Suncokret 2014

Imao sam prosle godine Durban,Fabiolu,Fantaziju,Gigant,Oskar,Dolbi i Delfi.Fantazija je imala rekordan rod ali je bila smrt za kombajn.Durban i Oskar su bili u rangu sa prinosom sa Dolbyem ali po %ulja mogu samo otpozadi da ga gledaju.Posto jedan deo suncokreta cedim to mi je bitan faktor.Jos da napomenem da je Dolby od svi nabrojanih najraniji hibrid dok su ostali kasniji od njega cak 7-20 dana.

Zrno bude suvo, a masa zelena i onda bude malo problema u radu... Fantazija i Novak su isti problem imali, u odnosu na dolbi, ali po prinosu nisu zaostajali....

Ako uljare ne izadju sa nekom minimalnom cenom za 2014, mojeg suncokreta nece biti, njive koje su namenjene suncokretu imace soju. Da se zajebavam I rizikujem u nadi da ce malo biti posejano pa da ce oni odvaliti sa cenom u leto, to necu.

Kako misliš-smrt za kombajn?
Visina stabla oko 2,7m a moj adapter ga odseca na oko 1,3m od zemlje.Debelo zeleno stablo sa zelenim liscem na sebi i velikom glavom koje je promenila boju na svega 1/3,i zrno koje iz svega toga izadje sa 12,5% vlage.Rezultat blokiranje bubnja na Z-170, 5-6 puta u toku dana...:udri:

Visina stabla oko 2,7m a moj adapter ga odseca na oko 1,3m od zemlje.Debelo zeleno stablo sa zelenim liscem na sebi i velikom glavom koje je promenila boju na svega 1/3,i zrno koje iz svega toga izadje sa 12,5% vlage.Rezultat blokiranje bubnja na Z-170, 5-6 puta u toku dana...:udri:

Morao si azota sa proleća rasipati dosta, pa ti stabljike bile visoke po 2,7m..?

Sa ovim cenama djubriva i nase robe,i ovakvim rezultatom analize,ne zasluzuje ni gram djubriva... :osmeh:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

I kod nas je LG bio dosta lak na kantaru,nije bilo bas toliko malo ali ispod dve tone po jutru je bio svaki od 1500-1800 kg/kj,naravno nije ni to mali prinos ali u odnosu na druge hibride jeste...ove godine barolo i NS za probu kod mene.

sto se tice kantara,prosle godine u jednu zajevku dooobro uzvrsenu jedva vagnulo 4500kg barola a lg5665 vagne preko 5 tona i to ne bas uzvrseno najbolje

To su fantasticni rezultati:osmeh: U takvu zemlju je greota sejati suncokret, kad moze i kukuruz bez djubriva u tim parcelama dati 10t/ha::namigivanje::

Da nije obrnuto?

ne,nije obrnuto,to nije rezultat sa 1kj vec sa oko 100kj,da preciziram.......radio sam usluge vrsenja jednoj zadrugi koja je imala oko 50kj samo barola a ja sejem pretezno lg5665 i nesto armony i adagio i bila je jedna parcela od 2h sa barolom jer mi je zafalilo semena pa sam kupio dve vrece barola,dok sam vrsio usluzno kipovao sam u hodu dokle se moglo jer su traktoristi hteli da voze po njivi kako bi se suncokret u prikolici namestao od vozanja i truckanja da stane sto vise,na kraju sam uzvrske napunio dok su oni lopatom razvlacili kako bi stalo maksimalno i nikad nisu uspeli da predju 9 tona na dve zmajevke i to sa vlagom 14-15,kasnije sam vrsio moj 5665 sa vlagom od 10-12 bez vozanja po njivi i penjanja da razgrcem,znaci iz kombajna napunim koliko mogu i uvek je prelazilo 10 tona na dve prikolice,kasnije kad sam uradio moj barolo(kojeg necu vise sejati sigurno) ista prica,ako treba mogu i odvagu da okacim,neznam dal si nekad video zrno od 5665,veoma je krupno prosarano belim prugama i veoma je trazen i moze da se proda pod gricko,imao sam ponude da ga prodam na njivi odmah u kamion al sam odustao zbog one cene jesenas kad su bile blokade je mi je kamiondzija nudio 27 dinara a ja sam mislio da ce ipak otkupna biti veca al eto nije,.......

Suvlji suncokret se bolje složi u prikolici, pa zato više stane. Da su bili iste vlage Barola bi bilo više kg u istoj prikolici, mada to i nije bitno, bitan je prinos.

ako si dobro procitao imao sam i ja barola na 2h i skidan je sa istom vlagom kao i 5665 i nije vagnuo...........

Nazad
Vrh