Suncokret 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
mityoo je napisao(la):
Gde tu ima ambrozije? Kod nas u celom ataru nema ovako lepog suncokreta!

sada vidjeh post..
suncoret mi glavna kultura ::namigivanje::
a gle, biti će , zaštita nije uspjela najbolje, zagrnili smo ga, pa ćemo vidjeti ...

ARENA Syngenta slikana 27.06.2009.

15eizah.jpg

Kod mene u ataru pocelo cvetanje suncokreta. Danas videh na 4-5 mesta dosli pcelari sa kosnicama.

Dragan18 je napisao(la):
ARENA Syngenta slikana 27.06.2009.

15eizah.jpg

Jel si imao prijašnjih godina "arenu" kakvi su prinosi bili i jel znaš možda kolika mu je bila uljnost?

Na slici izgleda obečavajuće, nije jako visok, što je dobro. :ppozdrav:

ja mislim da je tako kao sto prijatelj s. dragan kaze oko 2 t ako su ispunjeni agrotehnicki uslovi

visok je oko 170 cm (meni do ramena a ja sam 2 metra) ima jako stablo a manje u odnosu na bacvanin i glave su mnogo vece u odnosu na bacvanina .

Mislim da bi i ja na godinu mogao za probu posijati koje jutro sa "arenom", ne čini mi se loš, ali vidjet će mo kako će izdržati do vršidbe.
Ustvari najviše me zanima kako će se taj suncokret pokazati ako ljeto nastavi biti vlažno.

Arenu sam imao tri godine zaredom i prinos od 1600 do 2200. Ako je neko imao arenu pre 4 god seca se mozda problema sa klijavoscu semena.Imala je vrlo malu klijavost i energiju.Tada sam je prvi put probao. Bilo je od 60-70% sklopa.Kad je usao kombajn prijatno iznenadjenje preko 16 meteri po kj. Te godine sam imao 111 koji je obecavao 20 meteri ali nagura celih 12. Od tada sejem samo strance. Arena narasti i preko 2 metra i sklona je padu ako je gusta.

Nov sam u poslu sam suncokretom i ne razumem se u njega a imam jedan problem pa trazim pomoc. Jednu parcelu od 3 KJ je uhvatila neka bolest i neznam sta je to pa ako neko zna o cemu se radi da mi pomogne. Biljke pobele i sushe se.

izgleda ovako:

2u40adi.jpg

a ovako izgledaju zdravi primerci na istoj parceli

23r1xjd.jpg

Ovih dana toga vidjam dosta u nasem ataru ,sto nije ni cudo posto kod nas suncokret u plodoredu dolazi svake 2-3 god. Mislim da je sklerocinija ,nek macas pojasni. Jos da dodam da je moj suncokret u istoj fazi kao i cicijev a ptice vec prave stetu iako nije blizu sela .

Dragane , bela trulez korena , mozda nisi obratio paznju ima toga svake godine samo nije uvek isto izrazeno. Ovo sad je na korenu ,a pre 3-4 godine je bilo izrazeno i na glavici usled cestih kisa.

ajde meni neka neko odgovori radi se o sorti dolbi parcela od 3.5 jutra suncokret je bledo zelene boje, dosta nizak negde oko 170 cm a glave su mu super, dok preko puta imamo 1 jutro ista sorta isti dan sejano znaci sve isto e tu je zelen ,vislji i glave su iste kao i kod ovog. Mene samo zabrinjava zasto je poceo tako rano da zuti,cak pre cvetanja

Za to nema logicko objasnjenje samo nagadjanje.Imam i ja dolbi isto je nizak a glave prva liga ,boja normalna.Izgleda da je u suvom i toplom periodu prosao odredjene faze razvitka te nije narastio. Racuna se prinos pa cemo videti za jedno mesec dana .

i kod mene je dolbi nesto nizi nego prosle godine . sad je u fazi nalivanja zrna ,a ovo sunce ce mu dobro doci :cool: :cool: :cool: samo nek prži

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh