Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imaš li sliku kako izgleda danas posle grada?
Evo kako izgleda.
fotografija08011.jpg

fotografija08001.jpg

fotografija07991.jpg

Kakvi su planovi jel presejavaš isto sa suncokretom ili nešto drugo?Ovo je strašno,a baš su ti izgledali fenomenalno.Šteta...

Presevacu ga cim vreme dozvoli,jer u ovom potezu nema dileme kolika je steta,tako da ako ovi iz osiguranja budu kenjali mogu jedino batine da dobiju.Prskano je sa gardoprimom i Fjuzilendom pa neznam da li suncokret ponovo da sejem(jako ce kasno da stigne)ili kukuruz ili soju?Sta mislite.

Soju sigurno . Vidim da ovde neki tvrde da je za soju kasno , a ja sam puno puta vidjao kasniju soju odličnu. Čovjek kod mene polako priprema za soju uopšte ne žuri , a svake godine sije 200-300ha. Namjerno sije kasno.

Pa i ja najvise tipujem na soju ili kukuruz neki fao300 ali videcu jos 2-3 dana kako ce da bude.Za sad kako stoje stvari oko 8kj je 100% steta.A psenica mi je u tom delu oko 50% ostecenja pretrpela,neznam sta sa njom da radim?11kj parcela.

Pšenicu ostavi,pa šta bude!!!Nikako nemoj zaoravati toliko mase,neće ti ni ovo drugo roditi puno više što ćeš posejati na mesto pšenice.

Tuga,juce zavrseni svi radovi u njemu,ostalo da se saceka zetva....kolko toliko se tesim sto ja nemam na tu stranu puno zemlje,ima ljudi koji imaju 50-60 lanaca i sve na tu stranu.Nedaj boze nikom takvo nevreme.

Kakav je to bio suncokret , a nasta sada lici, grad je lomio cele stabljike, strasno, ovo nisam video u svome zivotu.......

Sada kad gledam ove slike setim se kako je meni bilo kada nas je led otukao ali ja sam imao srece jer je jos moglo da se presejava i da bude u kako takom optimalnom roku,a sta sada sejati suncukret jedino dukat on je za postrnu setvu mozda kukuruz ranu grupu pa ce stici kad stigne evo kod nas zadruga jos ima oko 2000ha da poseje neke njive posle skidanja zelene mase sada oru i odma seju semenske kukuruze.Mozda najbolje posejati soju tu gde je bio suncukret nju bar mozes prinudno osusiti to su kod nas radili u postrnoj setvi i suncukret su prinudno susili ali sa onom velikom prskalicom(skakavcem)!

Evo i mog suncokreta, Kondi sejan 22.04.,onaj što je bio prskan na crno (girasolin+acetohlor) i bio požuteo sav, posle bio sirak kao tepih, pa je 09.05. dobio Fusilade Forte 0,8l/k.j. i juče dobio špartanje a pola sata nakon završetka posla, dobio i grad, doduše nije bilo toliko strašno.
DSC_0184_zps9c4f8bfc.jpg
[/URL][/IMG]

DSC_0185_zpsc8747e84.jpg
[/URL][/IMG]

Ova njiva mi je 4,75k.j., imam još dve sa suncokretom, ali nisam stigao juče da ih ošpartam. Biće i tu slika, kad ih budem posetio.
Od đubriva na ovoj parceli sam išao 1000kg 3x15 Linzer i 500kg AN-a RUS., planiram još 4l/k.j. Slavola da idem, zatim zagrtanje ako Bog da. Iskren da budem, kako je njiva izgledala do sredine maja, nisam mislio da će ovako čista ispasti. Tu najpre krivim sebe a zatim kinesku hemiju.

@sale kako ti se pokazala kombinacija girasolin - acetohlor?? ja sam isao terbis + acetohlor i nije lose, ali nikao mi i cicak i popanac :( i da, bacao si preko 200kg 15ice po kj...je l ti se isplati toliko ulaganje?? kod nas niko ne baca vise od 100kg mesanog i to je to...

@Milos88
Kombinacija Girasolin + Acetohlor prošle godine sam prvi put koristio, čini mi se 7. aprila sejao suncokret, a 9-tog prskao, taman uveče je padala kiša i em sam očistio njivu, em suncokretu ništa nije falilo. Ove godine bolje da nisam tretirao, nit' sam očistio njivu (nije padala kiša posle prskanja, nego tek 10tak dana nakon toga), a suncokret je sav požuteo. Tamo gde sam koristio Gardoprim Plus, nikakvu fitotoksičnost nisam primetio kod suncokreta, vidi se tu i tamo po koji širokolisni korov -čičak, ali ništa strašno.
200kg NPK-a sam išao na svim mojim njivama, ovde sam jedino zaokružio na 1000kg radi lakše podele u ciklonu. Da li se isplati videćemo... neki kod nas uopšte ne bace veštak na suncokret, ja računam da to što suncokret ne pojede, ostaje sledeće godine za kukuruz. I ja sam druže mlađi godinu dana od tebe, kad sam počeo da radim sa dedom, tako je on radio, rekao mi je da ne idem nikad sa manje đubriva jer sve možeš da zajebeš jedino zemlju ne. I držim se toga. Jedino mi je krivo što sam dopustio da mi se njive napune korovima, jer kad gledaš skup veštak, skupa nafta, seme, aj bar na hemiji da prištediš... :off_topic:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh