Sudanska trava.

Sudanska trava ti osiromasuje zemljiste, ako hoces zeleninisno djubrivo onda zaori soju

Sudanska trava i sirak ne smeju da se kose do 70-tak cm jer u sebi sadrže neke materije koje su otrovne za stoku, tako da ih ne smete kositi na manje od 70cm! Gore imaš ljude koji kose i sa 20cm, zbog toga sam i komentarisao, inače mislim da baš nije pametno koristiti slobodnu interpretaciju io onda neko da stoci za čitav obrok samo sudansku i desi se katastrofa, bio bih poprilično oprezan u savetovanju ljudi kod tako opasnih stvari.

Sudanska trava izmrzava na -2° C. U osnovnoj obradi dati 30 t/ha stajnjaka, po 35 kg/ha fosfora i kalijuma. Za ishranu stoke ne sme se koristiti dok ne dostigne porast od 60 cm zbog prisustva glukozida u mladoj biljci. U drugom i trećem odkosu ova opasnost ne postoji kao ni kod vrsta koje su selekcionirane tako da ne proizvode glikozide.
Koristi se za spravljanje sena odličnog kvaliteta, silaže i senaže takođe izvanrednog kvaliteta.
Godišnje daje 3 - 5 otkosa.
Prinos zelene mase prosečno je 40-60t odnosno do 15-max 20 t sena.
Zavisno od načina setve koristi se 20-40 kg semena po ha.
U fazi pred metličenje koristi se za spremanje silaže ,a u ranijim fazama rasta za ishranu stoke u zeleno ili za spremanje sena. Ako se sprema seno treba voditi računa da se stabljika dobro osuši kako ne bi došlo do samozapaljenja sena.

'први откос мало вишље' ! сачекаш да прва трава порасте мало преко 70цм. сваки следећи косиш по вољи!

ja CU bocnomkosom sa mojim imt 539 :):osmeh:

- - - - - - - - - -

ako ima neko od vas sliku sudanske trave, a da je balirao da li bi mogao dami je pokaze kako izgleda? neka se javi porukom ili nekjavno postavi sliku svejedno mi je, al samo sudansku travu kojaje balirana ili koja je suva JAKO MI JE VAZNO DRUGARI :osmeh:

Sudansku travu niposto davati na gladan stomak i ne davati je dok ne dostigne visinu od 60 cm

Drugim rečima, sudanska trava se daje da se sa njom krave "zabavljaju" između obroka.

Ne smije se davati na gladan stomak,da se prvo da silaza ili sjenza pa onda sudanska trava NIJE PREPORUCLJIVO HRANITI KRAVE SAMO SUDANSKOM TRAVOM JER POSJEDUJE OTROVNE MATERIJE POGOTOVO KADA JE MLADA U PRVIH 30-40 cm JER UNISTAVA LEUKOCITE U KRVI ISTO VAZI I ZA KRMI SIRAK

• Like
Reagovanja: PKB
Nazad
Vrh