Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali se mora priznati da suncokret ima najmanje oscilacije u prinosu u zavisnosti od godine,bar je tako u mojoj proizvodnji.
Sad vidim jos jedan post,svaka cast,ja sam jednom u zivotu imao 2600 kg po kj,uglavnom mi je prosek od 1900-2100kg po kj racunato na 90 kj godisnje.

Ajd za nas sa jeftinijom kartom... Prvo bacate vestak pa sejete? Jel moze KAN ili SAN? Mislio sam 300kg na hektar.

Mozes prvo baciti djubrivo, pa onda ga setvospremacem uneti u zemlju, pa onda sejati. Drugi nacin je da posle setve, u spartanju depozitorima uneses djubrivo. Ja sam probao oba nacina, nisam primetio razliku, tako da prednost dajem prvom nacinu, jer je jednostavniji!

I meni prvi nacin deluje laksi... pretpostavljam da je uredu da razbacam djubrivo po oranici pa da zatanjiram i onda posejem. Jel treba bacati po vlaznom tj kaljavom ili nije presudno? Hvala na odgovoru.

Po suvom razbacas azotno djubrivo i onda ga setvospremacem uneses u zemljiste. Ja godinama bacam ureju i zadovoljan sam.

Aha...pojma ja nemam zato i pitam. Inace tanjiraca mi je favorit, za masu poslova. A sa suncokretom nemam iskustva. Snacicu se vec, imam drljacu a moze negde i po komsiluku da se dobavi setvospremac. Hvala na odgovorima.

Pošto planiram da posejem jedan hektar suncokreta za svoje potrebe, a nisam nikada sijao ,ako neko hoce da mi objasni kada se seje, na koji razmak uredu, koje sorte preporucujete,cime prskate od trave ,sta je dobro kao predusjev,koliko ide semena na hektar, hvala unapred ....

Pošto planiram da posejem jedan hektar suncokreta za svoje potrebe, a nisam nikada sijao ,ako neko hoce da mi objasni kada se seje, na koji razmak uredu, koje sorte preporucujete,cime prskate od trave ,sta je dobro kao predusjev,koliko ide semena na hektar, hvala unapred ....
Setva cim moze,znaci pocetak aprila i slobodno tokom celog meseca aprila...Nema potrebe zuriti,neki ga seju i krajem marta.Ja npr ove godine presevao 8 maja pa imao najbolji prinos!Znaci to je setva,predusev uglavnom kod nas je kukuruz i to mu godi! Razmak u redu od 21,5 do 25-26 zavisi od FAO grupe ovi kasniji hibridi idu i na 25 ali uglavnom 21,5 -23,5 je najbolji razmak koji se pokazao! Dobro je prkanje na crno,odnosno posle setve a pre nicanja.Uglavnom se koristi Acetohlor u kombinaciji sa Terbisom.Hibridi su uglavnom strani tj. Syngeta i LG mada imas i drugih,ovi su najzastupljeniji kod nas. Syngenta Delfi,Dolbi,Arena,Kondi,Adagio ima ih jos...LG 56.65 56.35 su najbolji! Utrosak semena znas i sam zavisi od rasporeda zrna od 50.000- 65.000 po hektaru!U toku vegetacije prskanje protiv sirka uglavnom Pantera,Select super,Fjuzilejd,Agil,Kletox...svi su dobri.Obavezno ga prospartaj jednom barem,ako ne 2 puta!

Seje se od 1.aprila,pa do skoro 1.juna,zavisi od hibrida.
Kod nas se uglavnom seje na 24cm od semena do semena,u ponudi ima raznih proizvodjaca,od domacih do stranih.
Zavisi od cene i prinosa same setvene jedinice.Sto se zastite tice,ne bi bilo lose prelistati starije teme suncokret 2011,2010...
Predusev moze biti bilo sta sem soje,moze i ona,ali koliko sam ja upoznat,ona nije bas dobar predusev za suncokret.

setva posle 15.04 u susnoj godini pogotovo, u kisnoj nevalja nikako...
mislim da ce ova biti kisna god. pa sto manje suncokreta to bolje, bice i dobra cena ako ga malo bude...

to i nije onda tako strasno, mada je nama puno i kad jedan dinar poskupi

prosle godine vreca neome je bila 20900 sa lanjskom cenom suncokreta od 33 je oko 630 kg merkantilnog
a ove kad se doda pdv na cenu i kurs od 112 izadje 26900 i cenom od letos 55 je oko 485 kg merkantilnog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh