Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam, meni su posejani bili isti dan i isti dan su se radili, ali nije bilo na istoj parceli....

Mislim da cu suncokret sejati posle 20-og aprila...Ako vreme dozvoli!Pokazalo mi se a koliko cujem i od ljudi da su suncokreti iz malo kasnije setve,ako se moze tako reci dosta prinosniji od prvih rokova.Mislim na kraj marta i prvih par dana aprila...

@Kish Robert
Nisam nikad na istu parcelu. Neoma dodje ranije 5-6 dana, ali ja obicno malo poranim sa Kondijem, zakasnim sa Neomom, i sve skidam u isto vreme. Mislim da nije tolika razlika da ti na istoj parceli pravi neke velike probleme oko zetve. Treba naglasiti i da je Kondi malo prinosniji od Neome.

Posle par godine sejaće se malo suncokreta i kod nas. Kasno je dobijena njiva a bio je kukuruz par godina. Verovatno će biti Neoma.

Meni je kondi stizao ranije od neome:sta:

Nego, u vezi semena sindjente, figurira neka cena od 230e /sj(kondi, dolbi , delfi) i 240/e (za neomu i adago), al su mi rekli da je to za placanje posle skidanja suncokreta, tj odbije se od predatog suncokreta, a za gotovo neznaju(neveruju) da li moze da se kupi kod njih. Isto mi rekli u 2 zadruge.To ocigledno rade da bi obezbedili sirovinu. Da li ce neko nabavljati seme za novac i gde?
Misle da ce nabavka semena suncokreta poceti posle 20 februara.

Nema pravila, mada u zadnjih par god. koje su bile razlicite, setva posle 20.04 bila bolja!
tako da ce kod mene postati pravilo, zato sto u veci broj godina donosi bolji rod.
drugar iz Jarkovca ne krece sa suncokretom pre prvog Maja, uvideo cuvek da mu taj rok najvise donosi zarade, zasto da menja ne-pravilo???

ja ću sejati neomu a planiram da prskam sa gardoprim plus gold na crno i fokus ultra ako bude trebalo

Sa mislite o Girasolinu? Jedan moj prijatelj ga hvali, kaze 0,2 l/kj posle setve pre nicanja i nema cicka. A na njihovom sajtu pise 2-4 l/ha ?

ja sam zvao ove iz agromarketa i rekose mi 1.5 acetohlor 1 terbis 1 girasolin po ha i kaze da sve pokriva od korova
tako sam i radio 2012
inace moze on i acetohlor

Postace ti sirak otporan na fokus prskas i kukuruz i suncokret sa njim.
taj sirak je prskan fokusom,pa je bilo žitoz nači da je štrnjika prskana totalom prošle godine je opet prskano fokusom i mogu ti reći da sirka i nemam pa sam zato i napisao da ću prskati fokusom ako bude trebalo ali ni fyzilend nije isljučen iz igre

Ako je pneumatska sejalica u pitanju sve zavisi od velicine rupa na plocama. Mislim da na IMT sejalici rupe na plocama za setvu kukuruza su od 3.5 mm i sa tim plocama skoro da je moguce posejati i suncokret. Zato skoro vecina imaju problem sa setvom kukuruza sa tim plocama.

Već sam pisao prošle godine za hemiju za suncokret 0,5 l acetohlora, 0,5l terbisa (ili rezona) i 0,5 l girasolina, sve po katastarskom jutru, i nema problema sa uskolisnim korovima... Ova kombinacija košta oko 1500 din po kj... Prethodne dve godine sam ovako radio, radiću i ove... Kombinacija je posle seve a pre nicanja...

Kao što je @peet već rekao za suncokret trebaju rupe od 3,5 mm i nema problema sa setvom...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh