Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Videcemo...Mozda si u pravu,uglavnom nikada 2 godine zaredom nije bila dobra cena!

Koje seme cete koristi sledece sezone? ovo koje se ove godine dobro pokazalo ili nesto trece? Ja sam raskrstio sa domacim semenskim kucama zauvek prinos je bio dosta los, sa NS pogotovo. ::jako_besan::

neoma i alegio ili adadjo .A cena moze biti na ovom nivou jer ima novih igraca u ovom nasem cirkusu, pa ce to mnogo uticati na cenu i uslove ugovaranja.

Otvaram temu SUNCOKRET 2013 i ostavljam link http://www.polj.savetodavstvo.vojvo...lt/files/Rezultati_ogleda_suncokreta_2012.pdf
na kojem možete da pogledate rezultate svih makroogleda suncokreta u 12 stanica Poljprivredne Savetodavne i Stručne Službe AP Vojvodine. Pored agrotehničkih operacija, tipa zemljišta, preduseva i zaštite dati su i meteorološki podaci za svaki lokalitet. Prezentacija je pregledna, odnosno, prikazani su prinosi svih hibrida koje su kompanije dostavile za ogled na svakoj stanici. Pronađi najbližu stanicu i po kompanijama pregledaj prinose uvažavajući sve navedene parametre agrotehnike i uslova uspevanja u 2012.
Sve najbolje u Novoj 2013-oj,
GARIŠA - Bogdan Garalejić.:ppozdrav:

Sve mi je jasno ,ali zašto se stalno potencira izbegavanje uree.Da li je to generalna preporuka za sve reone i svaki tip zemljišta ?
Mnogo godina u nazad koristim ureu u predsetvenoj pripremi i ne vidim nešto loše u takvoj tehnologiji đubrenja.

Sve mi je jasno ,ali zašto se stalno potencira izbegavanje uree.Da li je to generalna preporuka za sve reone i svaki tip zemljišta ?
Mnogo godina u nazad koristim ureu u predsetvenoj pripremi i ne vidim nešto loše u takvoj tehnologiji đubrenja.

Vidi, Kiraj,
primena uree kod suncokreta izaziva najčešće produžetak vegetacije i to odlaganjem zrenja kod biljaka i visokom vlagom zrna. To je dokazana , stara, stvar i suncokret nije baš biljka koja će iskoristiti dodat azot drastičnim povećanjem prinosa. S druge strane tu je i finansijski efekat potrošene uree i dobijenog prinosa. I na kraju veća količina azota u zoni korena kod suncokreta ostavlja koren u plitkom sloju i sputava njegovo razviće u dubinu. Koren suncokreta je prodoran i jak i, ako nema plužnog đona, prodire u dubinu koristeći ponajpre vodu pa i hraniva na koja naiđe. S toga ako već ide azot onda azot koji se lako i brzo koristi u početku vegetacije saoblicima nitrat NO3 - dostupan odmah i amonijum NH4 dostupan za 7 dana kada prelazi u nitratni.
Suncokret je inače biljna vrsta kojoj je primarno osnovno đubrenje. Ako dodaješ u setvi onda samo depozitorima 5cm od semena i 5 cm dublje od semena sa đubrivima formulacija nr. 8:24:24 u količini 12-160 kg/ha, alionda nema osnovnog đubrenja pre obrade u jesen. Potrebna je i analiza zemljišta da bi se ovaj način đubrenja preporučio.
Pozdrav, Gariša.:osmeh:

Vidim i ostali se javili pa evo odgovor: ove godine usled nedostatka padavina efekat ureee bio pozitivan ili ne niste imali prilike da vidite. I sami ste rekli u porukama.

Kod mene se za suncokret đubri sa 80-100 kg/kj MAP-a u jesen + 60-70/ kg/kj uree predsetveno.Skoro sve parcele imaju urađenu analizu i blago su alkalne.

Od suncokreta samo sindženta, i to Neoma a porbaću i Kondi... Tehnologija 100 kg/kj uree i setva oko 10. aprila i nema da omane, bar za moj teren...

Pancevo najvece kolicine padavina tokom jeseni i zime, Iu toku vegetacije...Ali isto tako i najvece prosecne temperature po mesecima i zaista lepi prinosi! Mislim da je samo Kikinda bolja u ogledima

kondi,delfi i neoma najbolji su u Kikindi dok dolbi i adađo u Pancevu s tim da nisu drastično velike razlike na istom lokalitetu,ja planiram ove godine da posejem neomu ili adađo još nisam siguran a na toj parceli sam bacio 250kg 3x15 po lancu ili ti
( 417 kg/h )samo se dvoumoim dali ga sejati na 21,5 ili 24

Pre vise od mesec dana poorao sam jednu parcelu na kojoj planiram da posejem suncokret na prolece. Nikad u zivotu do sada nisam sejao suncokret (nije nesto posebno zastupljen u mom selu)
Neki mi predlazu da sejem Gricko(kazu dobra zarada) posto se ne kombajnira izbacio sam ga kao mogucu opciju.
Covek koji vrsi otkup suncokreta iz susednog sela predlaze mi neki sitan sa malom glavom kaze lako se kombajnira i prinos je oko 2-2,5 tone po hektaru nije mi rekao koja sorta je u pitanju samo ga je opisao kao "sitan" sto meni kao buducem proizvodjacu ne znaci nista...
Kao agroteniku preporucuju mi da bacim u sejalici 15:15:15 - 3kg po aru i kad prskam od korova da ubacim folijalnu prihranu i kazu to je sve sto mu je potrebno.
Posto se srecem sa necim sto radim prvi put u zivotu i neznam nista o tome zanima me svacije misljenje :ppozdrav:

pročitaj temu suncokret 2012 imaš vremena preko zime ihahaj pa onda donesi zaključak (nemoj da ti neko predloži da je bolje da toviš foke i ti se upustiš u posao a o tome neznaš ništa) najbolje se informiši pitaj druge za savet i iskustvo pa onda na posao :ppozdrav:

ja sam takođe razmišljao o suncokretu,prevashodno zbog stočne hrane,
ali čuo sam priču...pošto bi to bila jedina parcela u selu da bi ptice napravile veliku štetu...
ima li u tome istine?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh