Voleo bih da je tako ali sumnjam.Nemamo mi sredstava za odbranu.Sada će im poplava biti glavni izgovor.Osiguranje vozila,kojekakve izmišljotine...
Upravo tako Zoki.Uvek je ova drzava u nekim govnima,uvek je iskrslo nesto nepredvidjeno,uvek nas je snaslo nesto neizbezno...pa se za seljaka i radnika,golje nad goljama,nikada nema ni vremena,ni sredstava,a ni volje da se stvari pokrenu sa mrtve tacke.A ja od kada sam pristig'o da nesto delam i privredjujem,znam samo za krize i govna do guse u ovoj nesreci od zemlje.Samo se jedno zlo zamenjuje drugim,a narod kao ovce,ceka u redu za klanje.
S druge strane,slazem se i sa Milosem da mora da postoji nacin da se odbranimo od ovog genocida u mlecnom govedarstvu.Medjutim,neka moja iskustva iz mog kraja od pre 5-6 godina mi ne ulivaju neku nadu.Kada smo se nekako i udruzili da bojkotujemo mlekaru i delili nekoliko dana gradjanima mleko,pa i prosipali ga po ulici,bilo je i onih koji su krisom davali mlekari a i dopizdelo narodu da visi po gradskim trgovima sa kantama mleka,a kuci posla na pretek.
Tek,na kraju se uvek pronadje solomonsko resenje,po pravilu na stetu proizvodjaca i teraj Jovo nanovo.
Elem,ako je poljoprivreda jedan od nosilaca srpske privrede i potencijalni stub prosperiteta ove zemlje,onda se ne sme prepustiti nista slucaju u toj grani.Ne mozemo se mi usitnjeni i razjedinjeni kao proizvodjaci prepustiti goloruki u borbu sa tajkunima i monopolistima tesko naoruzanim i kurvinskim vezama zakacenim za vlast.
Na kraju krajeva ova agonija u stocarstvu traje predugo,svi parametri govore da strmoglavo jurimo ka bezdanu.Smanjuje se broj grla,smanjuje se proizvodnja mleka,cene nasih proizvoda su sramotno male pa jos i idu nanize...
Najgore u svemu je to sto je ova proizvodnja po svemu specificna.Desetak godina je potrebno da se dodje do stabilne,solidne sopstvene genetike,ulaganja su ogromna,pocev od objekata,mehanizacije,zemlje,vremena...I jedino to je,trenutno,kod moje porodice kocnica da ne podvucemo crtu i sve rasprodamo,te uhvatimo malo odmora i nekog normalnijeg zivota.Jer ako ja pored muke da proizvedem hranu za krave,posla oko njih i obaveza prema drzavi,moram i da strepim iz dana u dan da li ce mi naci aflatoksin,da li ce uvesti mleko u prahu,da li ce mi uvesti kvote na mleko,da li ce mi opet smanjiti cenu sirovog mleka,da li ce mi obustaviti otkup...Ma neka se nose svi u sto lepe p..ke materine,dici cu ruke od svega i ziveti kao milioni u Srbiji,od nerada!Svi oni,bar u mom okruzenju,zive gotovo kao i ja.Manje imaju,gotovo nista ne rade,vise drzavi ili nekom drugom vec na grbaci i imaju vremena na pretek za izlezavanje i podjebavanje.
Srbija,to je tvorevina koju je tesko,gotovo nemoguce objasniti i shvatiti!