Sudanska trava.

bre nikola prijatelju kako ide 20 kg po hektar kad kazu da ide 30 - 40kg po hektar za kosenje??

20 kila po hektaru to je mera.Ja sadim 50 ari sa 10 kila.Tako bude pa da vidimo.Previse je 40 kila po hektaru bar po meni jer bude pregust sklop biljaka.Neka pise neko ko je sadio koliko je sadio i zakljucak.Pozzz

nemoj da se zezate kakvih 20 kg.po hektaru,ja sam prosle godine sejao 30kg po hektaru zitnom sejalicom svaka semenka je nikla i bilo je retko sad idem sa 50kg.

Ovako kaže Institut u NS:

• Srеm је nајrаsprоstаrnjеniја sоrtа sudаnskе trаvе nаmеnjеnа zа prоizvоdnju zеlеnе mаsе i sеnа
  • odlikuје sе dоbrim bоkоrеnjеm i izvrsnоm rеgеnеrаciјоm, štо оbеzbeđuје 3-4 оtkоsа gоdišnjе,
    kао i mоgućnоšću sеtvе u višе rоkоvа
  • prinоs zеlеnе krmе 80-100 t/ha а sеnа dо 20 t/ha
  • zа kоrišćеnjе u zеlеnоm stаnju trеbа је sејаti nа međurеdni rаzmаk
    оd 25,0 cm sа 25-30 kg/ha sеmеnа, a zа sprаvlјаnjе sеnа sеtvа sе оbаvlја gušćе
    nа 12,5 cm i sа 35-40 kg/ha sеmеnа

Poslednja izmena:
ljudi znate kako cemo: pozvacemo ljude koji prodaju sudansku ili koji ga seju godinama neka nam kazu, da ne posejemo premalo,a mene zanima da li se ona bokori kao jecam ili ne??

Optimalan sklop je 90 do 120 biljaka po metru kvadratnom, što se postiže sa oko 30 kg/ha semena krmnog sirka odnosno sa 40 – 50 kg/ha semena sudanske trave.

Za kosenje,sa 0,8h.sam hranio 10 krava i nesto podmlatka od 15.juna do30.oktobra.Kosio sam rotacionom i dovozio samoutovarnom prikolicom i nebih nikome drugacije preporucio jer je vrlo nezgodna za utovar.

kod nas najugu slabo se pokazala detelina tako da moram nabaviti hranu za zimu pored silaze, ja planiram nesto jebalirati a nesto davati ovako,bar dok ne iskopam bunar damogu zalivati detelinu

Sto ne bi vredelo , daje veliku kolicinu mase.
Samo ako je sejes posle zetve i ako bude kise , do jeseni se nece videti traktor iz nje.

Nazad
Vrh