Sudanska trava.

Nikola-ko hoce nek slusa ko nece nemora

Jedno pitanje, jesenas sam zaorao map, mislio sam da bacim ureu ili an pa da ga zakultiviram pre setve, ali vidim da je @jugi dobio savet da azot unese posle prvog kosenja. Da li za to ima neki poseban razlog, posto mi je jednostavnije da to uradim, kad budem bacao za kukuruz, da ne izvlacim opet rasturivac iz supe.

Azot se baca posle prvog košenja iz istog razloga iz kojeg bi trebalo po travama svaki put posle košenja da baciš malo azota, sudanska ima dubok koren tako da će joj i taj azot biti dostupan.

ja planiram baciti na 50 ari ili otprilike skoro 1 jutro, baciti 25kg linzer 27% posle prve kosnje :osmeh:

Jesenas sam zaorao 50 kg mapa, planiram da bacim jos 50kg ana na 30 ari. Mislim da to nije puno, a ni malo sta vi mislite?

zavisi od kvaliteta zemlje :) recimo kod mene na jugu srbije niko ne baca tj ne zaorava djubre, jer nazalost drzava ne smatra za shodno da smo mi vredni pomena.... uglavnom oni koji su leva ruka desni dzep glavne gazde mozda dobiju nesto,... inace uglavnom sve ide gore... :) kod nas se dolazi samo za glasove hehehhe :)

Zemlja je druge klase, u donjem potesu, sa dosta visokim podzemnim vodama. Radja solidno i u susnim godinama. Sto se zaoravanja djubriva tice, ja se trudim da vestacko smanjim na minimum, a da zaoravam stajnjak, ali nikad ga dovoljno.

Kupio sam juče na Vašaru u Rumi seme Sudanske trave po ceni od 150 dinara po kilogramu (tek da Vas obradujem,zainteresovani potencijalni kupci) od proverenog proizvođača semena raznog krmnog bilja iz Kucure (već sam pre par godina uzimao od njega baš seme Sudanca i bio više nego zadovoljan)......Pazario sam 40 kg., valjda će mi biti dovoljno za lanac i par ari zemlje preko toga...

dobrodol mislio sam na porast, neki kazu da niska raste do 1 metra a visoka do 3 m. ja se ne razumembas najbolje posto cemi ovo godina biti prva koju sejem sudanac...

- - - - - - - - - -

dobrodol- druze a zar dzin nije sirak? ??

E pa ti lepo kada poseješ, sačekaj, i blago meni, kosi kada bude 3 (tri) metra visine rasta, tako su mene pre jedno 10-tak godina učili, kažu kosiš kada PROCVETA tj. pusti metlicu, :sta:.......::samo bes::

Prodavac reče Sudanska trava, po izgledu semena to je........E sad, možda se on ne razume baš najbolje......

Baš gledam ponudu Instituta što se tiče ponude semena sirka i sudanca, piše da je džin sorta nastala ukrštanjem ove dve kulture a klasifikuje se kao krmni sirak, ne znam šta da kažem, videću kada nikne na čemu sam, uglavnom ZELENA KABASTA HRANA i eventualno seno mi je cilj.........

oki skapirao sam :) samo pitamnemoj seljutis

- - - - - - - - - -

nov sam u ovome tj tek ove godine trebam poceti sa sudanskom travom, izvinjavam se svima kog je moje pitanje ili konstatacija naljutila...

Kod mene u okolini nigde nema sudanske trave,ni jedne sorte,u dve apoteke sam narucio i nema... Da li neko zna gde bi mogao da nabavim seme trebalo bi mi jedno 30-40kg... Sejao bi ali nemam gde seme da kupim ako neko moze d ami pomogne bio bi mu zahvalan moze da mi pise i na PP.. Hvala unapred... :ppozdrav:

Nazad
Vrh