se prvo uvilo i dobilo fleke po listovima,a u zetvi je dostigao visinu do kolena i neke stabljike nisu imale uopste glave,a neke su imale po 5-6 glavica manje od pesnice i to samo ljuske unutra

Ja sam pobrkao, znam da je promoter singente rekao nesto u vezi toga ali nisam bas zapamtio sta. Ne znam da li pulsar+ skida neomu i expres?

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Ne,nego ce vremenom,sto duze sejemo expres hibride,doci do problema,kad se pojavi samonikli expres,posto njemu pulsar ne moze nista.

Pulsar ne deluje na ekspres hibride. Drugar je prosle godine isprskao greskom pulsarom neki expres hibrid. Preziveo je uz srednju fititoksiju i dao prinos oko 10-15 posto manji nego inace. U obrnutoj situaciji IMI hibrid nije preziveo.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Nadam se da ce jos neko odgovoriti jer ja sam prosle god poceo da koristim tribenuron u suncokretu ,ono sto sam primetio je da zavisi koliki je cicak ali i taj koji prezivi vise nije konkurencija suncokretu

Ove godine sam planieao da posejem oko 7 kj suncokreta.
Zaorao sam 150kg/kj lincer3x15 i planiram da pred setvu bacim 150kg/kj kana.
Prskacu na crno gardoprimom (najverovatnije) i fuzilejdom (sigurno)kasnije.
Od hibrida Kondi jedn vreca i ostatak ili arizona ili le99 setva na oko 23,24...
Imao sam prošle godine Le99 i uz istu agrotehniku kao što planiram ove(samo što je mesto kana bilo 120 kg/kj urea) dao je 1440kg/kj izgledao je dosta lepo (po mom shvatanju) ali ga Kondi "ubio" za 200kg/kj a u suštini se ni jedan ni drugi nisu baš proslavilo, mada kakva je godina bila....

Le99
3a774308a45f8533b162d03fa05fe0ae.jpg
96b633275c9aaae4da50a4d2a806fcc1.jpg
40dd8e3d41ead48df4373b62a1b9a080.jpg
385ed940f3ee024d53686a9e576a50a2.jpg

Послато са E5603 уз помоћ Тапатока

Kolega zasto toliko djubriva za suncokret samo folijarnu prihranu udari kad radis sa fuzilejdom ja sam 2017 god pionira l99 imao 1400,1500kg bez zrna djubriva a kondija 2t tako da pionir izbacujem ako hoces da jeftino isprskas kupi majsadur 85 cuo sam pozitivna iskustva sa njim

Kolega zasto toliko djubriva za suncokret samo folijarnu prihranu udari kad radis sa fuzilejdom ja sam 2017 god pionira l99 imao 1400,1500kg bez zrna djubriva a kondija 2t tako da pionir izbacujem ako hoces da jeftino isprskas kupi majsadur 85 cuo sam pozitivna iskustva sa njim
Hteo sam da preskočim ove godine Le99 i pionir uopste ali mi se zbog broja biljaka uklapa u kalkulaciju. Puno mi dve vreće od 150k kondija tako da iste sorte kao i prošle god. Djubre se trudim da ne preskacem zbog kondicije parcela, e sads nisam vise pametan ima li smisla djubriti i koliko tako da mi je ovo neka nazovi sigurica. Maisadur je sejao drug prošle godine i dosta je neslavno prošao na i onako lošu godinu

Послато са E5603 уз помоћ Тапатока

Ja kondiciju njive odrzavam tako jer na svakoj njivi gde je bio suncokret uglavnom sejem psenicu i bacam vecu kolicinu djubriva gde za 2 godine postignem neki prosek po meni za soju i suncokret netreba velika kolicina azota jer dosta vise daje na masi stabljike nego za prinos ,i eto razlicita iskustva u selu kod mene ko god da je sejao majs hibride bilo je preko 2t naravno djubrili su,i po nekoj logici sa 300kg djubriva vama treba da suncokret rodi vise za 350kg po ceni od 37 din da bih samo opravda racunicu djubriva i jos kako je bila susna godina i djubrivo se nije iskoristilo bacene pare samo kasna setva i folijarna prihrana i dosta mu,,moj savet veliki pozz...

Kazu:potražnja za svim semenima neverovatna.Očekuje se najviše posejahog suncokreta do sad.Dijamant direktno spominje cenu od 25rsd/kg.

Možda za 2 kila... :haha:

Uh što ne volim kad krenu ova nagadjanja, te pšenica će biti ovoliko, kukuruz onoliko, ono onoliko, itd... Ja sam napravio neki plan setvene strukture za narednih 5-6 godina, da ispoštujem plodored koliko toliko i da sejem ono što na mojoj zemlji može da da prinos i prihod. A kakva će cena biti, to ja ne mogu znati. A, niti imam pasulj, nit znam da gledam u njega.

Lako može da se desi da ono što je prošle godine omanulo, da ove godine bude odlično.

Stoji da će biti posejano dosta, što kaže Matić manji ulog, a rekao bih i da ne može toliko da omane kao kukuruz ili soja, kod koje je takodje manji ulog, ali ume da podbaci debelo.

Od promotera kukuruza koji ni nemaju suncokret u prodaji čujem da je ogromna potražnja.
Od ljudi iz dve zadruge cujem da jagma za suncokretom.Od ovih sto prodaju neomu na divlje čujem da je haos koliko je traže.
I na kraju direktno iz Dijamanta ide da garantuju najveće površine u Srbiji ikad posejane i tu cenu od 25 din.

Nazad
Vrh