Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa tako sam mu i ja rekao da problema nema.Problemi ,i to gadni,su se javili usled kiša na njivama gde su rađeni određeni zemljišni herbicidi.

kondi , super je , a i Girasolin ,acetohlor i terbis su uradili posao odlično!
330vh2w.jpg

blago fitotoksično delovanje girasolina
30a9tac.jpg

Isto i kod mene što se tiče fitotoksičnosti, s tim što sam stavljao samo Girasolin i Acetohlor. Kiša posle tretmana nije došla, nego je došla kad je i suncokret već bio nikao. Nadam se da će se izvući suncokret, ali tu već sad očekujem smanjen prinos. Koliko se odražava ovo žutilo na prinos?
A što se korova tiče, ni tu nisam zadovoljan, prošle godine je kiša došla k'o kec na desetku posle tretmana i uradio sam posao, a sad korovi nikli kasno i ostali su. Palamida je spržena, čička nisam video, ali je sirak bio ko livada. Prekjuče sam prskao Fusilade-om i nadam se da će se sad njiva očistiti.

Isto i kod mene što se tiče fitotoksičnosti, s tim što sam stavljao samo Girasolin i Acetohlor. Kiša posle tretmana nije došla, nego je došla kad je i suncokret već bio nikao. Nadam se da će se izvući suncokret, ali tu već sad očekujem smanjen prinos. Koliko se odražava ovo žutilo na prinos?
A što se korova tiče, ni tu nisam zadovoljan, prošle godine je kiša došla k'o kec na desetku posle tretmana i uradio sam posao, a sad korovi nikli kasno i ostali su. Palamida je spržena, čička nisam video, ali je sirak bio ko livada. Prekjuče sam prskao Fusilade-om i nadam se da će se sad njiva očistiti.
Sale ne brini,pregura on to i nista mu ne smeta...Ne mora da znaci da ce prinos biti manji!Gledao sam prosle godine isto jedan suncokret bio sav pozuteo kao limun,posle toga se izvukao i covek je imao odlican suncokret,prinos ne znam ali bio je odlican!

Da će da pregura znam Savo, ali se bojim da će i te kako da mu smeta, ali sad šta je tu je. Malo je više žućkasto nego kod dragana. Uopšteno, nisam baš osvajački krenuo u ovu sezonu, malo malo pa me nešto spotakne. Sa Gardoprimom se nisam odbranio od čička, ali nije mi suncokret osetio nikakav stres, istog dana sejano + zemljište lošije klase, a suncokret veći nego ovde gde sam prskao sa Girasolin+Acetohlor.

I kod mene ima žutila na suncokretima koji su rađeni terbis+acetogal+girasolin.To nije ništa strašno jer već izlazi novo lišće.Korova sem sirka nema.

Ima i kod mene malo ostecenja,Ares 0.5 +Acetomark 0,5+ Terbis0,5l sve na kj.Ali zato korova ni za salatu,veci bi bio gubitak da su korovi ostali.

Ima nešto žutila i kod nas u ataru.Primetio sam da su suncukreti iz setve oko 22-30 aprila dosta šareno nikli.
Konkretno kod mene je Armoni dosta nejednak dok je Kondi znatno bolji.
U startu sam bio sumljičav pošto je klijavost kod Armonija bila 85 a kod kondija 88 pa sam sejao gušće (21,4 cm) ali opet je to neujednačen usev.Doduše sejao sam ga malo dublje nego obično .Po slobodnoj proceni izašlo je oko 60-70% i još niče ili stiji pod koru koju ne može da probije .Start mi se nesviđa.

Komso sa tobom se slazem u potpunosti,mada sad je kod nas pala neka kisica,valjda ce razmeksati malo koru.
Isto je i kod mene,ima negde gde je u 2 paru,ima gde je tek nabubrilo seme,ima gde nice....sareno kao uskrsnje jaje.

Kod suncokreta se sve to posle izjednači.To šareno nicanje je mnogo veći problem na prinos kod kukuruza nego kod suncokreta.

Da li mogu 3*15 ce da se rastope u prskalaicu i kad prskam od korova ujedno da malo prihranim suncokret?

@Cveja Po
Mislim da ne mogu da se rastope do nivoa da prodju kroz diznu. Narocito se nece rastopiti ako je udeo kamena u NPK 20-30%.

kondi , super je , a i Girasolin ,acetohlor i terbis su uradili posao odlično!
blago fitotoksično delovanje girasolina
30a9tac.jpg

Kod kolege slicno izgleda, ali nije koristio girasolin, samo acetohlor i terbis.
Sutra mu dolaze iz agromarketa.
Moje misljenje o svemu ovome: nisam toliko bogat da kupujem jeftinu hemiju.Narocito ne kinesku...Koloko para toliko i muzike.

To nije ništa,žao mi je što su mi uništene slike pa ne mogu da vam pokažem da vidite kako izgleda suncokret posle tretiranja Raftom ali kasnije se oporavio i bio je odličan.

Nesto slicno ovome(gledajte donji par listova,takva bude cela biljka)ali se ovaj vec uveliko oporavio.Ako vidim vlasnika njive pitacu ga sa cim je radjeno,moje misljenje Raft ili Goal.
fotografija06861.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh