Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@montoya
Ako tvoja njiva jedina u selu bude zasejana suncokretom verovatno ce steta koju ce naneti ptice biti jako velika pogotovo sto poznajem takve krajeve poput tvog sa obiljem sumaraka,medja,raznoraznog rastinja i raznovrsnog pticjeg sveta,suncokret ce im biti jako lepa poslastica.
Poslednjih godina,kako su se smanjile povrsine pod suncokretom i ovde u okolini Rume,ja vodim racuna gde sejem suncokret.Izbegavam njive blizu sela,dalekovoda,sumaraka.

kondi,delfi i neoma najbolji su u Kikindi dok dolbi i adađo u Pancevu s tim da nisu drastično velike razlike na istom lokalitetu,ja planiram ove godine da posejem neomu ili adađo još nisam siguran a na toj parceli sam bacio 250kg 3x15 po lancu ili ti
( 417 kg/h )samo se dvoumoim dali ga sejati na 21,5 ili 24

u poslednjih godina sam gledao na to da je 21 cm samo za kukuruz da kod povecavanja sklopa kod suncokreta nema nekog efekta medjutim ove godine sam posejao na 21 i imao male glave i mislio sam da i nije nesto 1500- 1600 kg jutro medjutim ispade 2200 sto me je zacudilo kod neome. gledao sam i njive sa kojih je vrseno 2400 kg nije izgledao nista posebno cak sam mislio da ce rod biti mnooogo mani zbog velicina glava.

Ipak je u kikindi rekorder Lg 5635 s 6324 kg/ha , a i ostali hibridi /kuce su dale stvarno dobar rod u tom rejonu.Najverovatnije je pogodovala lokalna klima, pa se slozile kockice. Tako ce dogodine biti u nekom drugom podrucju.

Inace sto se tice setve 2013, polovinu parcela ce verovatno zauzeti neoma, a ostalu polovinu delim na ravne casti kondi, dolbi, delfi, arena. Djubrenje predsetveno 170kg/ha 3x16 ili 3x15 .Setva pola na 21,5, pola na 23,5.

Naredne godine povecavam setvu suncokreta sa 7 kj na 18 kj. Nije zbog ovogodisnje cene vec zato sto psenice posejem samo par kj., kukruza se plasim zbog suse pa ga smanjujem sa 30 na 18 kj a soja na onim parcelama gde sejem suncokret ne bi uspela pa ide samo na boljim parcelam, odnosno uspeva tamo samo u godinama sa dosta kise.
Drzacu se Neome koja mi se pokazala odlicno ove godine. Malo je mrzim zbog prokleto skupog Pulsara ali resicu problem isto kao i do sad prskanjem po redovima sa oko pola doze.

Meni se bolje pokazao delfi od neome tako da cu dogodine sejati samo delfi.Inace kod nas se svi drze KWS-a(barolo) kao pijan plota,mada se meni ne svidaja.

Naredne godine povecavam setvu suncokreta sa 7 kj na 18 kj. Nije zbog ovogodisnje cene vec zato sto psenice posejem samo par kj., kukruza se plasim zbog suse pa ga smanjujem sa 30 na 18 kj a soja na onim parcelama gde sejem suncokret ne bi uspela pa ide samo na boljim parcelam, odnosno uspeva tamo samo u godinama sa dosta kise.
Drzacu se Neome koja mi se pokazala odlicno ove godine. Malo je mrzim zbog prokleto skupog Pulsara ali resicu problem isto kao i do sad prskanjem po redovima sa oko pola doze.

Jeste da je :off_topic: ali zašto je neprskaš dubinski? Ja tako već dve godine radim i nikakvih problema sa korovim nemam, ako baš negde mora da ide površinsko onda pulsar rešava stvari...

Prskao sam pretprosle god. sa 1l Acetosava i 0.5 l Galigana pa su navalile neke kise nakon toga i suncokret izgori ko djavo. Sto je najgore bilo, da nakon svake kise ucinilo mi se da uvek izgori jos po neki. Na kraju sa nekom zadovoljavajucom agrotehnikom imao sam ne vise od 1550 kg/kj. Tako da doza po redu od 0.4l Pulsara + 0.45 l Pantere u mixu napravi posao.

Ja već tri godine za redom prskam sa kombinacijom acetohlor + terbis + girasolin od svakog po 0,5 l/kj i nema nikakvih problema čak smo ove godine ubacivali i maton za travu koja je već izbila pošto smo ga kasno sejali... Probaj, nećeš se pokajati, a sa cenom Pulsara su preterali, a dogodine sigurno neće biti jeftiniji...

ja sam prskao sa malo pulsara dok su korovi mali mislim 200ml po kj,ako me secanje sluzi dobro,i ako treba fokus ultra ili slicno i to mu je.ove zemljisne ne volim jer ne deluju bas ako je suvo
ili 400ml po kj

Sto se tice izbora hibrida 56.36 od LG i Kondi od Syngente. Ne forsiram CLEARFIELD hibride, zato sto sam cuo iskustva ljudi iz okoline Perleza, koji vec godinama krenuli sa hibridima koji se mogu prskati pulsarom, pa sada imaju problem da samonikle biljke koje se omlate posle zetve u narednim godini ne mogu da ubiju tako lako i efikasno. Sto se tice djubrenja najcesce je to 100kg uree predsetveno. I narocito se ove godine vidi ko je uneo azotna djubriva u prolece a sada ima psenicu, mnogo je manje zutilo na psenici. Kolega jedan za suncokret unosio mesano djubrivo prosle jeseni i nista u prolece djubrio nije, kaze to je dosta, a sada zutilo u psenici (izrazito trake iza svakog prohoda kombajna koje govore da je tu jaca bila bakterioloska aktivnost za razlaganja zetvenih ostataka i da su bakterije iskoristile dosta azota za to, pa je psenica sada "gladna").

:off_topic: je,ali da kazem.
Ako je neko nakosio 2000+kg vise po kj suncokreta,taj mora dobro da nabeli njivu,jer koliko god da je suncokret krtog,toliko on i potrosi hraniva.

ja sejem godinama lg 5635 i 5665 rod zavisi od godine ove 14 metara po kj s tim da je na strnjici bio bolji nego na kuruzovini osim na jednoj njivi ona je udaljena i tamo bilo kise prosle 18-19 metara ali sam imao neku sirenu (vise necu) a i za ns hibride se bojim posejati
jel ko sejao labuda beli suncokret proteinski za tice

Probajte sa Proponit-om tretirati suncokret tj.parcelu posle setve a pre nicanja.Ove godine jako sam zadovoljan rezultatima,dogodine cu i svu soju raditi sa njim.

Sve je to u redu, ali ako nije njegova godina mozes bacati i 500 kg/kj i opet ne vredi!! Ova ce godina ostati upamcena po rodu suncokreta bar sto se tice naseg atara!!!

Sve je to u redu, ali ako nije njegova godina mozes bacati i 500 kg/kj i opet ne vredi!! Ova ce godina ostati upamcena po rodu suncokreta bar sto se tice naseg atara!!!
Apsolutno,bilo je godina kada sam u kontinuitetu zaoravao,prihranjivao preko lista i svasta-nesto a preko 21-22 nisam imao_Ove godine i prosle bez grama djubriva 2250 i 2580 ove godine JUS-a... Pokazalo se da voli izrazito susnu i suvu godinu,jedna kisa u julu da mu padne i to mu je dovoljno!Dobar sklop ima jako bitnu ulogu za prinos...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh