Suncokret 2018

Kolege, šta je bolje posejati u državnu zemlju gde je predusev jedno 4 godine kukuruz? Sad je izlicitirana,što će reći njiva stoji netaknuta od jesenas.... Trave verovatno ima u izobilju a veštaka verovatno u minimumu. Šta u takvim uslovima može dati bolji prihod po kj,suncokret ili opet kukuruz? Sa suncokretom nemam iskustva,a jedan drugar mi tvrdi da je bolje suncokret drugi opet kaže kukuruz... Šta kažu iskusniji?

Suncokret sto posto stavise moze biti i odlican ako bude kise i posle setve,narocito sto nije bio neko vreme na parceli a posej neki koji se prska Expresom to jest tribenuron metilom .A na kukuruz ni ne pomisljaj pa tu mora da zemlja vri od diabrotice

Kolege, šta je bolje posejati u državnu zemlju gde je predusev jedno 4 godine kukuruz? Sad je izlicitirana,što će reći njiva stoji netaknuta od jesenas.... Trave verovatno ima u izobilju a veštaka verovatno u minimumu. Šta u takvim uslovima može dati bolji prihod po kj,suncokret ili opet kukuruz? Sa suncokretom nemam iskustva,a jedan drugar mi tvrdi da je bolje suncokret drugi opet kaže kukuruz... Šta kažu iskusniji?

Posej Le 99 ili le 25,odradi posle setve a pre nicanja i posle sa Cerealisom ili bilo koji drugi generik expresa i miran si,posto je godinama bio kukuruz,suncokret ce najbolje iskoristiti zetvene ostatke,zakultiviraj malo An i to je to.

Samo i jedino suncokret.Zaobidji te pionire i uzmi neomu.

Ok,a što se tiče veštaka? Šta da mu dam kad i koliko? Mislim osim tog an-a pri kultiviranju... Predsetveno uree-u ili ....? Zakup je na godinu dana pa baš ne bih nešto previše ulagao. An ,urea to i nije problem ali nekako ne bih 3x15 ako ne mora...

Sinisa stavi na papir cene semena i hemije pa presudi sam a samo da kazem da sa prinosom nebezi neoma pioniru ni malo:ppozdrav: A sto se obrade tice ako mozes da neores to bi bilo najbolje

Tvoja zemlja je laka.Obradu možeš oranje ali ja ne bi to radio.Gruber ili tanjiraca ukoliko nema baš puno mase pa mora da se ore.Pred zadnju pripremu idi ureju 170kg/ha.Daleko će ti se bolje pokazati od an-a ili sana.Ukoliko imaš mogućnosti u setvi idi 20kg/ha superstarta.
Ja bih zadnju pripremu radio najviše 24 sata pre setve.Nijedan korov na taj nacin neće izaći pre suncokreta.Poseješ Neomu.Samo Neomu napominjem.Sačekaš jak drugi par i da se počne pojavljivati treci par.Odradis sa 0.8l/ha sojasana i onda u punom trećem paru kad počne četvrti da se vidi još 0.4l/ha.
Ukoliko bude trebalo sirak odradi posle sa nečim jeftinim.
Ja bih tako.Tako sam radio na državnim njivama.Prinos NIKAD ispod 2t/kj.
U proizvodnji kod mene nije zabeleženo da je bilo koji pionir bio približan neomi.

Diklofen,Kish,zemlja je laka za obradu tu nema diskusije. Mase nema jer je kukuruz bio kakav je bio a posle zime je i to malo nestalo. Verovatno će ići tanjirača i gruber pa setva,eventualno 2x gruber pa setva.
Bojane,što se tiče semena to ću prepustiti drugaru jer se on u to razume tj svake godine seje suncokret a još ćemo biti komšije sa usevom pa ću uzeti isto što i on. Brine me malo s druge strane komšija on će sejati kukuruz pa da mi ne spali usev a njiva je dugačka oko 1km... Možda ću posejati 12 redi kukuruza pored njega da izbegnem štetu.

Onda bolje plati setvu u no til ako mozes. Na crno kad prskas dodas total i posle ako treba expres, pulsar. Ne znam koliko je cena takve setve ali preracunaj. Mozda ti bude jeftinije nego terati gruber pa tanjiracu ili plug.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

S obzirom da je zemljište lako,mogao bih (bar mislim) sa Majom (bez diskovima) da opičim direkt.... samo šta očekivati od takve setve?

Samo i jedino suncokret.Zaobidji te pionire i uzmi neomu.

Milovan je skroz u pravu sto se tice odabera hibrida, posto u nasem kraju Vrsac i okolina Pioniri tuku Syngentu i na gornjim zemljama i na niskim.

- - - - - - - - - -

Ja bih isao gruber.

Sve zavisi ako imas dosta zetvenih ostataka onda uzori ali kad malo pogledamo kalendar bolje idi sa gruberom ili tanjiracom.

- - - - - - - - - -

Samo suncokret idi bez razmiljanja.Ako imas travu ili dosta zetvenih ostataka idi tanjraca+gruber ili obrnuto ako imas neku dobru tanjiracu mozes samo sa njom.Ja sam prosle godine usao u neku parcelu sredinom aprila sa gruberom posejao pinoer suncokret izvukao prinos 800kg/kj ovo sto sam uzorao na vreme preko zime bili su sareni prinosi 12-1400kg.

A joj 800kg... Je l to sa veštakom ili bez veštakom prinos? Koliko beše otkupna cena prošle godine? 30-35din? Jbt,koliko god da kukuruz napadne diabrotica i loše rodi mislim da je isplativiji... Ili grešim?
Da mi je znati da će mi ostati ~5000din/kj kada sve odbijem posejao bih suncokret bez razmišljanja. Ali pošto znam da smo baksuzi sa suncokretom (ćale ga sejao pre 20+ godinai nikad nije dobro prošao) verovatno će biti 50/50 suncokret/kukuruz.
Slobodno neka pišu svi,šta mislite,sutra je dan D za odluku.
Tanjiraču imamo Olt 32diska X bez pakera,gruber stari Lemken u dva reda radni organi sa jednim valjkom.

Nazad
Vrh