Suncokret 2014

Prosle god sam psejao na jednoj parceli neomu sa 2 varijante razmaka, 21,5 i 23,5cm osim sto sam potrosio vise semena druge razlike nije bilo. Racunao sam sto je donja zemlja I klasa da ce nesto bolje izvuci 21,5cm al nista od toga.

Kod nas sutra Neoma ide na 22cm. Prosle godine sam greskom posejao Neomu na 19cm prinos je bio pravo iznenadjenje ocekivao sam da iz tih sitnih glava nece biti nista a ono 2100kg po jutru...

Koliko na ovim temperaturama treba suncokretu da počne da izbija iz zemlje?Naravno podrazumeva se da je ušao u dobru vlagu?

Pa nas par se sad preslišavamo i nismo sigurni.Znamo da treba najmanje 10 ali se ne možemo setiti kako je bilo prošle godine.

Kod mene kondi posejan 21 marta.... danas bio da ga obidjem i uvrsto se kako treba.

Sutra sejem suncokret,a danas smo otvorili vrecu neome koju sam ove godine kupio i ima napuklog semena nema puno jedno 5%.Pa me interesuje dali ce biti problema u nicanju tog semena?
Inace otvorili smo i jednu vrecu adadja od prosle godine i isto ima napuklog semena ali vise oko 10-15% Tretiran je prosle godine Furadanom pa neznam da nije to uzrok?

Danas zavrseno sa setvom suncokreta,a prekosutra prskanje posto su za sredu i cetvrtak najavili kisu.

Ja sam predhodnih dana bacao vestak na oranje i nesto sredio za setvu nesto tek predstoji da sredim.Situacija je blago receno kriticna.Posto sam orao sredinom januara meseca zemlja uopste nije izmrzla a situaciju predhodnih dana pogorsava vetar koji duva kao u Vrscu!!Sinoc dok sam sredjivao setvospremacom stanem na njivi i vetar ljulja mtz 82 pa vidite sad.Samo se grudve izvaljuju.Da situacija bude gora juce i danas ni kap kise nije palo!Kako vidim i ove godine bice neujednaceno nicanje.

Od januara je bilo par lepih kiša. Trebao si nakon svake, ne čekajući da se prosuši, proći setvospremačem. Sad bi imao lepo spremljenu zemlju, koja je skoro jednaka jesenjem oranju.

Nazad
Vrh