Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas posejana neoma na 24.5 u nedelju dobija Gardoprim jesenas dobio 250kg 3x15 po kj a sve ostalo je u Božijim rukama :ppozdrav:

Sta nosi u suncokretu,pre nicanja,palamidu uz total?
Kako je pulsar suzbija i da li uopste on to radi?

Imam jedno pitanje za poznavaoce... Prve godine sejem suncokret pa je sve ovo novo za mene do sad sam uradio pripremu a pre same pripreme sam uradio prskanje sa Trifusalom (tako nesto) i sad me zanima koliko treba vremena da prodje od tog prskanja da bi mogao da sejem i koliko naj kasnije smem da posejem a da daje nekih pozitivnih rezultata... Njiva nije nesto zakorovljena (samo malo uglavnom neki sirokolisni korovi malog rasta).. Zanima me sta posle setve da uradim prskanje na crno ili ne??? Svaki savet je dobrodosao... Posavetujte me na bilo sta na sta treba da obratim paznju.. Hvala puno unapred.... :ppozdrav:

@KR
Pulsar suzbija palamidu, ali samo dok je jako mala. To je iskustvo iz soje, a ne vidim zasto ne bi bilo analogno u suncokretu. Kad preraste samo je malo zaustavi, ali se oporavi palamida.

Jako je tesko suzbiti Palamidu Pulsarom da ne kazem skoro nemoguce jer ju je tesko uhvatiti dok je mala. Ona kad nikne jako brzo raste i kada je stara nekoliko dana dosta je velika i ne moze joj Pulsar nista ( pozuti malo i uspori sa rastom ali preboli ). Kada bi je prskao prvi drugi dan kada izadje mozes je unistiti ali postoji problem sto ces onda imati nicanje sledece ture.

@cira92
Prvo za taj trifulsar nikad nisam čuo, proveri ti šta je to, pa javi. Obavezno posle setve prskanje na crno jer jedino tako možeš efikasno suzbiti širokolisne korove. O kombinacijama je pisano na prethodnoj strani a i u temi herbicidi u suncokretu.

Nadam se da nisu moji bacili prazne flase sa danasnjeg prskanja... Ja sam u polj.apoteci trazio nesto i to mi preporucili... Isprskao sam sa tim i posle odmah presao spremacem... Pa sad neznam sta dalje dal to treba malo da se saceka ili moze odmah da se seje ili kad naj kasnije moze da se seje posle toga... Koliko posle setve mogu da isprskam na crno???

Pa najbolje da ih pitaš u apoteci šta su ti dali i koliko posle toga može da se seje. Prskanje na crno se odvija do nicanja useva, a e sad možeš i isti da kad i sejaeš a možeš i 3-4 dana posel, bitno je da nema ni jedan izniknuti suncokret.

Imam jedno pitanje za poznavaoce... Prve godine sejem suncokret pa je sve ovo novo za mene do sad sam uradio pripremu a pre same pripreme sam uradio prskanje sa Trifusalom (tako nesto) i sad me zanima koliko treba vremena da prodje od tog prskanja da bi mogao da sejem i koliko naj kasnije smem da posejem a da daje nekih pozitivnih rezultata... Njiva nije nesto zakorovljena (samo malo uglavnom neki sirokolisni korovi malog rasta).. Zanima me sta posle setve da uradim prskanje na crno ili ne??? Svaki savet je dobrodosao... Posavetujte me na bilo sta na sta treba da obratim paznju.. Hvala puno unapred.... :ppozdrav:
To sto si ti uradio i treba tako da se radi.Inkorporacija treflan,trefgal ili nesto slicno,zaustavlja dosta sirokolisnih korova i ne zavisi od toga da li ce pasti kisa.Losa strana je to sto u slucaju presejavanja mozes da sejes samo suncokret ili soju jer za kukuruz moras cekati oko 30 dana nakon primene.

Ja znam sa čime si poprskao, aktivna materija trifluralin . Treba da prodje 14 dana od primene da bi mogao da seješ.Posle setve ne prskaj ni sa čim više, kao što reče Spajki, odličan preparat ali ako se presejava maltene ništa ne sme osim opet suncokreta. Samo ga lepo ošpartaj i ako parcela nije zakorovljena to će biti to.

p.s. rizomski sirak ne skida, za to će ti trebati npr. Selekt Super ili Kletox ili Fusilade Forte

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh